Močne Slovenke že na pragu EP

Ženska rokometna reprezentanca je zmagala v Belorusiji z 31:29, Ana Gros zabila 11 golov.
Fotografija: Slovenke so v Belorusiji vpisale pomembni točki. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Slovenke so v Belorusiji vpisale pomembni točki. FOTO: Jure Eržen

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je že stalnica na velikih tekmovanjih, konec novembra bo začela nastop na SP na Japonskem, očitno pa bo sodelovala tudi na EP prihodnje leto na Danskem in Norveškem.

Selekcija Uroša Bregarja je namreč v Belorusiji dosegla verjetno že ključno zmago, od domače ekipe je bila boljša z 31:29 (18:13). Kar 11 zadetkov je dosegla kapetanka Ana Gros, po šest pa Tjaša Stanko in Alja Koren Varagić.

Slovenke se bodo marca prihodnje leto na dveh tekmah za prvo mesto v skupini 3 merile s favoritinjami iz Nemčije. V skupini je še nekonkurenčno Kosovo, ki so ga Slovenke z rezervno ekipo v četrtek zlahka premagale v Mariboru. Na EP se bodo uvrstile po dve najboljši iz sedmih skupin.

Slovenke so nastopile že na EP 2016, SP 2017, EP 2018 in vselej dosegle vsaj eno odmevno zmago. Na Japonskem se jim utegne pridružiti tudi naturalizirana Elizabeth Omoregie.
 

Vodile že 18:11 ...


Naše igralke so se v predmestju Minska zavedale pomembnosti obračuna. Tekmo so resda nekoliko slabše odprle, po
zaostanku z 1:3 pa so uredile svoje vrste in v osmi minuti prvič na dvoboju povedle s 4:3.

Od tedaj naprej so imele nadzor nad izbrankami slovenskega strokovnjaka na beloruski klopi Tomaža Čatra. V 12. minuti je njihova prednost že znašala štiri gole (8:4), resno in odgovorno pa so igrale vse do konca prvega polčasa. V 28. minuti so povedle z 18:11, na veliki odmor pa so se podale z prednostjo petih zadetkov (18:13).
 

... in 25:19


Uvod v drugi polčas je bil preslikava prvega. Slovenke so znova malce zaspale in tekmicam dovolile, da so se jim v 37. minuti približale na dva gola (20:18). Po Bregarjevi minuta odmora so dvignile svojo igro na višjo raven in v naslednjih petih minutah naredile delni izid 5:1 za vodstvo s 25:19.

V končnici tekme ni bilo pretresov, Slovenke so bile vseskozi v prednosti in dosegle bržkone ključno zmago v kvalifikacijah za EP 2020. Na prejšnji dve EP so se prebile skozi šivankino uho kot najboljša tretjeuvrščena reprezentanca, tokrat pa bo šlo očitno brez stresa.
 

Boljši izid kot igra


Uroš Bregar za STA: »Z izidom smo lahko zadovoljni, malo manj z igro, saj smo igrali po sistemu toplo-hladno. Tekmo smo slabo odprli, v nadaljevanju smo se zbrali in na polčas odšli s prednostjo. V drugem delu tekme smo naredili nekaj tehničnih napak, a kljub temu zmagali.«

Polona Barič, reprezentantka Slovenije, za STA: »Zavedale smo se pomembnosti tekme, zato sem vesela, da smo to pokazale tudi na igrišču. Zmaga nam veliko pomeni. Vesela sem, da smo navkljub nekaterim črnim minutam zdržale do konca.«
 

Preberite še:

Komentarji: