Slovenski kajakašici na robu solz: To je eden najhujših trenutkov kariere

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta se v prvi polfinalni skupini tik pred ciljem prevrnili, sodniki so ju nato diskvalificirali.
Fotografija: Slovenki sta se prevrnili. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Odpri galerijo
Slovenki sta se prevrnili. FOTO: Yara Nardi/Reuters

Slovenski kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta bili po polfinalnem nastopu na olimpijskih igrah v Tokiu v disciplini K-2 na 500 metrov naknadno diskvalificirani in ne bosta nastopili v finalu B, ker njun čoln, ki se je prevrnil v sami končnici prve polfinalne skupine, ni prečkal ciljne črte. Iz vode so jima pomagali reševalci, ki so morali s proge umakniti tudi njun čoln.

Slovenki sta bili po polovici proge v ozadju, v končnici prve polfinalne skupine v vodnem centru Sea Forest pa sta se približale najboljšim tekmovalkam in bili na robu preboja v veliki finale, a se je njun čoln tik pred ciljem prevrnil. Vodstvo tekmovanja je Slovenki nato naknadno diskvalificiralo in jima onemogočilo nastop v finalu B, ki bo na sporedu ob 5.39. V veliki finale, ki bo na sporedu ob 5.46, so se uvrstile po štiri najboljše posadke iz obeh polfinalnih skupin.

Za slovenski kandidatki za kolajno se je polfinalni nastop tako končal izjemno klavrno. Povsem jasno je, da Primorki in tudi njun trener dogodek ocenjujejo kot tragedijo, saj sta olimpijskemu nastopu posvetili pet let trdega dela, 39-letna Ponomarenko Janićeva pa še kaj več, po nosečnostih se je dvakrat vrnila le, da bi v Tokiu poskušala osvojiti olimpijsko odličje.
 

Pripetilo se je to, kar se ni v vsej karieri


»To je eden najhujših trenutkov moje kariere. Zgodil se je v najslabšem možnem trenutku, na olimpijskih igrah se mi je pripetilo to, kar se mi ni v vsej karieri. Žalostna sem, težko bo to preboleti,« je v solzah dejala Ponomarenko Janićeva, ki se ne zaveda dobro, zakaj se je zgodil neljubi dogodek.

»V težkih pogojih, valovih, sva se na koncu začeli razhajati, nisva bili več usklajeni. Nenadoma sva se znašli v vodi. Nisem se mogla ujeti, veslo sem imela najbrž v zraku. Če bi se nama uspelo obdržati, bi zadržale četrto mesto, ki je še vodilo v finale,« napake ni uspela povsem razložiti izkušena Koprčanka.

Tudi pri Ostermanovi so že oči izdajale, da je tudi ona pretočila nekaj solz, a se je po doping kontroli vendarle nekoliko umirila.
 

Dovolj dobro pripravljeni za kolajno


»Do zdaj sva nizali uspeh za uspehom, zdaj nisva ostali le brez finala, ampak tudi brez uvrstitve. Žal mi je, da se je to zgodilo, toda z dvignjeno glavo je treba naprej. Ne vem, kaj se je točno zgodilo, vem samo to, da so se najine sanje tam razblinile. Moram prespati, vedela sem, da bo težka, a da bova končali v vodi, pa res nisem pričakovala,« je dejala Ostermanova.

V kvalifikacijah, četrtfinalu in tudi med vožnjo v polfinalu nista dajali občutka, da bi se lahko borili za kolajno, a trener Stjepan Janić vendarle meni, da bi v finalu vse šlo na novo in da bi imeli njegovi varovanki dovolj moči, da bi se vmešali v boj za prva tri mesta.

»Še vedno menim, da sta bili pripravljeni za kolajno, čolni so si bili povsem blizu. Madžarki, ki sta blesteli v kvalifikacijah, sta se morali za finale zelo potruditi. A o tem zdaj nima smisla govoriti. Zgodilo se je to, kar se je, jezen sem bil, razbijal sem po tribuni. Zakaj se je zgodila napaka? Predvidevam, da zaradi neusklajenosti. Po minuti veslanja zaradi utrujenosti izgubljaš usklajenost. Tehnično so zadnji metri kritični moment. Zadnji zavesljaji so razpadli, čoln se je nagnil na eno stran in končali sta v vodi,« meni trener.

Ponomarenko Janićevo in Ostermanovo v sredo čaka še nastop v posamični konkurenci, enojcu se zadnje časa nista posvečali, tako da nimata posebno velikih pričakovanj. Kljub velikemu neuspehu v dvojcih o odpovedi nista razmišljali.

»Tukaj sem, da tekmujem. Dala bom vse od sebe, bomo videli, kaj lahko dosežem,« je dejala Ponomarenko Janićeva, enako obljublja Ostermanova.

Komentarji: