Wimbledon naj ne bo ratinški Winbledon

Igralci pozivajo, naj londonskemu turnirju za veliki slam odvzamejo točke za lestvico ATP.
Fotografija: Turnir v Wimbledonu bi se letos lahko odvil le kot pehanje za bogatim denarnim skladom. FOTO: Ben Stansall/AFP
Odpri galerijo
Turnir v Wimbledonu bi se letos lahko odvil le kot pehanje za bogatim denarnim skladom. FOTO: Ben Stansall/AFP

Teniški igralci v svetu ATP so združenje poklicnih igralcev tenisa pozvali, naj odpove točke za letošnji turnir v Wimbledonu. Prejšnji mesec so se namreč vodje All England Cluba odločili, da bodo ruskim in beloruskim tekmovalcem prepovedali udeležbo na turnirju zaradi ruske agresije v Ukrajini. Brez točkovanja za svetovno lestvico ATP bi Wimbledon postal zgolj zelo bogata teniška ekshibicija z nagradnim skladom 35 milijonov funtov. Seveda še vedno obstaja možnost, da Wimbledon spremeni svojo odločitev in ruskim in beloruskim igralcem dovoli, da nastopijo na turnirju. Seznam prijav za letošnji turnir bo sklenjen v začetku prihodnjega tedna, do takrat pa naj bi bil znan tudi razplet te zgodbe.

Med najbolj izpostavljenimi igralci v svetu igralcev ATP sta velikana svetovnega tenisa Rafael Nadal in Roger Federer. Poleg obeh slovitih igralcev iz Španije in Švice so v svetu igralcev ATP tudi Kanadčan Felix Auger-Aliassime, Avstralec John Millman, Južnoafričan Kevin Anderson, Škot Andy Murray in Brazilec Bruno Soares. Murray naj bi se sicer v zvezi s tem vprašanjem vzdržal. V svetu ATP je tudi Francoz Gilles Simon, svet igralcev pa dopolnjujejo še Španec Pablo Andujar, Novozelandec Marcus Daniell, Britanec Colin Dowdeswell in Venezuelec Daniel Vallverdu.

Predstavniki igralcev v ATP so sicer zavzeli trdo stališče glede prepovedi nastopa Rusov in Belorusov v Wimbledonu. Med igralci v svetu ATP se namre krepi stališče, da tenisačem ne bi smeli prepovedati tekmovanja zaradi grehov njihovih vlad. Zavzemajo se, da bi ruskim in beloruskim igralcem dovolili, da igrajo, vendar pa pod nevtralnimi simboli, kot to velja za turnirje ATP. V združenju ATP končne odločitve o tem vprašanju še niso sprejeli.

Komentarji: