Juvanovi zmanjkali dve točki za krstno zmago

Kaja Juvan je v finalu turnirja WTA v Strasbourgu po maratonskem dvoboju izgubila z Angelique Kerber s 6:7, 7:6 in 6:7. Dobra popotnica za Roland-Garros.
Fotografija: Kaja Juvan je bila blizu prvi zmagi na turnirjih WTA. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Kaja Juvan je bila blizu prvi zmagi na turnirjih WTA. FOTO: Matej Družnik

Slovenka Kaja Juvan je izgubila finalni teniški obračun na turnirju WTA v Strasbourgu z denarnim skladom 203.024 evrov. Od 21-letne Ljubljančanke je bila boljša Nemka Angelique Kerber, trikratna zmagovalka turnirjev za grand slam je po treh urah in 20 minutah zmagala s 7:6 (5), 6:7 (0) in 7:6 (5).

Juvanova je sijajno odprla svoj prvi finalni obračun na turnirjih serije WTA in 13 let starejši tekmici odvzela uvodna dva servisa. Hitro je povedla s 4:1 in 5:2, nato pa je v končnici uvodnega niza pobudo prevzela izkušena in z vsemi žavbami namazana igralka iz Nemčije.

V letu 2016 zmagovalka kar dveh turnirjev za grand slam v avstralskem Melbournu in ameriškem New Yorku, dve leti kasneje pa še v Wimbledonu, je v deveti igri nato odvzela začetni udarec Juvanovi ter po svojem servisu izenačila na 5:5. V prelomnih trenutkih dvoboja je Kerberjeva zadržala visoko raven in v enajsti igri znova odvzela servis Slovenki, a je Juvanova v naslednji igri pokazala zobe, izenačila na 6:6 in izsilila podaljšano igro. V tie-breaku je bila bolj preudarna Nemka in zmagala s 7:5.

Angelique Kerber je bila na koncu uspešnejša od Kaje Juvan. FOTO: Alberto Lingria/Reuters
Angelique Kerber je bila na koncu uspešnejša od Kaje Juvan. FOTO: Alberto Lingria/Reuters

Drugi niz je bil preslikava prvega. V uvodu je prevladovala Juvanova, ki je znova odvzela tekmici dva servisa in povedla s 4:1. A nato je v Strasbourgu znova zagospodarila Kerberjeva, ki je dobila kar štiri zaporedne igre in povedla s 5:4.

Ljubljančanka je v deseti igri prekinila agonijo in izenačila na 5:5 ter si nato tudi izborila še drugo podaljšano igro v današnjem obračunu. Ta je minil v absolutni prevladi mlade Slovenke, tekmici ni prepustila niti točke, slavila je s 7:0.

V odločilnem tretjem nizu so odločali detajli. Odločitev o zmagovalki je znova padla v podaljšani igri, po hudem boju za vsak košček igrišča pa je malenkostno več pokazala Nemka in po izenačenem in maratonskem boju dosegla svojo 14. turnirsko zmago. Ob tem kaže omeniti, da se je mlada Slovenka z izkušeno Nemko že pomerila pred dvema letoma na OP Francije in jo premagala s 6:3 in 6:3.

Kaja Juvan je zaigrala v prvem finalu. FOTO: Brenton Edwards/AFP
Kaja Juvan je zaigrala v prvem finalu. FOTO: Brenton Edwards/AFP

Juvanova je v prvem krogu turnirja v Alzaciji premagala Izraelko Lino Glushko. Nato je bila boljša od Nefise Berberović iz Bosne in Hercegovine, v četrtfinalu je nato ukanila Belgijko Elise Mertens, v polfinalu pa je na kolena položila še Čehinjo Karolino Pliškovo.

Juvanova bo po današnjem finalu v Strasbourgu odpotovala na odprto prvenstvo Francije v Parizu. V uvodnem krogu najbolj slovitega turnirja na svetu na peščeni podlagi jo čaka ruska kvalifikantka Oksana Selehmetova. Poleg Juvanove bosta v francoski prestolnici od Slovencev nastopila še Tamara Zidanšek in Aljaž Bedene

Strasbourg, WTA (203.024 evrov):

Angelique Kerber (Nem/2) : Kaja Juvan (Slo) 7:6 (5), 6:7 (0), 7:6 (5).

Preberite še:

Komentarji: