Kaja Juvan za konec prvega dne izenačila izid proti Kitajski

Uvodni dan dvoboja ženskega teniškega pokala Billie Jean King (BJK) v Velenju sta si Slovenija in Kitajska razdelili izkupiček.
Fotografija: Kaja Juvan (na fotografiji) se bo v večernem obračunu udarila s Xinyu Wang. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Kaja Juvan (na fotografiji) se bo v večernem obračunu udarila s Xinyu Wang. FOTO: Matej Družnik/Delo

Najprej je petindvajseta igralka sveta Qinwen Zheng upravičila vlogo favoritinje in po dveh urah igre premagala Nino Potočnik, 270. na lestvici WTA, na 1:1 pa je izenačila Kaja Juvan z zmago s 6:3 in 6:1 proti Xinyu Wang. Kitajska ob dejstvu, da je v Šaleško dolino pripotovala s štirimi igralkami med prvih sto na svetu, pri Sloveniji pa manjkata Tamara Zidanšek in Andreja Klepač, ostaja favorit za napredovanje v finale kvalifikacij za zaključni turnir svetovne skupine pokala BJK 2023.

V uvodni partiji dneva je 25-letna Ptujčanka Nina Potočnik navdušila približno 800 gledalcev v Beli dvorani v Velenju. Predvsem v prvem nizu je bila povsem enakovredna pet let mlajši tekmeci, v osmi igri je imela tudi žogico za odvzem začetnega udarca, v podaljšani igri pa je Qinwen Zheng vendarle uveljavila svojo kakovost in po uri in devetih minutah povedla 1:0.

»Moj cilj je bil, da prikažem čim boljšo igro, kar mislim, da mi je tudi uspelo. V drugem nizu mi je zmanjkalo moči, tako da se na koncu ni izšlo po mojih željah. Vseeno sem z izkušnjo navdušena. Enkratno je igrati za reprezentanco pred takšno publiko, ki me je ves čas spodbujala in mi dajala dodaten zagon,« je dejala Potočnikova, ki se je prvič v karieri merila s tako visoko uvrščeno igralko.

Razlika manjša od pričakovanj

»Seveda se vidi in čuti razliko med najinima uvrstitvama na lestvici, vendar pa ni tolikšna, kot sem pričakovala. Zavedam se, da moram izboljšati določene segmente igre, igrati bolj agresivno na primer, predvsem pa želim čim prej napredovati po lestvici WTA, saj ti preboj recimo med prvih 100 igralk na svetu omogoča širšo izbiro turnirjev,« je dodala Potočnikova, ki je prav ta teden dosegla najvišjo uvrstitev v karieri.

Pozno popoldan sta loparja prekrižali še v Velenju najboljša slovenska igralka Kaja Juvan (88.) in Xinyu Wang, 97. na računalniški lestvici. Dvoboj je trajal precej dlje kot uradnih 1:16, saj je bil po prvem nizu prekinjen zaradi preobremenjenosti električnega omrežja v dvorani. Enaindvajsetletna Ljubljančanka je še tretjič v karieri premagala kitajsko vrstnico in izboljšala svojo statistiko med posameznicami v državnem dresu na 9-5. Prvi niz je dobila po 38 minutah igre s 6:3, za drugega 6:1 pa je prav tako potrebovala 38 minut. To je bil njen prvi dvoboj po skoraj dveh mesecih premora, ki si ga je vzela po turnirju WTA v Portorožu in ga izkoristila predvsem za kondicijske priprave.

Želela si je pravega dvoboja

»Po tako dolgem premoru sem si zelo želela pravega dvoboja, saj po vsem naporu, ki ga vložiš v treninge, želiš videti svoje stanje tudi na igrišču. Po uvodni nervozi sem se hitro sprostila in nato uživala v tenisu. V soboto nas čakajo nove preizkušnje, ki se jih zelo veselim, saj vem, da sem v dobri formi in da sem sposobna premagati katerokoli igralko na svetu,« je dejala Juvanova.

»Želeli smo si rezultata 1:1 in ga dobili. Nina je odigrala nad pričakovanji. Igrala je odlično, se borila in izpolnila vse cilje, ki smo si jih zadali. Kaja je dokazala, da je v odlični formi, kar smo videli že na treningih, tako da vztrajam pri svoji napovedi, da imamo 51:49 odstotkov možnosti za končni uspeh,« pa je povedal kapetan Andrej Kraševec.

Kaja Juvan bo v soboto prva stopila na igrišče v Beli dvorani. Ob 12. uri jo čaka dvoboj proti najvišjeuvrščeni Kitajki Qinwen Zheng. Sledila bo partija drugopostavljenih igralk, ob tem, da lahko kapetana spremenita postavi še pol ure pred začetkom. V primeru izenačenja na 2:2 bo o zmagovalcu odločala igra dvojic. Kraševec je na žrebu v četrtek za četrti dvoboj postavil Nino Potočnik, za igro parov pa Kajo Juvan in Nino Potočnik. V postavi sta sicer še Živa Falkner in Pia Lovrič.

Preberite še:

Komentarji: