Nizozemska zaušnica je bila še pravočasna

V drugi kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo v rokometu je Slovenija proti Nizozemski izgubila prvo točko po neodločenem izidu 27:27.
Fotografija: Eden od boljših v slovenski reprezentanci Jure Dolenec ni bil zadovoljen s predstavo proti žilavi in vztrajni Nizozemski. Foto Jonathan Nackstrand/AFP
Odpri galerijo
Eden od boljših v slovenski reprezentanci Jure Dolenec ni bil zadovoljen s predstavo proti žilavi in vztrajni Nizozemski. Foto Jonathan Nackstrand/AFP

Slovenska rokometna reprezentanca je le štiri dni po visoki zmagi na Nizozemskem razočarala v povratni domači tekmi. Dve sekundi pred koncem so si borbeni gostje zasluženo priigrali tretjo točko (27:27, 15:13) v kvalifikacijski skupini 5 za evropsko prvenstvo 2022. Na vrhu skupine je Poljska, ki je bila tudi drugič prepričljiva proti Turčiji, in bo 9. marca naslednja tekmica.

Tekmovalni dvoboj in hkrati priprava za svetovno prvenstvo v Egiptu, kamor se bo slovenska zasedba z velikimi ambicijami odpravila že v torek, sta bila rdeča nit selektorja Ljubomira Vranješa. Zavedajoč se, da je Nizozemska avtsajder, toda hkrati resna reprezentanca, ki je ne moreš v vsakem polčasu prekositi s sedmimi ali osmimi goli razlike, kot jo je tekmece opisal Jure Dolenec, je Vranješ sestavil taktični načrt. In upal, da so se fantje nekaj naučili s sredine tekme in prvega polčasa v Almereju.

Pa se niso. Razigrani gostje so hitro ušli na 4:2, potem pa so si naši le ogreli roke in prevzeli vajeti. Resda ne tako zanesljivo, da bi že v kali zatrli jurišno razpoložene »tulipane«, a dovolj, da so imeli vse pod nadzorom. Toda tudi obdobje nadzora je trajalo kratko, Vranješ je po vnovičnem nizozemskem vodstvu z 11:10 v 24. minuti vzel »time out«. Prehitre nasprotnike, pri katerih sta bila neulovljiva krilna igralca Kay Smits in Dani Baijens, je bilo treba umiriti. Ali jih vsaj spraviti v ritem igre, ki so ga narekovali Slovenci. V njem je v napadu užival zgolj razpoloženi Matej Gaber, toda običajno ni dober znak, če je krožni napadalec prvi strelec. A dva gola prednosti ob izteku prvih 30 minut le nista bila slab izkupiček; bil je izdatnejši kot na prvi tekmi.


Tudi prednost petih golov ni zadostovala


»V vsem moramo biti hitrejši,« je Dolenec z dodatkom lahkih golov jasno dal vedeti, kako se morajo Slovenci lotiti drugega polčasa, ki se znova ni začel po slovenskih notah. Nizozemci so izenačili, prav dolgo pa v hitrem ritmu, v katerem so delali tudi veliko napak, niso mogli biti enakovredni kakovostnejšim Slovencem.

V drugem polčasu je organizacijo igre od Staša Skubeta prevzel Miha Zarabec, Slovenija pa je na začetku 41. minute prvič prišla do zajetne prednosti štirih golov, 20:16.

Vztrajni in sproščeni gostje se ob prvem višjem vodstvu domače reprezentance še niso takoj vdali, tudi ob drugem, ki se je zdel neulovljiv, 25:20, ne. Zelo ležerni in posebej v napadu nerazpoloženi Slovenci (neizdelani streli, izgubljene žoge) so jim dovolili izenačenje. Razburljiv slovenski zaključek je minil v duhu tekme: zmedeno in nespretno. Čeprav so imeli v zadnjih petih minutah igralca več in dva gola prednosti, so zapravili zmago. Odlični Kay Smits je z devetim golom imel zadnjo besedo.

»Težko je reči, nismo bili ravno najboljši. Zapravili smo prednost 25:20, izgubljali smo preveč žog. Treba se bo popraviti, če ne želimo imeti preveč težav v Egiptu,« je za Televizijo Slovenija strnil oceno Jure Dolenec.

Komentarji: