Celjska koža postala draga tudi za bogato Barço

Celje Pivovarna Laško nocoj v Barceloni brez bele zastave. Dober odpor kot vabilo navijačem na Nantes. Makuc in Janc spet proti bivšim. Nova rapsodija Vlaha?
Fotografija: Aleks Vlah je hit lige prvakov. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Aleks Vlah je hit lige prvakov. FOTO: Voranc Vogel

Še pred dvema tednoma bi pred gostovanjem rokometašev Celja Pivovarne Laško pri enajstkratnih evropskih prvakih in branilcih naslova v EHF ligi prvakov iz Barcelone razmišljali o tem, da bi bilo dobro, če bi se mlada zasedba Alema Toskića izognila rekordnemu porazu. Toda po predstavah v Aalborgu ter zlasti Kielu so šli fantje v Blaugrano z dvignjeno glavo, željni nove potrditve, da so si zaslužili povabilo med elito.

Srečanje pri katalonskem gigantu, ki lovi tretjo zaporedno lovoriko, se bo začelo danes ob 20.45, za najuspešnejši kolektiv na stari celini igrata tudi nekdanja člana Celja, Blaž Janc in Domen Makuc. Pivovarji so na Danskem namučili Mikkela Hansna in njegove, potem pa v svojem Zlatorogu ukrotili še zebre iz Kiela. Podvig so v nedeljo potrdili tudi z visoko zmago na derbiju pri Gorenju.

Blaž Janc je osvojil dva evropska naslova z Barcelono. FOTO: FCB
Blaž Janc je osvojil dva evropska naslova z Barcelono. FOTO: FCB

Odlična forma na začetku sezone je navdušila tudi selektorja Uroša Zormana, ki je na priprave za začetek kvalifikacij za EP 2024 povabil tudi tri igralce Celja PL. Aleks Vlah, po dveh krogih najboljši strelec LP s 17 zadetki, krožni napadalec Stefan Žabić in levokrilni Tadej Mazej so tudi edini igralci iz slovenske lige med 21 reprezentanti.

image_alt
Pomik proti vrhu je nagrajen

»V prejšnjih dveh tekmah lige prvakov smo pokazali, da se lahko kosamo z vsakim tekmecem, četudi ta spada v sam evropskih vrh. Čaka nas zelo zahtevno gostovanje, favorit na tem obračunu je jasen, mi pa se želimo prikazati v najboljši možni luči in s čim bolj borbeno predstavo. Če bomo trenutno formo prenesli tudi na to tekmo, se lahko na koncu nadejamo ugodnega rezultata,« je zmerni optimist Mazej, ki se je odlično znašel po odhodu reprezentančnega kolega Tilna Kodrina.

Leta 2019 rekordni poraz

Barça,, ki jo vodi Carlos Ortega, šestkratni prvak, je uspešno preskočila dve visoki oviri, v gosteh ugnala Pick Szeged (35:28) in doma Kielce (32:28). Najbolj nevarna za vrata Gala Gaberška, ki je v prvem polčasu zaklenil vrata Kielu, bodo Dika Mem, Aleix Gomez Abello in Luka Cindrić, na črti je močan Ludovic Fabregas, v vratih hobotnica Gonzalo Perez de Vargas.

Domen Makuc je odšel iz Celja v Barcelono. FOTO: FCB
Domen Makuc je odšel iz Celja v Barcelono. FOTO: FCB

Celje je v Barceloni doživelo najvišji poraz v svoji zgodovini, pred tremi leti je bilo minus 24 (45:21), predlani je bila razlika malce bolj znosna (42:28), obakrat je bil trener Tomaž Ocvirk, ki ga je lani nasledil Toskić. Od njegovih fantov nihče ne pričakuje točke, bi pa dober odpor prepričal še zadnje dvomljivce in potem bi bil Zlatorog že precej napolnjen, ko bo v sredo v mestu ob Savinji gostovalo vodilno moštvo francoske lige iz Nantesa.

Dobra novica je medtem prišla z EHF, na novi jakostni lestvici sta tako moška kot ženska liga pridobili dve mesti in tako bo v naslednji sezoni imela Slovenija neposredna udeleženca med evropsko elito.

Alem Toskić je sestavil borbeno ekipo. FOTO: RKCPL
Alem Toskić je sestavil borbeno ekipo. FOTO: RKCPL

Včeraj so Zagrebčani prišli do prve zmage proti Portu, Aleks Kavčič je dosegel šest golov, Aljaž Panjtar pa ni branil za hrvaške prvake. Veszprem Gašperja Marguča je po preobratu ugnal Dinamo iz Bukarešte, nemški prvak Magdeburg pa ni imel možnosti proti PSG. Marko Bezjak je igral malo in je dvakrat neuspešno streljal. V skupini B pa so Kielce v napeti tekmi prišle do obeh točk na Danskem.

Skupina A:

Zagreb : Porto 29:23 (16:15; Kavčič 6 golov)

Veszprem : Dinamo Bukarešta 33:30 (15:17; Marguč 2)

Magdeburg : PSG 22:29 (10:18; Bezjak 0) 

Danes (18.45): Wisla Plock - GOG Gudme

Standings provided by SofaScore LiveScore

Skupina B:

Aalborg : Kielce 28:30 (15:17)

Danes (18.45): Kiel - Pick Szeged

Danes (20.45): Barcelona - Celje Pivovarna Laško

Danes (20.45): Nantes - Elverum

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: