Katastrofa v Barceloni točka zasuka

Rafael Nadal zadovoljen, da je želeno raven spet dosegel tik pred OP Francije
Fotografija: Rafael Nadal je prvi igralec z vsaj eno lovoriko ATP 16 sezon zapored. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Rafael Nadal je prvi igralec z vsaj eno lovoriko ATP 16 sezon zapored. FOTO: Reuters

Rafael Nadal je očitno ravno pravi čas še ujel formo, s katero bo lahko realno napadal rekordni 12. naslov na drugem teniškem turnirju za veliki slam v sezoni, Roland-Garrosu. »Najpomembnejše je, da čutim, da igram dobro, sem zdrav in imam energijo, ki je potrebna za vrhunske rezultate. Zadnje čase sem igral iz teden v teden bolje in ta zmaga je zame zelo pomembna,« je razmišljal z rimsko lovoriko v rokah drugi igralec sveta, ki je z uspehom nad Novakom Đokovićem izboljšal rekord Borisa Beckerja iz leta 1996 po številu zmag nad št. 1.

Zares nenavaden je bil zadnji večji turnir pred OP Francije – ta teden so na sporedu le manjši, po dva pri moških in ženskah –, začenši s tem, da so prireditelji podvojili ceno vstopnic za sredo, ko je postalo jasno, da se je za nastop zadnji hip odločil tudi Roger Federer (s tem so želeli nagraditi tiste, ki so se za obisk odločili že prej). Vreme jih je nato »kaznovalo« in dež je odplavil celotni sredin spored, za četrtkovega dvojnega je davek plačal Federer, ki se je v petkovem četrtfinalu vdal brez boja, ker se telesno ni počutil nared. Kriva so bila igrišča, na katera (v bistvu na največji dve) so letele kritike, da niso dobro pripravljena, kar so občutile tudi Švicarjeve noge. Tudi največja zvezdnica ženske konkurence in prva igralka sveta, Serena Williams ter Naomi Osaka, sta turnir zaradi zdravstvenih težav končali z vdajo, največ pozornosti je bil deležen Nick Kyrgios, ki ga je v dvoboju 2. kola proti Casperju Ruudu doletela diskvalifikacija, potem ko je zlomil lopar, brcnil stekleničko z vodo in vrgel stol na sredino igrišča ...


Težaven začetek sezone pozabljen


Med nenavadne sodi tudi finalni razplet, saj je Nadal ugnal Đokovića s 6:0, 4:6, 6:1, kar ni napoved Roland-Garrosa, kjer bi bil finale med najboljšima igralcema sveta najbolj realen. A po težavnem začetku sezone (in koncu lanske) je zmaga za Španca prišla kot naročena. Ob tem je dosegel še nekaj rekordov. Kot prvi je 16. leto zapored osvojil vsaj eno lovoriko ATP (pred tem rekorder Federer s 15), s 34. naslovom iz serije masters je na lestvici spet prehitel Đokovića, prvi je prišel do 25 zmag na turnirjih iz serije masters na eni podlagi, prav tako je prvi doslej dvajsetkrat premagal prvega igralca sveta. Doslej si je dosežek lastil Boris Becker, ki je od leta 1986 do 1996 sedemkrat ugnal Ivana Lendla, štirikrat Peta Samprasa, po trikrat Jima Courierja in Stefana Edberga ter po enkrat Matsa Wilanderja in Andreja Agassija, ko so ti zasedali 1. mesto na svetu. Nadal je do 20 zmag nad št. 1 prišel le proti dvema igralcema: 13-krat je bil boljši od Federerja in sedemkrat od Đokovića.

Takšni dosežki Rafe ne zanimajo – kot tudi ne, da je prvi v medsebojnih dvobojih Đokoviću zavezal kravato, saj mu je vseeno, ali se niz konča s 6:0 ali pa 6:4 –, zanj so pomembnejši pravi občutki ter igra. In s tem je bil zadovoljen. »Če igram dobro, sem zdrav in je energija prava, potem je ob mojih izkušnjah jasno, da se bom slej ko prej boril za lovorike,« je dejal Nadal, ki je prvič po letu 2004 v maj vstopil brez lovorike v sezoni. Kot najnižjo točko leta je izpostavil uvodni dvoboj v Barceloni, kjer je imel težave z Leonardom Mayerjem, partijo je označil za katastrofo. To je bila hkrati točka zasuka, saj se je ob vrnitvi v hotel poglobil, kako bi rešil težave.

»Garal sem za to, da sem danes tu. Ta zmaga je sad trdega dela in izjemne motivacije. Zdaj je pravi trenutek, da nadaljujem v tem slogu, seveda pa sem zadovoljen, da sem takšno raven dosegel ravno na zadnjem turnirju pred velikim slamom,« se je optimistično v Pariz odpravil igralec, ki je na Roland-Garrosu skupno doživel zgolj dva poraza.

Komentarji: