Končno napočil teden za štart Slovencev v Debrecenu

Šport v novem tednu: Osrednji dogodek začetek eura za rokometaše, močno dejavni bodo tudi nogometaši in zimski športniki.
Fotografija: Selektor slovenske rokometne reprezentance Ljubomir Vranješ bo v četrtek sprejel prvi izziv v Debrecenu. FOTO: Andreas Hillergren/Reuters
Odpri galerijo
Selektor slovenske rokometne reprezentance Ljubomir Vranješ bo v četrtek sprejel prvi izziv v Debrecenu. FOTO: Andreas Hillergren/Reuters

Prišel je teden za začetek letošnjega evropskega prvenstva v rokometu. Kot vselej bodo visoko merili tudi slovenski rokometaši, ki jih vodi selektor Ljubomir Vranješ. Prve tri izzive bodo sprejeli v Debrecenu, nato jih čaka – če bo šlo po načrtu – izločilni del eura 2022 v Budimpešti. Četrtkov štart Slovencev z Makedonci bo osrednji športni dogodek tega tedna.

Odpovedani pripravljalni tekmi proti Italiji v Trbovljah in Kopru sta okrnili proces dela slovenske reprezentance, do odhoda na evropsko prvenstvo bo formo pilila v Zrečah. Selektor Vranješ je kljub temu zadovoljen z opravljenim na pripravah. »Manjkajo nam 'le' pripravljalne tekme. Na njih se najbolje vidijo slabe in dobre lastnosti ekipe, o neprestanem strahu pred okužbami pa ni treba izgubljati besed,« je dejal Vranješ. Organiziral je medsebojne tekme med reprezentanti, ki so bile sito za njegov kader na euru 2022.

image_alt
Kriptovalute in NFT postavljajo na glavo poslovni model v športu

Slovenska izbrana vrsta bo v Debrecen odpotovala jutri, tam bo igrala tri tekme prvega dela EP: njeni tekmeci bodo Severna Makedonija (četrtek, 18.00), Danska (sobota, 20.30) in Črna gora (ponedeljek, 18.00). Na drugi del v Budimpešto bosta napredovali le najboljši.

V torek bo znan letošnji načrt Pogačarja in Polanca

Teden se bo vendarle začel po notah drugih športnikov. Če odmislimo današnji nogometni tekmi v Barceloni in Torinu, bo šlo naprej tudi afriško prvenstvo, ki so ga odprli včeraj v Kamerunu. Bolj zanimivo bo za kolesarske navdušence.

Luka Dončić (desno) je eno glavnih orožij Dallasa. FOTO: Jerome Miron/Usa Today Sports
Luka Dončić (desno) je eno glavnih orožij Dallasa. FOTO: Jerome Miron/Usa Today Sports

Danes bosta namreč predstavila svoje načrte najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar in njegov moštveni kolega pri ekipi UAE Team Emirates Jan Polanc. V torek bo storil podobno še en as, olimpijski prvak v vožnji na čas Primož Roglič (Jumbo Visma). Na isti dan bodo najboljše alpske smučarke tekmovale na slalomu v Schladmingu (18, 20.45), v Melbournu pa bodo odprli kvalifikacije za prvi letošnji turnir za grand slam v tenisu.

Akcijo bo že zjutraj (4.30) začel Anže Kopitar v majici Los Angelesa, zvečer bodo igrali pomembno tekmo v evropskem pokalu ljubljanski košarkarji; Cedevita Olimpija bo gostila grški Promiteas (20). Vmes bo oživela rokometna družina – organizatorji letošnjega evropskega prvenstva za ženske v Sloveniji bodo namreč spektakularno predstavili turnir v Stožicah.

Najprej Real in Barcelona, nato še Jan Oblak

Sreda prinaša nogometna spektakla – tekmo za italijanski superpokal med Interjem in Juventusom in polfinalno tekmo za španski superpokal med Barcelono in Realom. V drugem polfinalu se bosta dan pozneje merila Atletico Madrid z Janom Oblakom in Bilbao. Sreda bo tudi dan za začetek močnega grand prixa v strelstvu pri nas v Rušah.

Jan Oblak (levo) bo igral v polfinalu španskega superpokala. FOTO: Foto Javier Soriano/AFP
Jan Oblak (levo) bo igral v polfinalu španskega superpokala. FOTO: Foto Javier Soriano/AFP

Četrtek bi lahko ob naših rokometaših zaznamovali alpski smučarji v Wengnu (superveleslalom), biatlonci v Ruhpoldingu (moški šprint na 10 km) ali že prej Luka Dončić v majici Dallasa, ki bo gostoval v New Yorku (1.30).

Ljubljanski hokejisti čakajo na naslednji izziv

Petkov dan ponuja smuk v Wengnu (12.30), paralelni veleslalom deskarjev in morda prvo tekmo hokejistov SŽ Olimpije v ICEHL. Ljubljančani bi morali – če ne bo covidnih zapletov – gostovati v Gradcu.

Ljubljanski hokejisti so izpustili nekaj tekem zavoljo pandemije koronavirusa. FOTO: Voranc Vogel
Ljubljanski hokejisti so izpustili nekaj tekem zavoljo pandemije koronavirusa. FOTO: Voranc Vogel

Konec tedna bo tudi nogometen. Sobota bo dan za otoška derbija Manchester City vs. Chelsea (13.30) in Aston Villa vs. Manchester United (18.30), v nedeljo se bosta v mestni klasiki pomerila še Tottenham in Arsenal (17.30). Prvi dan konca tedna prinaša moški smuk v Wengnu (12.30) in ženski smuk v Zauchenseeju (10.45), »oglasili« pa se bodo tudi skakalci z ekipno tekmo v Zakopanah (16). Košarka: Cedevita Olimpija bo gostovala pri FMP (21.00), Dallas pa v Memphisu (4.00). Hokejisti SŽ Olimpije bodo v Tivoliju igrali z Dornbirnom (19.45).

Vračajo se tudi rokometašice Krima Mercatorja

Nedelja? Zvečer bo na sporedu finale španskega nogometnega superpokala (19.30), regionalni derbi v serie A bosta igrala Atalanta in Inter (20.45). Aktivne bodo rokometašice Krima, ki bodo gostile Odense v ligi prvakov (16), košarkarji Krke pa bodo gostili Mego (12). Onstran luže bosta dejavna Luka Dončić (3.30) in Anže Kopitar (4.00).

Zima? Na jedilniku bosta moški slalom v Wengnu (10.15, 13.30) in ženski superveleslalom v Zauchenseeju (11.30), skakalci pa bodo tekmovali še na posamični tekmi v Zakopanah (16). Biatlonce čaka zasledovalni dan v Ruhpoldingu.

Preberite še:

Komentarji: