Levinje že dvakrat usodne, danes jih bo krotil Adžić

Slovenke bodo SP v Španiji odprle nocoj s tekmo proti Črni gori, za katero so zlati časi že mimo. Zmaga odpira vrata drugega dela. Grosova optimistična.
Fotografija: Črnogorke so lani na EP na Danskem premagale Slovenke s 26:25 in jim zaprla vrata drugega dela, tako je Ema Ramusović zaustavila Tjašo Stanko. Foto Henning Bagger/AFP
Odpri galerijo
Črnogorke so lani na EP na Danskem premagale Slovenke s 26:25 in jim zaprla vrata drugega dela, tako je Ema Ramusović zaustavila Tjašo Stanko. Foto Henning Bagger/AFP

Slovenske rokometašice odštevajo zadnje ure pred uvodno tekmo na 25. svetovnem prvenstvu v Španiji. Že prva tekma, ki se bo v Granollersu začela ob 20.30, jim lahko na široko odpre vrata drugega dela, kar je njihov cilj. Zmaga proti Črnogorkam bi bila toliko slajša, ker bi bila prva na velikih tekmovanjih. Vse je enkrat prvič, poreče njihov rojak Dragan Adžić.

image_alt
Adžić bi se rad rokoval tudi z Bregarjem in Bodnjevo

Francija, Črna gora, Angola, Slovenija. To so reprezentance v skupini A, tri se bodo uvrstile med 24 najboljših. Slovenke tako na papirju potrebujejo eno zmago, prva priložnost pa bo že nocoj v dvorani s 5200 sedeži, ki je lahko kljub trdovratni pandemiji koronavirusa 80-odstotno zasedena, vendar bo v njej verjetno bolj komorno vzdušje. Igralno podlago so preizkusile sinoči, potem ko so prek Ljubljane in Frankfurta dopotovale v bližnjo Barcelono, kjer bodo tudi nastanjene. Granollers je namreč le pol ure vožnje od katalonske prestolnice.

Na Črno goro naša dekleta nimajo lepih spominov. Pred letom dni so proti njim na EP na Danskem izgubile s 25:26 in končale nastope po treh tekmah. Še dve leti prej so na euru v Franciji klonile na uvodni tekmi z 32:36. Črnogorke sicer niso več takšna velesila, kot so bile v času, ko jih je vodil Adžić. Z njim so namreč osvojile naslov evropskih prvakinj leta 2012, pred tem bile srebrne na olimpijskih igrah v Londonu. Budućnost pa je pod vodstvom zdajšnjega slovenskega selektorja osvojila ligo prvakinj v letih 2012 in 2015. Zdaj je ekipa iz Podgorice v procesu pomlajevanja in ni več konkurenčna najboljšim, podobno velja za reprezentanco, ki je najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih dosegla pred dvema letoma na Japonskem s petim mestom.

Adžić vs. Popović

V črnogorski zasedbi zdaj ni igralk, kakršna je bila Bojana Popović, zdajšnja selektorica, je pa zraven kapetanka Jovanka Radičević, soigralka naše Nine Zulić v Turčiji. Popovićeva, ena najboljših rokometašic v zgodovini, ima oslabljeno reprezentanco, v kateri ni več Majde Mehmedović, Andree Klikovac in Milene Raičević, poškodovani sta najboljša strelka Đurđina Jauković, nekdanja soigralka Ane Gros v Brestu, in Jelena Despotović. Slovenski ljubitelji rokometa poznajo Matejo Pletikosić, ki je še letos branila barve Krima Mercatorja.

»Povsem smo osredotočene na prvo tekmo s Slovenijo, na kateri želimo prebiti led, z zmago bi si domala zagotovile napredovanje. Da bomo igrale proti Adžićevi ekipi, bo za nas še poseben izziv, saj nas najbolje pozna,« je dejala članica Podravke Tatjana Brnović. Levinje iz Črne gore so tako kot Slovenke v Španijo dopotovale s slabo popotnico, Slovenija je izgubila obe tekmi s Hrvaško, Črna gora s Švedsko, prvič celo s 14 goli razlike (24:38).

Slovenska kapetanka in najboljša strelka izbrane vrste Ana Gros temu ne pripisuje veliko pomembnosti. »Mislim, da smo pripravljeni, iz Laškega in Poreča smo izvlekli največ, posvetili smo se podrobnostim igre na obeh straneh igrišča. Komaj čakamo, da se tekmovanje začne,« že prsti srbijo Velenjčanko, ki je pravočasno okrevala po poškodbi. Še zanimivost, stavnice dajejo prednost Slovenkam (1,4: 2,75).

Preberite še:

Komentarji: