Đoković ostaja kralj Melbourna

Srb je v finalu OP Avstralije v treh nizih odpravil z Daniilom Medvedjevom in je še devetič osvojil prvi grand slam v letu. Njegov 18. naslov. Končan Rusov niz.
Fotografija: Novak Đoković je devetič osvojil OP Avstralije. FOTO:
Kelly Defina/Reuters
Odpri galerijo
Novak Đoković je devetič osvojil OP Avstralije. FOTO: Kelly Defina/Reuters

Številka 1 svetovnega tenisa Novak Đoković je nepremagljiv v Melbournu. V finalu prvega grand slama v letu je v treh nizih in manj kot dveh urah premagal Daniila Medvedjeva in še devetič osvojil OP Avstralije. Bilo je 7:5, 6:2, 6:2.

Đoković bo 8. marca premagal rekord Rogerja Federerja in dočakal 311. teden na vrhu lestvice ATP. Z 18. naslovom za grand slam se je Federerju in Rafaelu Nadalu približal na dva.

Daniil Medvedjev je pokazal ranljivost. FOTO: William West Afp
Daniil Medvedjev je pokazal ranljivost. FOTO: William West Afp


Medvedjev ostaja brez naslova za veliki slam, po OP ZDA 2019 proti Nadalu v petih nizih je izgubil tudi drugi finale. S porazom proti 33-letnemu Đokoviću je prekinil niz 20 zmag, med katerimi je osvojil tudi finale ATP v Londonu konec lanskega leta.

image_alt
Đoković je vrgel rokavico mladcem: Pošteno se boste preznojili
V Areni Roda Laverja je Đoković zmagal v letih 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020 in 2021. Pokal Normana Brookesa je v zrak dvignil pred polovično napolnjenimi tribunami oziroma 7500 gledalci, v žep pa je pospravil 1,79 milijona evrov, poražencu je pripadlo 975.000 evrov.

Daniil Medvedjev je v nemoči razbil lopar. FOTO: Asanka Brendon Ratnayake/Reuters
Daniil Medvedjev je v nemoči razbil lopar. FOTO: Asanka Brendon Ratnayake/Reuters


Prvi niz se je začel in končal po Đokovićevih željah, vmes pa je Medvedjev pokazal, zakaj si je zaslužil nastop v finalu Melbourna. Po vsega osmih minutah je Srb prišel do vodstva 3:0, v polju pa je bil sprva nezgrešljiv. Rus se je hitro pobral, zaigral bolje in prišel do rebreaka v peti igri po zgrešenem smešu Srba. Medvedjev je bil nato na svoj začetni udarec zanesljiv, v 12. igri pa je Srb pritisnil in si priigral tri žogice za niz. Izkoristil je tretjo, ko je Rus poslal forhend v mrežo.

Novak Đoković je bil predober za Rusa. Foto William West Afp
Novak Đoković je bil predober za Rusa. Foto William West Afp 

Rus razbil lopar


Drugi niz je bolje začel 25-letni Moskovčan, ki je prišel do odvzema servisa, a s tem še dodatno podžgal Srba, ki je odgovoril s štirimi zaporednimi igrami. Zanesljiva igra na začetni udarec je preprečila Rusu, da bi ogrozil tekmeca, Đoković pa je po novem izjemnem returnu prišel še do tretjega breaka za zmago v nizu s 6:2. Medvedjeva so tudi izdala čustva, pri 2:5 je zlomil lopar.image_alt
Bradyjeva je bila dobra, Osaka nepremagljiva


Tretji niz je kot v prvem znova začel s prednostjo 3:0. Medvedjev je v doslej edinem finalu na grand slamih leta 2019 na OP ZDA nadoknadil dva niza zaostanka proti Rafaelu Nadalu in nato izgubil petega. Tokrat proti zanesljivemu Đokoviću, ki je imel odgovor na vsako potezo Rusa, ni našel povratka, Srb pa je dobil še 82. od 90 obračunov v Melbourne Parku.

Večina navijačev je bila na strani Srba. FOTO: David Gray/AFP
Večina navijačev je bila na strani Srba. FOTO: David Gray/AFP


Medvedjev je pred osmim medsebojnim obračunom slavil na treh od zadnjih štirih, na najbolj pomembnem pa je Đoković unovčil bogate izkušnje, prekinil niz 20 zmag Rusa in se podpisal pod novo rekordno znamko na OP Avstralije.

Včeraj je v finalu pri ženskah Naomi Osaka premagala Jennifer Brady.

Komentarji: