Odskočni deski za Pariz sta v Madridu in Rimu

Od ponedeljka bo Tamara Zidanšek, ki se je v španski metropoli odlično upirala svetovni št. 1 Ashleigh Barty, najboljša Slovenka na lestvici WTA.
Fotografija: Novak Đokovic na večni lestvici turnirjev za grand slam lovi Rogerja Federerja in Rafaela Nadala. FOTO: Antonio Bronić/ Reuters
Odpri galerijo
Novak Đokovic na večni lestvici turnirjev za grand slam lovi Rogerja Federerja in Rafaela Nadala. FOTO: Antonio Bronić/ Reuters

Prvi majski teden na teniških igriščih med moško karavano ponuja velike predstave iz serije Masters 1000 v Madridu, sledil mu bo Rim, obe prizorišči sta odskočna deska za drugi grand slam sezone v Parizu (od 30. maja do 13. junija). Iz slovenskega zornega kota je vsekakor v središču pozornosti Tamara Zidanšek, ki bo s prvim majskim ponedeljkom naša vodilna igralka na lestvici WTA.

Konjičanka se je poslovila v 2. kolu od madridskega ženskega turnirja, toda njen nastop proti vodilni igralki sveta, Avstralki Ashleigh Barty, napoveduje, da bi prav kmalu lahko uprizorila podvig z zmago proti kateri od najboljših na svetu. Tokrat je omenjeno št. 1 svetovne lestvice mučila dve uri, ob koncu se je favoritinja veselila zmage s 6:4, 1:6, 6:3, toda po zaslugi zadnjih dosežkov bo Tamara danes skočila z 80. mesta na 75. in prvič po slabih dveh letih prevzela vodstvo med slovenskimi igralkami: doslej najboljša, Mariborčanka Polona Hercog, bo namreč poslej na 78. mestu.

Tamara Zidanšek je spodbudno začela sezono 2021. FOTO: Matej Družnik/Delo
Tamara Zidanšek je spodbudno začela sezono 2021. FOTO: Matej Družnik/Delo


Po uvodnem grand slamu sezone v Melbournu, kjer je Novak Đoković osvojil že 9. svojo lovoriko na tem prestižnem turnirju, teniška javnost nestrpno čaka velike turnirje v nadaljevanju sezone in napovedan lov srbskega zvezdnika za Rogerjem Federerjem ter Rafaelom Nadalom: oba imata po 20 osvojenih turnirjev za grand slam, Beograjčan, ki bo čez slabe tri tedne, 22. t. m, praznoval 34. rojstni dan, dva manj. Toda vsaj toliko, kot si želi to izenačenje z velikima tekmecema, sanja tudi o olimpijski zlati kolajni. To namreč v svoji izjemni zbirki še pogreša, Nadal jo je osvojil v Pekingu 2008, prav tam je bil skupaj z rojakom Stanom Wawrinko med dvojicami najboljši Federer. In prav te igre so bile doslej najuspešnejše tudi za Đokovića – osvojil je doslej svojo edino olimpijsko kolajno, bronasto. Zato je letošnji Tokio zanj posebej podčrtan.

 

S prstom proti legendi Barcelone


Ta vodilni igralec teniške karavane naj bi ob koncu jeseni nastopil na enem od Sloveniji najbližjih prizorišč. Turnir Davisovega pokala bo namreč v Innsbrucku. Na Tirolskem bosta med 25. novembrom in 5. decembrom dve skupini, domača izbrana vrsta se bo merila s Srbijo in z Nemčijo. Prireditelji napovedujejo spektakel najvišjega razreda, upajo kajpak tudi na navzočnost občinstva, poleg domačega asa Dominica Thiema bo predvidoma tudi Đoković pritegnil posebno pozornost. In podobno bi jo pri nemški vrsti Alexander Zverev, toda v zadnjih dneh močno odmevajo besede 24-letnika iz Hamburga, da mu je za Davisov pokal figo mar!

»Tradicije, dolge 120 ali 130 let, ne smeš uničiti z denarjem,« je dejal in s prstom pokazal na Barcelonino nogometno legendo Gerarda Piqueja. Svetovni prvak z mundiala v Južni Afriki 2010 je namreč postal promotor družbe Kosmos, ki je za tri milijarde evrov kupila znamko Davisovega pokala. Zverev to primerja s spodletelim poskusom nogometne superlige in zato si ne želi sodelovati v takšnem tekmovanju.

Preberite še:

Komentarji: