Sijajna Tamara Zidanšek četrtfinalistka Roland-Garrosa

Konjičanka je premagala Sorano Cirstea in se zavihtela v top 8 na OP Francije, kar pred tem ni uspelo nobeni Slovenki v samostojni državi. V torek s Španko.
Fotografija: Tamara Zidanšek premika mejnike slovenskega tenisa. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Odpri galerijo
Tamara Zidanšek premika mejnike slovenskega tenisa. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters

Eden največjih uspehov slovenskega tenisa je uprizorila Tamara Zidanšek. V osmini finala OP Francije je s 7:6 (4) in 6:1 premagala Romunko Sorano Cirstea in se kot prva Slovenka v samostojni državi uvrstila med najboljšo osmerico turnirja za grand slam. To ji je uspelo na pesku Roland-Garrosa, kjer je leta 1977 zmagala Mima Jaušovec, tudi finalistka leta 1983.



Če se je nazadnje proti Katerini Siniakovi počasi ogrevala in prvi niz izgubila z 0:6, je danes Zidanškova začela odločno in takoj izkoristila že prvo žogico za break. Vendar ob svoji servisni igri ni bila prepričljiva in jo je izgubila. Na začetku je delala napake in se hitro znašla v zaostanku z 1:2. Izkušena 31-letna Romunka že ima izkušnje z igranjem v četrtfinalu Pariza iz leta 2009, letos je prišla v dobri formi, saj je pred tem osvojila Istanbul, kar je bil njen drugi turnir WTA. Igralki sicer nista mogli črpati izkušenj iz prejšnjih dvobojev, saj sta se srečali prvič.

Tamara Zidanšek bo prvič zaigrala v četrtfinalu. FOTO: Martin Bureau/AFP
Tamara Zidanšek bo prvič zaigrala v četrtfinalu. FOTO: Martin Bureau/AFP


Na igrišču Suzanne-Lenglen, kjer je v petek izpadla Polona Hercog, je Zidanškova potem zaigrala bolje in izenačila na 2:2 in 3:3. V primerjavi s prejšnjimi dvoboji se je izboljšala pri izkoristku drugega servisa. A tudi tekmica, 54. na lestvici WTA, je udarjala žogico močno in natančno. Dvoboj je bil zelo izenačen, po 35 minutah je bil rezultat 5:5, obe igralki sta bili suvereni na svoj servis, vse dokler ni malce popustila 23-letna Konjičanka. V maratonski 12. igri, ki je trajala skoraj osem minut in prinesla pet izenačenj, je rešila žogico za break in izkoristila peto priložnost za podaljšano igro.


 

Še tretjič uspešna v podaljšani igri


Tudi v tie-breaku sta igralki sprva dobro servirali, prvi mini break je uspel Zidanškovi za 3:2, po še enem je bilo 5:3 in pri 6:3 je imela Zidanškova tri zaključne žogice za niz. Prve ni izkoristila, drugo pač in po 54 minutah je bilo zelo obetavnih 1:0. Tudi igra je vlivala optimizem trenerju Marjanu Čuku, ki je skupaj s psihologom Matejem Lunežnikom spodbujal svojo varovanko.



Občutek ni bil varljiv, Zidanškova je v drugem nizu pokazala najboljši tenis in ga osvojila kar s 6:1, potem ko je dobila uvodnih pet iger. Dvoboj je trajal uro in 26 minut. V torek se bo za preboj v polfinale dobrih 34 milijonov evrov vrednega turnirja pomerila s Paulo Badosa, 33. nosilko, ki je s 6:4, 3:6 in 6:2 premagala krvnico Hercogove Marketo Vondroušovo. S špansko vrstnico, ki se je rodila v ZDA, doslej še nista prekrižali loparjev. Tudi Badosa bo prvič igrala v četrtfinalu največjih turnirjev.

Zidanškova je izkoristila tri od štirih žogic za break, Cirstea (1:7), zbrala je po 20 winnerjev in nevsiljenih napak (Cirstea 20 in 28), dobila je 73 točk (Cirstea 61). Z uvrstitvijo v četrtfinale je zaslužila 255.000 evrov, več kot četrtino dosedanje vsote v karieri.

image_alt
Konjičanka se je po kravati kot feniks dvignila iz peska

 

Premikanje mejnikov


Zidanškovi bo Roland-Garros 2021 ostal v zares čudovitem spominu. Prvič je premagala tekmico iz prve deseterice (Bianca Andreescu), prvič se je prebila v tretji krog (Madison Brengle) in po zmagi proti Katerini Siniakovi je z uvrstitvijo v osmino finala ponovila uspeh Katarine Srebotnik iz leta 2008. Tudi na lestvici WTA se ji obeta krepak pomik navzgor s 85. mesta in bo v ponedeljek postala najvišje uvrščena Slovenka.

Preberite še:

Komentarji: