S francoščino se še lovi, na igrišču govorijo njeni zadetki

Slovenska reprezentantka Tjaša Stanko bo jutri z Metzem gostila svojo bivšo ekipo Krima Mercatorja v ligi prvakinj. Upa, da eura ne bo odplaknila korona.
Fotografija: Tjaša Stanko velja za eno najbolj vsestranskih igralk v Evropi. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Tjaša Stanko velja za eno najbolj vsestranskih igralk v Evropi. FOTO: Blaž Samec

Če (še) ne najboljša, pa (še vedno) najbolj obetavna slovenska rokometašica Tjaša Stanko je kariero začela pozno, a njena krivulja gre strmo navzgor. Potem ko je žogi dala dokončno prednost pred kopjem, je do 22. leta iz Maribora, Zagorja, Krima in Podravke prišla v Metz, s katerim bo jutri ob 16. uri gostila Krim Mercator v tretji tekmi lige prvakinj.

Tjaša Stanko ima že bogate izkušnje tudi iz reprezentančnega rokometa. Nastopila je že na štirih velikih tekmovanjih, nazadnje je bila najboljša slovenska strelka na SP na Japonskem. Pred Slovenkami, ki bodo leta 2022 gostile EP, je decembrski euro na Danskem in Norveškem, temu so bile prejšnji teden namenjene krajše priprave v Zrečah, kjer je Mariborčanka vadila z nekaterimi jutrišnjimi tekmicami.



»Lepo je bilo spet priti med punce, nazadnje smo bile skupaj decembra lani. Štiridnevno akcijo smo vzele zelo resno, saj smo se zavedale, da je bil to zadnji zbor pred začetkom priprav na EP. Upam le, da prvenstva ne bo preprečila pandemija koronavirusa,« je na les potrkala leva zunanja igralka, ob Ani Gros in Nini Zulić članica udarne zunanje linije selektorja Uroša Bregarja.

Olga Perederij in Tjaša Stanko sta igrali skupaj že na Krimu. FOTO: Stephane Pillaud/Metz Handball
Olga Perederij in Tjaša Stanko sta igrali skupaj že na Krimu. FOTO: Stephane Pillaud/Metz Handball


Slednji jutri ne bo njen šef, ampak vodja tekmic, ki so v mesto ob Mozeli dopotovale danes po 13-urni vožnji z avtobusom. Krimovke so doslej odigrale dve tekmi, doma izgubile za gol s Kristiansandom in v gosteh pri ekipi Rostov-Don presenetljivo osvojile točko.

Toda med vračanjem v Slovenijo je test na letališču v Frankfurtu pokazal, da je bil pozitiven eden od članov Krimovega osebja, zato je morala celotna ekipa s trenerskim štabom vred v desetdnevno karanteno. To zna biti hendikep za slovenske prvakinje, ki so izgubile veliko treningov in pogrešale žogo.



»Gotovo ni lahko priti nazaj v ritem. Toda verjamem, da je Krim v tem tednu marsikaj nadoknadil in bo zelo nevaren tekmec, kar je že dokazal na prvih dveh tekmah. Naša skupina je zahtevna, zato bo pomembna vsaka točka,« pravi Stankova in dodaja, da so Franciji drugačna pravila glede karantene, okužene igralke izločijo, ekipa pa lahko trenira in tekmuje naprej.

Tjaša Stanko je na Krimu nase opozorila Evropo. FOTO: Tomi Lombar
Tjaša Stanko je na Krimu nase opozorila Evropo. FOTO: Tomi Lombar


Grosovo imajo za svojo


V Franciji se počuti zelo dobro med Zmajčicami (Les Dragonnes). »Malce se lovim s francoščino, ki je še ne razumem najbolje, ampak s časom bo že šlo. Mesto je zelo lepo, dvorana tudi. Trener (Emmanuel Mayonnade, tudi nizozemski selektor; op. p.) je super, ekipa pomlajena, ampak še vedno zelo kakovostna. Naši cilji so najvišji: osvojitev francoskega naslova in preboj na sklepni turnir lige prvakinj,« pojasnjuje naslednica Ane Gros: »Čeprav je Ana okrepila vrste naših glavnih tekmecev iz Bresta, ljudje v Metzu z izbranimi besedami govorijo o njej. Vidi se, da jo imajo radi.«



Za Metz igra še ena bivša krimovka, Olga Perederij, po dveh tekmah celo najboljša strelka ekipe. Druga je že Stankova, ki je ob porazu pri CSM Bukarešti dosegla štiri gole, ob zmagi proti Bietigheimu pa pet. Metz bo proti Krimu favorit, ampak legionarka ostaja previdna.



»Seveda računamo na zmago, a se hkrati zavedamo kakovosti Krima, ki je sestavil zelo konkurenčno ekipo, kar se je pokazalo v Rusiji, ko ni popuščal do konca in bil za to nagrajen,« je bivše soigralke, kolikor jih je ostalo, pohvalila Stankova, ki želi z njimi pustiti tudi pečat na EP v Skandinaviji. Doslej so Slovenke vselej priredile presenečenje, se bo tradicija nadaljevala? »Zdaj morda niti ne bi bilo več presenečenje. Gotovo bomo storile vse za dober rezultat.«

Preberite še:

Komentarji: