Roger Federer: Športniki morajo izvedeti, kaj bo z OI v Tokiu

Sloviti Švicar pogreša v svoji zbirki trofej le zlato olimpijsko kolajno, priložnosti pa se mu iztekajo.
Fotografija: Roger Federer skrbi za svojo varnost. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Odpri galerijo
Roger Federer skrbi za svojo varnost. FOTO: Denis Balibouse/Reuters

Roger Federer je med neverjetno teniško kariero zmagal na 102 turnirjih v posamični konkurenci, kar 20-krat je osvojil lovorike za grand slam in prebil 310 tednov na prvem mestu letvice ATP. V svoji bogati zbirki pogreša le zlato olimpijsko kolajno, najbolj se ji je približal leta 2012 v Londonu, ko ga je v finalu premagal Andy Murray.

Manj kot tri mesece pred 40. rojstnim dnevom se zaveda, da bi bile letošnje OI zanj zadnje, a pravi, da bi sprejel odpoved iger zaradi pandemije. »Presrečen bi bil, če bi dobil še eno priložnost. Vendar bom prvi, ki bom razumel, če bi v Tokiu odpovedali igre. Predvsem pa mislim, da športniki čim prej potrebujejo odločen da ali ne prirediteljev,« pravi Federer, saj negotovost otežuje načrtovanje tekmovalne sezone.

»Ne vem, kaj naj si mislim. Slišim, da veliko Japoncev nasprotuje letošnjim igram v Tokiu. Prav tako, da je na Japonskem izrazito nizka raven precepljenosti prebivalstva,« poudarja legendarni Švicar, ki se je že dvakrat cepil s Pfizerjevim cepivom in dodaja: »Vesel sem, da sem se lahko zaščitil, saj bom bolj varno potoval. Tudi v Švici bom imel nekaj koristi, saj nočem okužiti niti sebe niti kogarkoli drugega. Čeprav pandemija dolgo traja, moramo ostati previdni.«

Komentarji: