Tudi v Avstraliji v odločilnem nizu le do 10

Prireditelji OP Avstralije, prvega turnirja za grand slam v sezoni, so se odločili za spremembo pravil.
Fotografija: Genie Bouchard. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Genie Bouchard. FOTO: Reuters

Organizatorji prvega turnirja za grand slam v sezoni, odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, so v odločilnem petem oziroma tretjem nizu uvedli podaljšano igro do deset. Tako bodo imeli naslednje leto vsi štirje največji turnirji svoj sistem zaključkov dramatičnih dvobojev.

Če bosta tenisača v petem nizu prišla do rezultata 6:6, bosta namesto razlike dveh iger, igrala "tie break" do deset. Enako velja za dekleta v tretjem nizu ali igre dvojic.

Na starem sistemu, ki je pripeljal do nekaj epskih rezultatov, kot na primer rekordni, tridnevni dvoboj med Johnom Isnerjem in Nicolasom Mahutom pred osmimi leti v Wimbledonu, ki se je končal s 70:68 v petem nizu, ostaja le še odprto prvenstvo Francije.
US Open ima že nekaj let tradicionalni "tie break" na sedem, v Wimbledonu pa se bo po novem, v primeru izenačenja na 12:12, igrala podaljšana igra do sedem.

Direktor odprtega prvenstva Avstralije Craig Tiley je pojasnil: "Dolgo časa smo razmišljali o tej spremembi. Pogovorili smo se z igralci, zdajšnjimi in nekdanjimi, komentatorji, managerji ter televizijami. Izbrali smo nekoliko daljšo podaljšano igro, saj menimo, da si gledalci zaslužijo malce poseben zaključek takih dvobojev, hkrati pa v igri do deset začetni udarec nima toliko vpliva kot v igri do sedem."

Komentarji: