Razlika v golih bi lahko bila manjša kot v letih

Celjani si nocoj (18.45) v Veszpremu ne morejo obetati točk, dober odpor pač. Sledijo ključne tekme z Zagrebom in Zaporožjem. Neugodna tradicija.
Fotografija: Blaž Blagotinšek velja za najboljšega obrambnega igralca v ligi prvakov. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Blaž Blagotinšek velja za najboljšega obrambnega igralca v ligi prvakov. FOTO: Matej Družnik

Pisalo se je leto 2007, ko so rokometaši Celja Pivovarne Laško edinokrat premagali tradicionalne tekmece iz Veszprema. Od takrat so samo v ligi prvakov doživeli 10 porazov. Verjetnost, da se bo neugodna tradicija zrušila nocoj, ko se bosta slovenski in madžarski prvak ob 18.45 pomerila ob Blatnem jezeru, je manjša, kot da bo NIJZ odsvetoval nošenje mask.

A tekma bo vseeno pomembna za četo Tomaža Ocvirka, saj ji bo dala smernice pred ključnima z Zagrebom in Zaporožjem. Med Veszpremom in Celjem vsako leto zeva večji prepad po vložku in kakovosti igralskega kadra. A Celjani imajo nekaj, po čemer Madžari najbolj hrepenijo: naslov evropskega prvaka. Vsako leto so mu blizu, vendar vseeno daleč. Tudi letos je to glavni cilj moštva, v katerem sta tudi otroka celjske rokometne šole Blaž Blagotinšek in Gašper Marguč.Zasedba trenerja Davida Davisa je najstarejša med vsemi 16 (30,3 leta), medtem ko je celjska najmlajša (22,6). Za nameček ima Veszprem najvišje (196,1 cm) in najtežje igralce (104,1 kg), v obeh kategorijah je Celje pri dnu (192,1 in 90,1). Še večja je razlika med proračunoma, madžarski naj bil desetkratnik celjskega milijona in pol …

Veszprem tekmecem vliva strah v kosti. Nazadnje je v madžarski ligi razbil Balatonfüred, tekmeca Trima v evropski ligi, kar z 38.11.

Gašper Marguč je že dolga leta član Veszprema in je večkrat igral proti svojemu bivšemu klubu. FOTO: Matej Družnik
Gašper Marguč je že dolga leta član Veszprema in je večkrat igral proti svojemu bivšemu klubu. FOTO: Matej Družnik


»Ogledal sem si to tekmo, v kateri je Veszprem v prvem polčasu dovolil le štiri gole. Pokazal je moč, zaradi katere nekatere tekme dobi, še preden se začnejo. Mi se bomo trudili to preprečiti in parirati favoritu ter potrditi dvig forme pred bolj pomembnimi izzivi,« je razmišljal mladi celjski vratar Miljan Vujović, ta čas številka 1 pred hrvaškim novincem Filipom Ivićem.

Vujo je pokazal dobro formo, ko je pri Jeruzalemu zbral 12 obramb ob zmagi s 37:30. Na njej so nekaterih nosilci igre, kot so Josip Šarac, Patrik Leban in Tilen Kodrin, pokazali več kot na prejšnjih tekmah, kar lahko vliva optimizem trenerju Ocvirku, ki se je odločil ekipo na pot odpeljati danes na dan tekme, sinoči so bili znani izidi testiranja na koronavirus in bili so spet negativni.»S tem bomo zmanjšali tveganje okužbe,« je pojasnil Čvari, ki si je od fantov na določenih tekmah, zlasti domačih proti Aalborgu in Kielu, obetal več žara. Prvih točk danes ne more pričakovati, drugače bo ćez teden dni v Zagrebu. »Zavedamo se, kakšen tekmec nam bo stal nasproti. Želim pa predvsem, da pokažemo večjo željo in borbenost. Počasi se dvigamo, odpravljamo napake. Igrati s takšno ekipo, kot je Veszprem, je čast in nagrada. Ne smemo ponoviti napak s tekem proti Barceloni in Kielu, saj vemo, da takšne ekipe ne poznajo usmiljenja. Madžari so malce drugačni, imajo bolj čvrsto obrambo, njihova edina težava je, da ima preveč zvezdnikov na kupu, vendar za zdaj se to ne pozna, kar pomeni, da kolega Davis dobro opravlja delo,« je Španca pohvalil Ocvirk, čigar edina želja je pokazati napredek v igri.

Celjani (na fotografiji Kristjan Horžen) so se nazadnje z Madžari srečali pred dvema letoma. FOTO: Voranc Vogel
Celjani (na fotografiji Kristjan Horžen) so se nazadnje z Madžari srečali pred dvema letoma. FOTO: Voranc Vogel


Veszprem je v sezoni še popoln, v LP ima tri zmage, doma je za 12 golov odpravil Zagreb. V ekipi ima igralce iz 14 držav in tri Madžare, tudi nekdanjega celjskega igralca Mateja Lekaija. Glavni zvezdniki so Kentin Mahe, Rasmus Lauge Schmidt, Petar Nenadić, Vuko Borozan, Andreas Nilsson, Jorge Maqueda in Manuel Štrlek, vsa igralna mesta pa zasedata po vsaj dva vrhunska rokometaša. Lani sta tam igrala Dragan Gajić in Borut Mačkovšek.

Preberite še:

Komentarji: