Đoković po sanjskem zasuku tik za petami Federerju in Nadalu

Finale teniškega OP Francije v Parizu Srbu Novaku Đokoviću, Grk Stefanos Cicipas spet poražen.
Fotografija: Novak Đoković s prestižnim pokalom. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP
Odpri galerijo
Novak Đoković s prestižnim pokalom. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP

Prvi teniški igralec na svetu, Srb Novak Đoković, je zmagovalec drugega letošnjega velikega turnirja, odprtega prvenstva Francije v Parizu. V finalu je po štirih urah in dvanajstih minutah igre premagal Grka Stefanosa Cicipasa s 6:7, 2:6, 6:3, 6:2 in 6:4.

Đoković (34) je osvojil devetnajsti grand slam v karieri in se rekorderjema, Rogerju Federerju in Rafaelu Nadalu, približal le na en naslov, hkrati pa je postal prvi igralec v moderni dobi tenisa oziroma po letu 1968, ki je vsaj dvakrat osvojil vse štiri največje turnirje.


»Za menoj je nepozabnih 48 ur«


»Za menoj je nepozabnih 48 ur. Najprej sem po odlični igri premagal Rafaela Nadala, danes pa še enega velikega, bodočega šampiona. Na terenu sem skupaj preživel devet ur, tako da sem fizično in mentalno precej utrujen. Hkrati sem se moral vrniti iz zaostanka dveh nizov,« je uvodoma povedal Đoković. »A vseskozi sem zaupal v svoje sposobnosti in verjel, da mi lahko uspe. Vedel sem, da zmorem. To je res fantastičen uspeh, sanjsko,« je dodal Srb.

Novak Đoković ni skrival veselja po novem fantastičnem dnevu. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Novak Đoković ni skrival veselja po novem fantastičnem dnevu. FOTO: Benoit Tessier/Reuters


Nekaj besede je Đoković na podelitvi namenil tudi tekmecu iz Grčije. »Povsem razumem Stefanosa, kako se počuti po porazu. Izgubiti prvi finale na grand slamu je vedno težko, a ta izkušnja te bo naredila močnejšega in prepričan sem, da boš imel v naslednjih letih še veliko priložnosti.«

Đoković, ki je v polfinalu izločil branilca naslova in trinajstkratnega zmagovalca Rolanda Garrosa Rafaela Nadala, je na dobri poti, da letos osvoji takoimenovani koledarski grand slam. Februarja je namreč zmagal na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. Naslednji grand slam je Wimbledon od 28. junija do 11. julija, odprto prvenstvo ZDA pa se bo začelo konec avgusta.


Stefanos Cicipas je bil debitant v velikem pariškem finalu


Srbski as je drugič zmagal v Parizu, ob tem pa ima še devet naslovov v Melbournu, pet v Wimbledonu in ter tri v New Yorku. Stefanos Cicipas (22) je prvič v karieri nastopil v finalu grand slama. S tem je postal najmlajši finalist na turnirjih velike četverice po Andyju Murrayju v Avstraliji 2010 oziroma v Parizu po Rafaelu Nadalu 2008. Cicipas bo na novi razpredelnici ATP napredoval na četrto mesto in tako zabeležil najvišjo uvrstitev v karieri.

Stefanos Tsitsipas se je pogumno boril, toda to je bilo premalo za Novaka Đokovića. FOTO: Martin Bureau/AFP
Stefanos Tsitsipas se je pogumno boril, toda to je bilo premalo za Novaka Đokovića. FOTO: Martin Bureau/AFP


Stefanos Cicipas je bil debitant v velikem pariškem finalu, potem ko je peti nosilec po petih nizih, treh urah in 37 minutah boja ugnal Nemca Alexandra Zvereva. Čeprav je Novak Đoković v štirih nizih ugnal nespornega vladarja Pariza, Španca Rafaela Nadala, je bil njun obračun še veliko bolj izčrpljujoč. Srbski zvezdnik je zmago nad 13-kratnim osvajalcem pokala mušketirjev primerjal s plezanjem na Mount Everest, potem ko ga je v enem najboljših teniških obračunov vseh časov ugnal s 3:6, 6:3, 7:6 (4) in 6:2. Nadal je izgubil prvič po 108 dvobojih v Parizu.

Đoković je z nastopom v letošnjem finalu tudi prehitel Nadala na večni lestvici odigranih zaključnih tekem na velikih slamih, kjer zdaj le še za dva finala zaostaja za rekorderjem Švicarjem Rogerjem Federerjem (31).
 

Đoković zaostajal že z 0:2 v nizih


Po tem, ko je imel Đoković v prvi igri prvega niza kar dve priložnosti za odvzem začetnega udarca, se je Cicipas dvakrat rešil in povedel z 1:0. Oba sta bila nato izjemno zanesljiva na svoj začetni udarec, pri izidu 5:4, ko Cicipas na svoj začetni udarec spet ni grešil niti enkrat, je Đoković prvič serviral za to, da bi se obdržal v nizu. Cicipas je povedel s 15:0, 30:15 in imel nato pri 40:30 prvo priložnost za zmago v prvem nizu, ki pa je ni izkoristil. V podaljšani igri je Đoković zaključno žogico za zmago v deseti igri izkoristil v prvem poskusu. Kar je nekaj minut prej zamudil Grk, je Srb zgrabil z obema rokama, saj je v 11. igri v prvem poskusu odvzel začetni udarec Cicipasu in si priigral možnost serviranja za zmago pri izidu 6:5.

Novak Đoković med polfinalnim obračunom z Rafaelom Nadalom. FOTO: Martin Bureau/AFP 
Novak Đoković med polfinalnim obračunom z Rafaelom Nadalom. FOTO: Martin Bureau/AFP 


Toda Cicipas je odgovoril v izjemnem slogu in imel na voljo kar tri »break« žogice, izkoristil je drugo za izenačenje na 6:6. V podaljšani igri je Cicipas začel zanesljivo in povedel s kar 4:0. Đoković se ni predal in imel pri zaostanku 4:5 tudi začetni udarec, ki ga je izkoristil za neverjetno izenačenje na 5:5. Beograjčan je uprizoril popoln preobrat, a je nato na svoj začetni udarec izenačil tudi Cicipas, ki se je z izjemnim forhendom rešil pred zaostankom z 0:1 v nizih. Izid v prvem nizu je bil 6:6, nato pa je Grk z dvema zaporednima točkama dobil dramatičen prvi niz po več kot uri igre.

Drugi niz se je za Cicipasa začel sanjsko, saj je uspel že v prvi igri odzvzeti začetni udarec tekmecu. Đoković se je odzval z izenačenjem na 40:40 v drugi igri, a si ni priigral možnosti za »break« in Cicipas je po hitrem postopku povedel z 2:0. Đoković je drugo igro na svoj servis nato dobil in znižal na 1:2. Toda pri vodstvu s 4:2 je Cicipasu uspelo še drugič odvzeti začetni udarec tekmecu, Grk pa je nato tudi odločno serviral za hitro zmago v drugem nizu.


Po zdravniškem premoru silovito krenil v četrti niz krenil


Pri vodstvu z 2:1 v tretjem nizu je Đoković izsilil podaljšano igro in imel štiri priložnost za »break«, ki pa jih ni izkoristil. Cicipas je šele takrat dobil prvo priložnost za izenačenje na 2:2, a je tudi sam ni izkoristil. Đoković je nato v petem poskusu le uspel streti Grka in povedel s 3:1. Cicipas je nato ob zaostanku z 2:5 serviral za podaljšanje tretjega niza in bil uspešen. Toda uspešen je bil nato tudi Đoković, ki je na svoj začetni udarec dokončal delo v tretjem nizu in slavil s 6:3.

Đoković je po zdravniškem premoru v četrti niz krenil silovito in Cicipasu odvzel servis, nato pa izkoristil lastnega za hitro vodstvo z 2:0. Cicipasu bi lahko nato odvzel tudi drugi začetni udarec v četrtem nizu, saj je vodil s 40:30, a se je Grk rešil v podaljšano igro. Tam sta oba zapravila kar nekaj priložnosti za prelom igre v svojo korist, na koncu je bil Đoković tisti, ki je povedel s 3:0. To je bil le uvod v popoln zasuk, ki je sledil pozneje.

Preberite še:

Komentarji: