Aljaž zdaj na elitno peščeno julijsko pot

V Wimbledonu je za presenečenje dneva poskrbel Madžar Márton Fucsovics in se prvič doslej uvrstil v četrtfinale turnirja za grand slam.
Fotografija: Po odlični predstavi v osmini finala bo zdaj Márton Fucsovics izzval Novaka Đokovića. FOTO: Adrian Dennis/AFP
Odpri galerijo
Po odlični predstavi v osmini finala bo zdaj Márton Fucsovics izzval Novaka Đokovića. FOTO: Adrian Dennis/AFP

Včasih se zdi, da navad na britanskem otoku zlepa ni mogoče prekiniti, še zlasti ne v tako tradicionalnem okolju, kot je najbolj sloviti teniški center na svetu – Wimbledon. Toda sleherna zgodba vendarle ima svoj konec in tako od prihodnjega leta ne bo več te vmesne proste nedelje. Tokrat so v njej akterji uživali še zadnjič, včeraj pa so nato igrišča spet oživela. In ponudila marsikaj zanimivega, zdaj žal brez slovenske tekmovalne navzočnosti.

Kaja Juvan in Aljaž Bedene sta se v Wimbledonu 2021 predstavila v prav spodobni luči, preskočila vsak po dve oviri, tretji sta bili nato le previsoki. Dvajsetletna Ljubljančanka bo ta teden namenila počitku in regeneraciji, nato načrtuje nastopa na dveh turnirjih nižje ravni v Romuniji in Srbiji ter seveda že temeljit trening za severnoameriški del teniškega poletja z vrhom v New Yorku, kjer bo od 30. avgusta do 12. septembra zadnji turnir sezone za grand slam. Seveda Juvanova sanja o uvrstitvi v drugi teden, toda če bo ta – podobno kot zdaj v Londonu – nedosegljiv, bo imela dovolj časa za pripravo in prihod v Portorož na največji teniški turnir pri nas, ta bo od 13. do 19. 9.



Aljaž Bedene? Zanj oddiha ni, rad bi nadaljeval po tirnicah vzpenjajoče se forme, zato načrtuje nastop na vseh treh največjih turnirjih prihajajočih tednov na pesku – v Hamburgu, Umagu in Kitzbühlu. Seveda se namerava nato temeljito pripraviti za izziv New Yorka, ta pa bo tudi njemu krojil urnik velike domače zgodbe, saj bo pred omenjenim ženskim turnirjem na Obali še dvoboj Davisovega pokala med Slovenijo in Paragvajem.


Pred Aljažem Bedenetom so turnirji v Nemčiji, Avstriji in na Hrvaškem. FOTO: Glyn Kirk/AFP
Pred Aljažem Bedenetom so turnirji v Nemčiji, Avstriji in na Hrvaškem. FOTO: Glyn Kirk/AFP


Fucsovics prvič med osmerico


Wimbledon pa zdaj ponuja nadaljevanje velikih predstav, eno takšnih je vnovič uprizoril Novak Đoković. Srb je brez kakršnih koli opaznih težav ugnal čilenskega tekmeca Cristiana Garina in čeravno na tem teniškem štadionu še zdaleč ne občuti takšne podpore s tribun kot denimo Roger Federer, se je še dolgo zahvaljeval občinstvu za glasen aplavz. »Zame v športu ni bolj posvečenega mesta, kot je Wimbledon. Že zdaj je čudovito, ko ste skoraj do vrha napolnili tribune, od torka naprej pa tu sploh ne bo več omejitev obiska,« je bil dobre volje zvezdnik, ki lovi svojo 6. lovoriko na tem prestižnem turnirju.



Toda še bolj kot Beograjčan je bil nasmejan 29-letni ljubljenec madžarskega športnega občinstva Márton Fucsovics. Ugnal je namreč favoriziranega Andreja Rubljova, 7. igralca svetovne lestvice. Vodilni teniški adut iz naše vzhodne soseščine je na 48. mestu, do včerajšnjega dne tega ruskega aduta še ni premagal, pa sta že v tej sezoni igrala petkrat. In sploh je to za Madžara prvi četrtfinale doslej na turnirjih za grand slam. Za uvrstitev med elitno četverico se bo pomeril z Đokovićem. »To bo veliki dvoboj, skupaj z Novakom sva bila wimbledonska zmagovalca. No, pozabimo na šalo: boril se bom na vso moč. Tako kot proti Rusu.«

Neuspešen pa je bil četrti nosilec Nemec Alexander Zverev, premagal ga je Kanadčan Felix Auger-Aliassime s 6:4, 7:6 (6), 3:6, 3:6, 6:4.

Pomembnejši izidi osmine finala; moški – Đoković (Srb) : Garin (Čil) 6:2, 6:4, 6:2, Fucsovics (Mad) : Rubljov (Rus) 6:3, 4:6, 4:6, 6:0, 6:3, Berrettini (Ita) : Ivaška (Blr) 6:4, 6:3, 6:1, Auger Aliassime (Kan) : Zverev (Nem) 6:4, 7:6 (6), 3:6, 3:6, 6:4, Federer (Švi) : Sonego (Ita) 7:5, 6:4, 6:2; ženske – Kerber (Nem) : Gauff (ZDA) 6:4, 6:4, Barty (Avt) : Krejčikova (Češ) 7:5, 6:3, Jabeur (Tun) : Šwiatek (Pol) 5:7, 6:1, 6:1.

Preberite še:

Komentarji: