Za wimbledonsko lovoriko Ashleigh Barty in Karolina Pliškova

Prva nosilka Ashleigh Barty je z izjemnim preobratom v drugem nizu premagala Nemko Angelique Kerber, Čehinja je bila boljša od Belorusinje.
Fotografija: Ashleigh Barty (na fotografiji) proslavlja po točki na polfinalnem obračunu. FOTO: Toby Melville/Reuters
Odpri galerijo
Ashleigh Barty (na fotografiji) proslavlja po točki na polfinalnem obračunu. FOTO: Toby Melville/Reuters

To je prvič, da bo Ashleigh Barty igrala v finalu OP Velike Britanije, to pa ji je uspelo šele kot četrti Avstralki. Po tem, ko je prvi niz dobila s 6:3, je proti nekdanji zmagovalki Wimbledona Angelique Kerber močno popustila v nadaljevanju dvoboja, nato pa uprizorila izjemen preobrat za končnih 6:3 in 7:6 (3). V drugem polfinalu sta se v četrtek pomerili Čehinja Karolina Pliškova in Belorusinja Arina Sabalenka, zmagala je prva s 5:7, 6:4, 6:4. Pliškova je v prvem krogu letošnjega Wimbledona ugnala najboljšo Slovenko Tamaro Zidanšek.

Bartyjeva, sicer prva igralka računalniške lestvice WTA, do letošnjega nastopa v Wimbledonu še nikoli ni igrala v četrtfinalu, tokrat pa je napravila kar dva koraka dlje kot pred tem v karieri, v soboto pa bo po današnji predstavi favoritinja, čeprav bi se rada češka teniška zvezdnica, nekoč že št. 1 na svetu, zdaj spet rada približala vrhu.



»To je res neverjetno. To je bilo kar blizu tiste najvišje ravni, ki jo lahko na teniškem igrišču prikažem, Angelique pa je iz mene potegnila tisto najboljše. Vedela sem, da moram igrati zelo dobro, da ji lahko sploh kljubujem. To, da bom v soboto stopila na to igrišče še v finalu, je uresničitev otroških sanj,« je takoj po polfinalnem nastopu dejala 25-letna Avstralka iz Ipswicha v Queenslandu.
 

Vsak dan bolj uživa


V prvem nizu je bila Avstralka boljša tekmica. Predvsem z močnimi forhendi je spravljala v obup nekdanjo zmagovalko Wimbledona (2018), ki ni imela pravega odgovora. Čeprav je na trenutke 33-letna Nemka v prvem nizu pretila, ni izkoristila katere od dveh priložnosti na sicer danes odličen začetni udarec Bartyjeve. Je pa v drugi igri drugega niza Nemka prišla do »breaka« in kasneje tudi vodstva 5:2.

Toda zmagovalka OP Francije 2019 je nato strnila vrste, nanizala tri zaporedne igre in dvoboj popeljala v podaljšano igro. Začela jo je izjemno, dobila prvih šest točk, nato vendarle izkoristila četrto žogico za zmago po uri in pol na zelenici osrednjega igrišča. Avstralka, ki je leta 2014 za 15 mesecev prekinila teniško kariero in se posvetila kriketu, vsak dan bolj uživa na turneji WTA. Nekaj, kar ji v odločilnih trenutkih pomaga na teniških igriščih.

»Enostavno moraš uživati. To je najboljši del vseh teh priložnosti, ki jih imam, da igram pred ljudmi, ki me podpirajo in mi na včasih zelo zahtevni poti močno pomagajo. Ves čas se skupaj smejimo, četudi pridejo težki trenutki. Ko sem na igrišču, se želim zabavati in to ponuditi tudi gledalcem. Igrati pred takšnim občinstvom, je res nekaj posebnega,« je še dodala 25-letnica.

»Za sabo imam zares izjemno popotovanje, veliko je bilo vzponov in padcev ter tistih vmesnih dogodkov. Toda za nič na svetu ne bi te poti zamenjala. Bilo je edinstveno, zahtevno, a vselej lepo. Nič ne bi spremenila. Vsak dan uživam v tem, kar najraje počnem. Sobota pa bo v tem pogledu verjetno najlepša izkušnja v karieri,« je z nasmeškom na obrazu razlagala Bartyjeva.

Ženski finale bo na sporedu v soboto ob 15. uri, pred tem bosta v petek še moška polfinalna obračuna. Pomerila se bosta Srb Novak Đoković in Kanadčan Denis Shapovalov ter Italijan Matteo Berrettini in Poljak Hubert Hurkacz.

Preberite še:

Komentarji: