Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Dimitrov komajda prek šepajočega tekmeca

V uvodnih dvobojih 2. kola Roland Garrosa so se nekatera uveljavljena imena znašla v težavah, a so se rešila
Poljub Grigorja Dimitrova na noge &ndash; tudi po štirih urah in 19 minutah dvoboja so bile še vedno sveže.<br />
FOTO: Reuters
Poljub Grigorja Dimitrova na noge &ndash; tudi po štirih urah in 19 minutah dvoboja so bile še vedno sveže.<br /> FOTO: Reuters
Saša Verčič
31. 5. 2018 | 06:00
4:05
Aleksander Zverev in Grigor Dimitrov sta člana svetovne teniške peterice – 3. in 5. – ter ob odsotnosti Rogerja Federerja na Roland Garrosu drugi ter četrti nosilec. Z uvrstitvijo v 3. kolo sta včeraj izenačila svoja najboljša rezultata na pariškem pesku, oba pa sta za to močno trepetala. Posebej Dimitrov, ki je na koncu z Jaredom Donaldsonom dobil predvsem telesno bitko.

V spodnjem delu turnirske razpredelnice so že v prvih dveh kolih skorajda vsi najvišje postavljeni nosilci morali odigrati dvoboj s petimi nizi. David Goffin v uvodni partiji proti Robinu Hasseju, Zverev in Dimitrov včeraj proti Dušanu Lajoviću in Donaldsonu. Slednji je bil na koncu res nesrečni poraženec, saj je bil povsem enakovreden Dimitrovu, čigar pesek seveda ni najljubša podlaga (in je pred Roland Garrosom izgubil tri zaporedne dvoboje), dvakrat je vodil v nizih, nato pa v izjemni bitki petega izgubil zaradi slabše telesne pripravljenosti. Mladi, 21-letni Američan, ki doslej še nikdar ni dobil dveh zaporednih dvobojev na pesku, je namreč imel ob koncu dvoboja hude težave s krči, tako hude, da se med premori raje sploh ni usedel, noge je komajda še pokrčil, bolečine so bile tako hude, da se je dvakrat odločil celo za »spodnji« servis … In navkljub temu Dimitrov pri vodstvu z 8:7 na svoj začetni udarec dvoboja ni mogel pripeljati do konca, saj je Donaldsona izdalo telo, ne pa tudi volja, pri zaostanku z 8:9 pa niti ta ni bila več dovolj (6:7, 6:4, 4:6, 6:4, 10:8). Da si je Dimitrov takoj po zadnji točki – po štirih urah in 19 minutah igre – poljubil nogi, ni bilo naključje, boljša telesna pripravljenost ga je šele tretjič v karieri na Roland Garrosu pripeljala med 32.

»Ta poteza je bila posvečena trenerju za telesno pripravo, s katerim delava res dobro. Tudi po več kot štirih urah izjemne bitke so bile moje noge sveže, če bi bilo treba, bi lahko igral še dve uri,« je pojasnil Dimitrov, ki je poudaril tudi potrpežljivost, saj mu je bilo že pred dvobojem jasno, da je Donaldsonov način igre tak, da je na pesku težko dolgo držati enako visoko raven.

Zverevu spet grozil urok


Medtem ko se Dimitrov ne znajde najbolje na Roland Garrosu – na OP Avstralije in v Wimbledonu je že bil polfinalist –, pa za Aleksandra Zvereva to velja za vse velike slame. Vedno pogostejše je vprašanje, kdaj bo le prebil ta urok – samo na Wimbledonu je lani prišel v osmino finala –, posebej ker sicer blesti na turneji ATP, osvaja lovorike iz serije masters, je najboljši igralec zgolj v letošnjem točkovanju, eden najboljših na pesku, nedavno je bil v Rimu na pragu zmage nad Rafaelom Nadalom, preden je Španca rešil dež. Razumljivo, da v Parizu velja za enega glavnih favoritov, a včeraj se je zdelo, da spet ne bo pokazal, da zna igrati tudi v dvobojih na tri dobljene nize. Srb Lajović se mu je namreč odlično postavil po robu, kar je Nemca kaj hitro začelo spravljati ob živce. Ko se je znašel v zaostanku z 1:2 v nizih, so se spet pojavila ugibanja, ali bo na velikem turnirju popustil pod pritiskom, vendar pa je v nadaljevanju tekmečeva igra toliko padla, da na koncu dvomov le ni bilo – 2:6, 7:5, 4:6, 6:1, 6:2. Nemec se bo zdaj znašel pred posebno nalogo. Na velikih slamih namreč še nikdar ni premagal člana svetovne petdeseterice, njegov naslednji tekmec pa bo 29. igralec sveta Damir Džumhur.

Tako kot Zverev in Dimitrov je včeraj z 1:2 v nizih zaostajal še en uveljavljeni igralec, Kei Nišikori, a se je tudi zanj v dvoboju z Benoitom Pairom srečno razpletlo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine