Uspavani prvaki so se rešili iz koprske zagate

V zanimivi tekmi so Celjani v drugem polčasu skoraj zapravili vodstvo s sedmimi goli, a na koncu le unovčili izkušnje. Accambray najboljši pri gostih. Maribor v končnici strl odpor Trima.
Fotografija: William Accambray je v Kopru pokazal, zakaj je s Francijo osvojil vse, kar je mogoče, in bil najboljši v celjski ekipi. Foto Mavric Pivk
Odpri galerijo
William Accambray je v Kopru pokazal, zakaj je s Francijo osvojil vse, kar je mogoče, in bil najboljši v celjski ekipi. Foto Mavric Pivk

Celjski trener Tomaž Ocvirk je svojim rokometašem po tretjem visokem porazu v ligi prvakov v Nantesu zabičal, da se morajo v domačem prvenstvu obnašati, kot pristoji prvakom. Pivovarji so ga poslušali in bili suvereni 45 minut, a navidezno varno vodstvo s sedmimi goli jih je uspavalo, zato so ob koncu trepetali za zmago.

Potem ko je pet dni prej na Dolu pri Hrastniku koprske rokometaše popeljal do prve zmage v sezoni, je Uroš Rapotec debitiral na trenerski klopi v dvorani Bonifika, v kateri je kot igralec preživel vso kariero. Gotovo bi bila še bolje obiskana, če ne bi le lučaj stran gostovali nogometaši Olimpije. Kakšen logistični fiasko!

Najstnik Tadej Kljun se je vpisal med strelce v ligi NLB. FOTO: Mavric Pivk
Najstnik Tadej Kljun se je vpisal med strelce v ligi NLB. FOTO: Mavric Pivk

 

Accambray pokazal mojstrstvo


Vseeno je bilo vzdušje zelo dobro, začinili sta ga navijaški skupini, v njem pa so se po začetnem otipavanju in kar šestih izenačenjih bolje znašli gostje, ki so dosegli štiri zaporedne gole (Anić, Horžen 2, Kodrin). Ko se je razigral tudi francoski zvezdnik William Accambray, je bila koprska barka že močno načeta. S tretjim golom je Accambray, ki je očitno na pravi poti k šampionski formi, postavil izid 17:11, ob tem pa pokazal, da gre zares za enega najboljših rokometašev v zgodovini slovenske lige, bil je čvrst v obrambi in v napadu imel odličen pregled nad igro.



Oba tekmeca sta bila oslabljena, Celjani brez štirih mož (Grošelj, Šarac, Marguč, Makuc), Koprčani brez dveh (Poklar, Vlah), a slednjim se je to bolj poznalo. Tekma se je zdela odločena že pred odmorom, ki so ga Celjani dobili za šest golov. V drugem polčasu je ekipa Kopra delovala počasi že sprijaznjena z usodo, Ocvirk, prej trener celjskih mladincev, je že v 35. minuti v igro poslal 17-letnega levičarja Tadeja Kljuna (193 cm), ki je pokazal svoj razkošen talent.

Uroš Rapotec je znal dvigniti nekdanje soigralce. FOTO: Mavric Pivk
Uroš Rapotec je znal dvigniti nekdanje soigralce. FOTO: Mavric Pivk


»Prednost je lepa, a ničesar ne zagotavlja,« je ob polčasu za TVS opozoril Tilen Kodrin, čigar besede so se za preroške izkazale pozneje. Razlika je namreč na začetku drugega dela dolgo nihala med šestimi in sedmimi goli, pri Kopru je bil še najbolj pri strelu Grega Krečič, ki ga povezujejo s predčasnim odhodom v Celje. Ko je odlični Accambray zadel za 26:19, še nič ni kazalo na globok padec 22-kratnih slovenskih prvakov, ki so se prehitro zadovoljili z visokim vodstvom in začeli popuščati.
 

Grzentič paral mrežo


Na pet golov zaostanka je gostitelje v 45. minuti približal Nino Grzentič (21:26). Potem ko je Kljun dosegel prvi gol v ligi prvakov, se je vpisal med strelce tudi v ligi NLB. A Grzentič je z goloma za 23:27 in 24:27 postavil nova mejnika (delni izid 5:1) in tekma je 13 minut pred koncem spet postala zanimiva.

Koprčani so zavohali kri. Krečič in Grzentič ter mladi Nejc Planinc so neusmiljeno parali gostujočo mrežo. Marko Matijaševič je z levega krila znižal na 26:28, Planinc, prej trikrat suveren s sedmih metrov, pa z desnega na 27:28 (delni izid 8:2) in v dvorani je završalo. Ocvirk je želel z minuto odmora zaustaviti koprski nalet, v vroči končnici je stavil na izkušnje, v vrata postavil Klemna Ferlina (ni imel svojega dne), na parket Igorja Anića, Davida Razgorja, Jako Malusa in Accambraya.

Nino Grzentič, ki je eno tekmo izpustil zaradi poškodbe, se je ob vrnitvi izkazal z osmimi goli. FOTO: Mavric Pivk
Nino Grzentič, ki je eno tekmo izpustil zaradi poškodbe, se je ob vrnitvi izkazal z osmimi goli. FOTO: Mavric Pivk


A mu ni uspelo v celoti. Tekma je bila še vedno odprta, ko je razigrani Grzentič v 56. minuti znižal na 31:32. Kdo ve, kako bi se končalo, če strela Planinca kasneje ne bi ustavila vratnica? Njegovo smolo je unovčil Malus in z golom za 34:31 razrešil dilemo o zmagovalcu razburljive tekme, kakršnih si lahko ljubitelji rokometa samo želijo.
 

Rapotec dvignil ekipo


Celjskemu kapetanu Razgorju je odleglo po 60 minutah trdega boja. »V Kopru nikdar ni lahko in tudi tokrat ni bilo. Koper je igral tvegano, ampak se mu je izšlo, prišel je zraven, vseeno pa smo na koncu mi dobili tisto, po kar smo prišli,« je dejal Razgor, njegov koprski kolega Žiga Smolnik pa je povedal: »Med polčasom smo bili vsi razočarani, ker je bil zaostanek visok. Uroš nas je dvignil in dejal, da ni še nič izgubljeno. Verjeli smo mu, da se da, bili veliko boljši v nadaljevanju, a nam je zmanjkalo časa. Celje je v končnici unovčilo izkušnje

Tomaž Ovcirk je v Williamu Accambrayu dobil močnega aduta, na katerega se lahko zanese. FOTO: Mavric Pivk
Tomaž Ovcirk je v Williamu Accambrayu dobil močnega aduta, na katerega se lahko zanese. FOTO: Mavric Pivk

 

Jerenec rešil Maribor


Pred tem je Maribor proti Trebnjemu prekinil niz dveh porazov in se ponovno zavihtel na mesta, ki prinašajo končnico za prvaka. Tekma je bila dolgo izenačena, odločitev pa je padla v zadnjih minutah, ko je odločilne tri zadetke dosegel mladi levi zunanji igralec Filip Jerenec.

V ligi NLB bo večina ekip igrala še v soboto, nakar bo nastopil 14-dnevni premor, med katerim bo reprezentanca, ki se bo zbrala v nedeljo v Zrečah, odigrala prvi dve tekmi v kvalifikacijah za EP 2020.

Rok Marič se je dobro boril na črti. FOTO: Mavric Pivk
Rok Marič se je dobro boril na črti. FOTO: Mavric Pivk

Preberite še:

Komentarji: