Nasmejani Dolenec dobro znamenje za Slovence

Reprezentanca je začela priprave za tekmi z Madžarsko v kvalifikacijah za SP, Škofjeločan pa si obeta lep konec sezone.
Fotografija: Jure Dolenec (v sredini) je bil ob prihodu na zbor rokometne reprezentance v Zreče zelo dobre volje. Foto Tadej Regent
Odpri galerijo
Jure Dolenec (v sredini) je bil ob prihodu na zbor rokometne reprezentance v Zreče zelo dobre volje. Foto Tadej Regent

Zreče – Na aprilskem zboru rokometne reprezentance pred tekmama z Belorusi je bil Jure Dolenec kot kup nesreče. Barcelona je ravno izpadla iz lige prvakov, kaj prida ji ni mogel pomagati, saj ga je še vedno bolelo nesrečno koleno, zaradi katerega je izpustil EP na Hrvaškem. A tudi zanj je posijalo sonce. Ob prihodu v Zreče je bil dobre volje, v njem bo Slovenija imela veliko dodano vrednost, ko se bo merila z Madžari v kvalifikacijah za SP.

»Poškodba mi je vzela veliko več časa, moči in energije, kot sem si mislil. Moram pa potrkati na les, v zadnjem mesecu se končno počutim bolje, kot sem se pred operacijo (9. novembra lani je imel v Barceloni artroskopijo desnega kolena, op. p.), kar je že nekaj. Vsi vemo, zakaj smo tukaj, stisniti moramo še teh deset dni. Potem si želim le, da se mi ne bi ponavljale težave z zdravjem, vse ostalo bo že prišlo na svoje mesto. V prihodnji sezoni si obetam veliko več,« prvo leto v Kataloniji ne bo ostalo v lepem spominu Dolencu, ki se vseeno lahko pohvali z dvojno krono v Španiji.


 

Vesel za Montpellier ...


Slovenija bo imela z njegovo vrnitvijo lepo konkurenco na položaju desnega zunanjega igralca, na katerem sta še Vid Kavtičnik in Žiga Mlakar. »Saj tudi na drugih igralnih mestih ni večjih težav, večina nosilcev igre je zraven. Upam, da se v teh naslednjih dneh ne bodo pojavile težave in bomo v soboto v Kopru in potem v Veszpremu po dolgem času v kompletni zasedbi. Kot takšni smo sposobni premagati vsakogar, gotovo tudi Madžare,« je optimističen Dolenec, čigar nekdanji klub Montpellier se je nepričakovano okronal za evropskega prvaka.

»Gotovo bi raje, da bi bila prvak Barcelona, ampak če že ni mogla biti, je Montpellier druga najboljša rešitev. Zaslužil si je, na F4 v Kölnu je prikazal najboljši rokomet. Tam imam ogromno prijateljev med igralci, na prvem mestu Vida Kavtičnika, ki mu iskreno čestitam, pa tudi v klubu in mestu nasploh. Če samo pomislim, koliko truda je bilo vloženega v vseh teh letih od tiste afere naprej, ko je najprej čez noč klub zapustila polovica igralcev, v naslednjih dveh sezonah pa praktično vsi. Ni bilo lahko priti nazaj. Vem, kako trdo smo v štirih letih delali, kako so se vodilni v klubu trudili povrniti dobro ime. Tik pred koncem sezone so zapravili naslov francoskega prvaka in zbal sem se, da bodo ostali praznih rok, vendar so potem zablesteli v vsem sijaju,« je nekdanjim tovarišem uspeh iz srca privoščil Dolenec, ki je v prejšnji sezoni za Montpellier dosegel kar 88 golov v ligi prvakov, letos za Barcelono zaradi omenjenih težav zgolj 16.
 

... ponosen na Loko


V soboto je njegov matični klub praznoval 60 let rokometa v Škofji Loki. Čeprav je ponosen Ločan, pa se Dolenec ni mogel udeležiti veselice v dvorani Poden. »Z veseljem bi se, ampak se ni izšlo. Reprezentanca ima kajpak prednost. Je pa Loka zelo pomembna za naš rokomet, že nekaj let smo v reprezentanci med nosilci igre kar trije iz tega kluba (ob Dolencu še Matej Gaber in Darko Cingesar, op. p.), pred kratkim je debitiral Aleks Kavčič. Praktično s samimi domačimi fanti se Loka odlično drži v slovenski ligi in ustvarja igralce, vsa čast,« korenin nikdar ne bo pozabil Dolenec, ki je bil v zeleno-rumenem dresu najboljši strelec 1. SRL, preden se je leta 2011 preselil h Gorenju.

Slovenija se je z Madžarsko v t. i. play-offu za SP pomerila že leta 2014, takrat se je po srhljivki s sanjskim razpletom v Velenju prebila na SP v Katarju, kar je bila odskočna deska za OI v Riu. Zgodovina se ponavlja, spet bodo na drugi strani vzhodni sosedi.

»Od takrat je šla Slovenija malo gor, Madžarska malo dol, ampak to še vedno nič ne pomeni, na dveh tekmah se lahko marsikaj zgodi. Če pogledam vso pot do Ria, je bilo še najtežje preskočiti Madžare. Tudi olimpijske kvalifikacije smo kar suvereno opravili. Ti dve tekmi prinašata ogromno, če bomo šli naprej, bomo najbrž kot tretji na svetu visoko v žrebu, če pa si na SP v četrtfinalu, pa si praktično že tudi v olimpijskih kvalifikacijah. Tega se moramo zavedati, igralci se bomo pogovorili med sabo o tem, kako ključen izziv je pred nami. Neuspeh preprosto ne sme biti med možnostmi,« je odločen Dolenec, ki ima lepe spomine iz Kopra, kjer Slovenija še ni izgubila.

Bi se lahko že v soboto veselila? »Nikakor ne, vsi vemo, kakšno vzdušje nas potem čaka v Veszpremu. Tudi če izgubimo za pet golov ali zmagamo za deset, bo odločitev padla naslednjo sredo. Imamo pa iz Kopra res same dobre izkušnje, kadarkoli smo bili tam, je bila Bonifika polna, dihala je z nami. Rekel bi, da je nam igralcem še najljubša.«

Več iz te teme:

Komentarji: