Ledena prha, meditacija, poljub kodra za srečo in tri brisače za slab feng shui (VIDEO)

Teniški zvezdniki razkrili, kaj naredijo, preden stopijo na igrišče – Št. 1 na svetu Novak Đoković opravi posebne dihalne vaje
Fotografija: Za Rafaela Nadala pravijo tudi, da je kralj ritualov, Novak Đoković pred dvobojem rad meditira. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Za Rafaela Nadala pravijo tudi, da je kralj ritualov, Novak Đoković pred dvobojem rad meditira. FOTO: Reuters

Ljubljana – Vsak športnik ima svoj način priprave za nastop. Nekateri si ga oblikujejo že v otroštvu in se ga nato držijo vso kariero, drugi si določene rituale – največkrat seveda po kakšni dobri izkušnji – izmislijo pozneje.

Novinarji švicarskega časnika Blick so izbrskali, kaj vse naredijo teniški asi, preden stopijo na igrišče. Kakor so zapisali, Rafael Nadal ni le kralj peska, temveč tudi ritualov. V areno vedno vstopi z loparjem v eni roki, stekleničke z napitki pa običajno postavi ob sedež, pri čemer so etikete obrnjene v določeno smer. Nekaterim je tudi padlo v oči, da med dvobojem z igrišča najprej stopi z desno nogo.


Manj znano je, kaj 33-letni Majorčan, ki se lahko pohvali z 19 lovorikami na turnirjih za veliki slam, počne v slačilnici. Zdaj je prišlo na dan: približno 45 minut pred dvobojem se oprha z ledeno mrzlo vodo, nakar se obleče, pri čemer si nogavice potegne na isto višino.
 

Zmeraj stopijo pod isto prho

Alexandru Zverevu srečo prinaša koder Lövik. FOTO: Facebook
Alexandru Zverevu srečo prinaša koder Lövik. FOTO: Facebook


Vendar pa imajo tudi drugi teniški zvezdniki svoje muhe, kakor so razkrili za televizijo moškega teniškega združenja ATP. Novak Đoković je zaupal, da rad – preden se začne zares – meditira. »Imam posebne dihalne vaje, pri katerih sem rad sam,« je razkril 33-letni Srb, ki se je – mimogrede – vnovič izkazal s svojo dobrodelnostjo. Potem ko je pred časom pomagal svoji domovini z nakupom medicinske opreme in respiratorjev v vrednosti milijon evrov, je enak znesek nakazal tudi bolnišnici v Bergamu, eni najbolj obremenjenih zaradi pandemije novega koronavirusa v Italiji.


Vzhajajoči grški zvezdnik Stefano Tsitsipas, z 21 leti ta čas najmlajši med elitno deseterico na svetovni lestvici (6.), je razkril, da vedno uporabi enak šampon za telo in lase. Kar trije igralci, Belgijec David Goffin, Bolgar Grigor Dimitrov in Italijan Fabio Fognini, pa so izjavili, da se na turnirju vedno umijejo pod isto prho. In kaj naredijo v primeru, da je ravno tisti čas zasedena? Počakajo, da je spet prosta.

 

Teniške copate si obuje šele na igrišču


Avstralski »zlobni fant« Nick Kyrgios ne prisega na rituale. Toda kljub temu nekaj naredi vedno: copate, s katerimi odigra dvoboj, namreč zmeraj obuje šele na sedežu ob igrišču. In ko ga zapusti, se znova preobuje. Nemec Alexander Zverev pa verjame, da mu srečo prinaša njegov koder. »Preden se odpravim na igrišče, vselej poljubim svojega psa. Zatem sem pripravljen in grem lahko ven,« je zaupal ta čas sedmi igralec na svetu. Družinski koder Lövik ima na družbenem omrežju Instagram celo svoj profil z več kot 4000 sledilci.
Roger Federer se zelo dobro razume tudi s Sereno Williams. FOTO: Facebook
Roger Federer se zelo dobro razume tudi s Sereno Williams. FOTO: Facebook


Švicar Stan Wawrinka se pred dvobojem rad pogovarja s svojim trenerjem, pogosto posluša tudi glasbo. Njegov izkušenejši rojak Roger Federer pa nima (več) kakšnega posebnega rituala. Ker se je rodil 8. avgusta leta 1981, so nekateri dolgo menili, da je obseden z osmico. To je dejansko njegova najljubša številka, vendar pa ne drži, da bi pred slehernim dvobojem v športno torbo dal, denimo, osem brisač.


»V resnici imam s seboj vedno tri brisače – to je očitno v zadnjem obdobju slab feng shui zame,« se je pošalil 38-letni Švicar, ki na svetovni lestvici ta čas zaseda četrto mesto za Novakom Đokovićem, Rafaelom Nadalom in Avstrijcem Dominicom Thiemom.

Preberite še:

Komentarji: