Knezi od mrtvih do živih junakov epskega zasuka

Rokometaši Celja Pivovarne Laško v nori končnici tekme lige prvakov z Nantesom do neodločenega izida.
Fotografija: Tilen Kodrin je 48 sekund pred koncem tekme izvlekel veličastno točko. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Tilen Kodrin je 48 sekund pred koncem tekme izvlekel veličastno točko. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Celje – Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v 10. kolu lige prvakov v Zlatorogu proti Nantesu uprizorili neverjetno vrnitev med žive. V 47. minuti so še zaostajali za pet golov (24:29), nato pa si do konca tekme z delnim izidom 5:0, vodilna ekipa francoske lige celo ni zatresla mreže, le pribojevali pomembno točko v boju za uvrstitev v osmino finala.

Že začetek obračuna je nakazal, kam bo rokometni pes taco molil. Vratarja Klemen Ferlin in Cyril Dumoulin sta že takoj s številnimi obrambami slabila napadalno učinkovitost obeh ekip, bila sta glavna junaka dvoboja, rokometaši v polju so ostali globoko v njuni senci. Matematični dokaz za to je število njunih obramb, Ferlin jih je na koncu zbral 17, Dumoulin pa 22. A knežjo vrsto je v prvem polčasu tepla slaba obramba Ferlinovih soigralcev; v hitri igri, v kateri so zadetki kar deževali, se je bolje znašel Nantes, ki pa je bil učinkovitejši tudi pri postavljenih napadih.

Čeprav so gostitelji v 10. minuti z zadetkom Branka Vujovića povedli s 6:5, so gostje z zahoda Francije po nasprotnih napadih prevzeli vajeti izida s 14:10 (25. minuta, Kiril Lazarov). Nato pa je v celjsko mrežo deževalo s strani, španska krilna igralca Valero Rivera in David Balaguer sta zabila zadnje štiri zadetke za svojo ekipo. Izid ob polčasu 15:19 je seveda že sam po sebi pripovedoval zgodbo, da je obrambna igra varovancev Tomaža Ocvirka preprosto preslaba za izziv zadnjega evropskega klubskega podprvaka iz Nantesa.

Celjani so si pribojevali pomembno točko v boju za uvrstitev v osmino finala. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Celjani so si pribojevali pomembno točko v boju za uvrstitev v osmino finala. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Fenomenalen drugi polčas


V drugem polčasu ni kazalo nič bolje, Dumoulin je bil na vratih kot francoski junak med drugo svetovno vojno Jean Moulin, Rivera pa je v 39. minuti gostujočo prednost povišal na najvišjih sedem zadetkov razlike (18:25). Osem minut pozneje je še bilo 24:29, nato pa so Celjani uprizorili zadnji juriš, ki je Nantesu odvzel samozavest in jih povsem preplašil, Lazarov je iz sedemmetrovke celo streljal prek vrat. Slovenski prvaki so v nori končnici gol za golom odščipali prednost, Tilen Kodrin pa je 48 sekund pred koncem tekme izid poravnal na končnih 29:29. Ob izteku igralnega časa je Makedonec Lazarov še izvajal devetmetrovko, na srečo pa je vržena žoga prek domačega bloka zadela spodnji del leve vratnice Ferlinovega gola.

»Izjemna tekma je za nami, v prvem polčasu smo do 15. minute dobro igrali in držali korak s Francozi. Nato smo padli in imeli težave, saj je zelo težko igrati proti tako kakovostni ekipi, kot je Nantes. Ob polčasu smo se dogovorili, da bomo do konca dali vse od sebe, ne glede na rezultat in zaostanek. To smo več kot uresničili, fantje so se trudili, želeli, žal se je zgodilo nekaj napak, a potem nam je uspelo. Na krilih izjemnih navijačev smo ujeli Francoze in glede na potek se lahko veselimo velike točke,« je menil trener Celja Tomaž Ocvirk.

»Vedeli smo, da nas čaka težka tekma, Nantes ima izjemno ekipo in posameznike. Igrali smo preveč raztreseno, nemirno, zgrešili smo preveč čistih strelov. V drugem delu smo to popravili, se borili in se vrnili po zaostanku za sedem zadetkov, zato je ta točka vredna zlata,« pa je navrgel Kodrin. »Drugi polčas je bil za nas fenomenalen, ta točka je velik uspeh, glede na to, za koliko je že vodil Nantes,« se je smejalo domačemu junaku Ferlinu. »V prvem polčasu smo v obrambi storili premalo prekrškov. A kot prave ekipe smo se v drugem polčasu vrnili,« je dodal še Jaka Malus.

Preberite še:

Komentarji: