Gorenje ugnalo Maribor, Celjani v nedeljo na Bonifiki

V ligi prvakov izločilni boji s kar 20 Slovenci, v ligi NLB končnici za prvaka in obstanek.
Fotografija: Dean Bombač blesti v dresu Pick Szegeda. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Dean Bombač blesti v dresu Pick Szegeda. FOTO: Mavric Pivk

V EHF rokometni ligi prvakov so se začeli izločilni boji brez slovenskega predstavnika, je pa zato kar 20 slovenskih legionarjev v igri za nastop na F4 v Kölnu. V slovenskem prvenstvu se je s tekmo med Gorenjem in Mariborom, Velenjčani so bili boljši z 28:22, začela končnica za prvaka, v kateri bodo branilci naslova iz Celja v nedeljo gostovali v Kopru.

Zagreb, ki ga vodi bivši celjski trener Branko Tamše in pri katerem si služijo kruh še Urh Kastelic, Gregor Potočnik in Aleks Vlah, se bo v osmini finala meril s prvakom izpred dveh sezon Vardarjem, pri katerem je prvi organizator igre Staš Skube. Obeta se pester obračun med hrvaškim in makedonskim prvakom, ki se utegneta zatem srečati tudi v finalu lige SEHA v Brestu.
 

Madžarska velikana s pokrom slovenskih adutov


V tamkajšnjem Meškovu je trener vratarjev Rolando Pušnik, igrata pa Vid Poteko in Simon Razgor, ki bosta želela prekrižati načrte Flensburgu. Poljski prvak Kielce, pri katerem igra Blaž Janc, Uroš Zorman pa je pomočnik trenerja Talanta Dušebajeva, bo najprej gostoval pri Zaporožju.



Najbolj slovenska sta para Wisla Plock – Pick Szeged in Sporting – Veszprem. Barve poljskega kluba branita Igor Žabić in Žiga Mlakar, madžarskega prvaka pa štirje naši legionarji: Dean Bombač, Matej Gaber, Mario Šoštarič in Nik Henigman.

Poker slovenskih adutov je tudi v Veszpremu (Borut Mačkovšek, Blaž Blagotinšek, Gašper Marguč in Dragan Gajić), vrata lizbonskega kluba branita Matevž Skok in Aljoša Čudič.

Uroš Rapotec se je dobro znašel na koprski klopi. FOTO Mavric Pivk
Uroš Rapotec se je dobro znašel na koprski klopi. FOTO Mavric Pivk


Prvo tekmo sta že med tednom odigrala Rhein-Neckar in Nantes (34:32). Kot zmagovalca skupin sta neposredno v četrtfinale uvrščena PSG in Barcelona z Juretom Dolencem.
 

Gorenje suvereno, Kavčič sedem golov


V ligi NLB sta se začeli končnici. Gorenje je z 28:22 premagalo Maribor. Povsem zanesljivi Velenjčani niso bili, vmes se jim je prikradlo nekaj črnih minut, ki pa so jih pravočasno prekinili. Domači so zaostajali le enkrat, v 3. minuti pri 0:1. Nato so do velikega odmora počasi večali prednost, v 29. minuti so prišli od najvišje v prvem polčasu pri 17:11, na menjavo strani pa šli s petimi goli zaloge.

Štajerci so v drugem polčasu pokazali povsem drugačen obraz. Svoj delež je prispevala obramba, v napadu so vijoličasti bolj zbrano zaključevali, po delnem izidu 6:0 so v 53. minuti prišli do 20:23, dve minuti kasneje po protinapadu Andraža Velkavrha je bilo 22:24.

A so se domači zbrali v pravem času, ustavili nalet Maribora, vse upe gostov je pokopal Ibrahim Haseljić z dvema zaporednima goloma v 59. minuti, po njegovem drugem golu je bilo že 27:22. Najboljši strelec tekme je bil Gorenjev Aleks Kavčič s sedmimi goli.

»Vedeli smo, da nas čaka težka tekma. Čeprav smo vmes že imeli lepo prednost, so Mariborčani dokazali, da so kvalitetna ekipa z dobrimi posamezniki. V drugem delu smo se skoraj ujeli v past, a smo ostali zbrani in dve točki sta zasluženo ostali doma,« je povedal Kavčič.
 

Ocvirk: Favoriti le na papirju


Derbi prvega kola v skupini za prvaka bo v nedeljo v Kopru (18.45), kjer bo gostovalo Celje Pivovarne Laško, ki je redni del končalo s štirimi točkami naskoka pred Gorenjem in Rikom Ribnico, kar je lepa zaloga v lovu na 23. zvezdico.

Presenečenja v Bonifiki ni pričakovati, trener Uroš Rapotec, ki je ostal brez Vlaha, težave pa imata Nino Grzentič in Janez Guček, si vseeno obeta podoben odpor kot na oktobrski tekmi, ko je bilo 32:34. Celjani so se po koncu evropske sezone posvetili branjenju obeh domačih lovorik, zato ne pričakujejo šokov, kakršna so doživeli s Trebnjim in Ormožem.

Se bo Tomaž Ocvirk v končnici izognil porazu? FOTO: Jure Eržen
Se bo Tomaž Ocvirk v končnici izognil porazu? FOTO: Jure Eržen


»Naš cilj je jasen, osvojitev naslova. Veseli me, da so tekme v ligi NLB izenačene, mi smo favoriti le na papirju, kakovost moramo pokazati na igrišču,« opozarja trener Tomaž Ocvirk, ki ne more računati na prvega vratarja Klemna Ferlina: »Šel je na dodatna testiranja, ki naj bi pokazala, na kaj je alergičen. Upam, da se čim prej vrne.«

Ribničani so ob koncu prvega dela popustili, po odhodu Siniše Markote pa se je v slačilnico vrnil mir in Dolenjci bodo favoriti na tekmi z Loko (jutri ob 19), četudi začasni trener Damjan Škaper pogreša Davida Kovačiča in vratarja Nebojšo Bojića.

V ligi za obstanek bosta jutri tekmi Dol – Trimo in Jeruzalem – Sviš (obe 19).

Preberite še:

Komentarji: