Rafael Nadal uspešno brani čast zahodnjakov

Španec je po 13. uvrstitvi med najboljšo osmerico v Melbournu zagotovil, da mu mladi pomagajo do stare forme.
Fotografija: Rafael Nadal v Melbournu pridno zbira zmage. FOTO: Brandon Malone/AFP
Odpri galerijo
Rafael Nadal v Melbournu pridno zbira zmage. FOTO: Brandon Malone/AFP

Četrtfinalni spored moškega dela odprtega prvenstva Avstralije 2021 ima izrazito vzhodnoevropsko podobo. Na njem so Srb, v Nemčiji rojeni sin nekdanjih teniških igralcev iz razpadle Sovjetske zveze, Bolgar, Grk in kar trije Rusi, med njimi presenetljivo tudi 27-letni kvalifikant Aslan Karacev, sicer 114. na lestvici ATP. Tehtnico poskuša prevesiti Rafael Nadal.

Španec se je Melbournu še trinajstič uvrstil med najboljšo osmerico ter zaostaja le za Rogerjem Federerjem (15) in Johnom Newcombom (14). Šampionsko lovoriko je vendarle osvojil le enkrat, leta 2009, kar je njegova najslabša bera na turnirjih velike četverice. A drugi igralec sveta letos še ni izgubil niza v Avstraliji.
 

Dobro se kosa s poškodbo


Gladko je opravil tudi z Italijanom Fabiom Fogninijem s 6:3, 6:4, 6:2 po dveh urah in 19 minutah igre, njegove privržence pa predvsem zanima, kako se bori z načetim hrbtom. Zaradi zapleta je pred dvema tednoma izpustil pokal ATP in tudi v Melbournu je večkrat potožil, da ni pravi. Da se počuti bolje, je včeraj resda potrdil že s prepričljivim nastopom in servisi prek 200 km/h.»Kar dobro se kosam s poškodbo. Če se stanje ne bi izboljšalo, ne bi mogel uresničiti želja na letošnjem OP Avstralije, zato takoj podpišem, da bi bil zadovoljen, če bi se do konca turnirja počutil tako kot danes. Bolje sem tako s telesnega kot teniškega vidika. Proti Fogniniju so bili moji drugi servisi na ravni minulega poldrugega leta, kar je zelo pomembno,« je pojasnil Nadal, ki doslej ni imel večjih težav s hitro igralno podlago.


 

Naslednja ovira Tsitsipas


»Danes je bilo v ozračju veliko vlage in vse skupaj se je odvijalo še hitreje kot običajno. Rad imam hitre žogice, vendar se moram navaditi, da se razmere za igro pogosto spreminjajo. Osredotočen sem moral biti tudi proti Fogniniju, čeprav bi lahko iz rezultata sklepali, da sem imel lahko delo,« je potrdil 34-letni Majorčan, ki se je skupno že 43-krat prebil v četrtfinale turnirjev za grand slam.

Njegov naslednji tekmec bo Stefanos Tsitsipas, ki je med osmerico napredoval brez boja, saj se je Italijan Matteo Berrettini vdal zaradi poškodbe trebušne prepone. Z Grkom se je doslej pomeril sedemkrat in šestkrat zmagal, ugnal ga je tudi v polfinalu Melbourna 2019 s 3:0.

Stefanos Tsitsipas bo pričakal Nadala v četrtfinalu. FOTO: Paul Crock/AFP
Stefanos Tsitsipas bo pričakal Nadala v četrtfinalu. FOTO: Paul Crock/AFP

 

Stric Toni ne razume Đokovića


»Stefanos je mlad, močan in igra z veliko energije. Toda prav dvoboji s fanti njegovega kova mi pomagajo pri vračanju v formo po 19 dnevih brez normalnega treninga. Počutim se, kot da bi pridobil hitrost, zdaj potrebujem dodaten korak naprej. Želim osvojiti še kakšen turnir velike četverice, ne da bi postal obseden s pričakovanji. Če si preveč ambiciozen, se lahko zaradi frustracije zaustaviš kar sam,« je zagotovil Nadal in se ognil oceni čudežnega vstajenja Novaka Đokovića po poškodbi trebušne mišice.

Zato pa je njegov stric in nekdanji trener Toni Nadal dejal: »Presenetljivo je, da ga je poškodba najprej tako močno ovirala, da je razmišljal o umiku s turnirja, čez noč pa izginila. Ne bom javno podvomil, ali je njegova bolečina pristna ali ne. Takšne stiske so pogoste pri športnikih, toda on se manj trudi, da bi jih prikril, kot bi moral.«

Pari četrtfinala: Đoković (Srb, 1) – Zverev (Nem, 6), Dimitrov (Bol, 18) – Karacev (Rus), Medvedjev (Rus, 4) – Rubljov (Rus, 7), Nadal (Špa, 2) – Tsitsipas (Grč, 5).

Komentarji: