Strmljan bo obul Hengimanove čevlje

Riko Ribnica bo v novi sezoni branila mesto številka 2 v ligi NLB. Ekipa precej spremenjena, trener Siniša Markota je dobil ustrezne zamenjave. Predsednik Marko Obrstar se noče šopiriti pred štartom.
Fotografija: Siniša Markota se je izkazal z delom v Škofji Loki in Ribnici. Foto: Blaž Samec
Odpri galerijo
Siniša Markota se je izkazal z delom v Škofji Loki in Ribnici. Foto: Blaž Samec

Drugo mesto v ligi NLB je bil največji uspeh Rika Ribnice doslej, a visoke položaje je težje braniti kot napadati. Ribničani se bodo v novi sezoni iz lovcev spremenili v plen za tekmece, kot so Gorenje, Koper in še kopica drugih, ki računajo na končnico za prvaka.

Po uvodnem delu priprav so Ribničani odigrali prvo pripravljalno tekmo proti Meškovu in izgubili z 29:30. Ekipa trenerja Siniše Markote je doživela precej sprememb, najbolj pomemben je bil odhod reprezentanta Nika Henigmana v Pick Szeged, klub so zapustili tudi Blaž Fink, Janez Skušek, vratar Jošt Perovšek ter Luka Koprivc in Jure Kljun.

Najbolj zveneča okrepitev je 22-letni nekdanji mladinski reprezentant Tilen Strmljan, ki je v prejšnji sezoni na 28 tekmah za Šmartno zbral kar 163 golov in bo obul Henigmanove čevlje na levem zunanjem položaju. Namesto Perovška bo ob Marku Klariču mrežo čuval Nebojša Bojić iz Slovana. Znano ime je tudi Miha Tomšič, 28-letni srednji zunanji igralec. V matični klub se po letu dni vrača Jan Pucelj (levo krilo), iz Škofljice prihaja tudi krožni napadalec Aljaž Lešek, specialist za obrambo. Šesti novinec je mladi Žan Žagar, desno krilo, najboljši strelec Mokerc-Iga.
 

Obrstar: Gorenje trikrat bogatejše od nas


Trener ostaja Markota. Dalmatinec se je na Ribniškem znašel kot riba v vodi, njegovo ekipo je krasila granitna obramba. Predsednik Marko Obrstar pričakuje zanimivo sezono. »Zmotila me je izjava Gorenjevega trenerja Zorana Jovičića, češ da se Ribnica in Koper vidita pred Gorenjem. Vem, da so Koprčani rekli, da bodo napadli drugo mesto, a iz naših ust ne boste slišali, da smo boljši od Gorenja. Kot je povedal naš trener, je lahko Ribnica druga ali pa – bognedaj – tudi deveta. Jaz pa bom rekel takole: Ribnica nikdar ne bo najavljala, katera bo na koncu. Da želimo biti čim višje, ni skrivnost, to je športno, a šopirili se pač ne bomo. Gotovo bomo napadali najvišja mesta, se pa zavedamo, da je Gorenje finančno še vedno trikrat močnejše od nas, pripeljalo je zelo perspektivne fante, ki so za nas nedosegljivi. Kot predsednika kluba bi me bilo sram, če s takšnim proračunom ne bi bili vsaj drugi. Lani je sicer imelo Gorenje še več denarja, ampak so ga pestile notranje težave, ki pa ne bodo trajale v nedogled,« opozarja Obrstar, eden glavnih zagovornikov enotne slovenske lige in nasprotnik sodelovanja slovenskih klubov v SEHA.
 

Evropske ambicije so, a dvorana ni primerna


Ribnica bo sezono v ligi NLB začela 8. septembra z dolenjskim derbijem pri Krki. Računa tudi na zanimivo evropsko sezono. V prvem kolu pokala EHF je prosta, v drugem jo čaka zmagovalec dvoboja Selfoss (Isl) – Klaipeda (Lit), v vsakem primeru ji bo pripadla vloga favorita, ob dobrem žrebu v tretjem kolu bi lahko nastopila v skupinskem delu pokala EHF, kjer je že bila v sezoni 2016/17.

Tedaj je lahko dve tekmi od treh gostila v ŠC Ribnica, tokrat zaradi neprimernosti objekta to ne bi bilo več mogoče. Poraja se vprašanje, mar si ne bi klub s svojo stalno rastjo počasi že zaslužil svojo dvorano namesto prezasedene šolske. Ne nazadnje glavni sponzor Riko gradi objekte po Evropi kot za stavo in bi verjetno hitro našel skupen jezik z ljudmi na občini …

Komentarji: