Garnbretova dobila kvalifikacije, potrdila kandidaturo za zlato

Janja Garnbret kot zmagovalka skozi kvalifikacije. Povprečna v hitrosti, popolna na balvanih, solidna v težavnosti. Brez petkovega finala Mia Krampl.
Fotografija: Janja Garnbret je uživala v tokijski steni in blestela že v kvalifikacijah. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Janja Garnbret je uživala v tokijski steni in blestela že v kvalifikacijah. FOTO: AFP

Janja Garnbret, vroča slovenska adutinja za zlato kolajno na olimpijskih igrah v Tokiu, je zablestela že v kvalifikacijah in se kot zmagovalka zanesljivo uvrstila v petkov finale, v katerem bo glavna favoritinja. V njem pa ne bo nastopila njena reprezentančna kolegica Mia Krampl.

Športno plezanje je doživelo olimpijski debi v najboljšem času za Garnbretovo, ki sicer v hitrostnem plezanju ni navdušila in je bila 14. med 20 tekmovalkami. Je pa zato 22-letna Korošica pokazala premoč na balvanih in edina osvojila vse štiri, in to celo v prvih poskusih. S tem je prevzela skupno vodstvo. V težavnosti pa je bila četrta in skupno najboljša.  

Finale najboljše osmerice bo v petek ob 10.30.

image_alt
Vlaga na oprimkih, a ko bo prijela zlato, bodo od solz sreče vlažne le oči

 

V hitrosti v drugi polovici


Najprej je bilo na vrsti hitrostno plezanje, ki Garnbretovi in tudi Kramplovi še najmanj ustreza. To se je videlo, ko sta v prvem poskusu dosegli 16. in 17. čas, Garnbretova 10,32, Kramplova 10,44. V drugem poskusu je Kramplova zaradi zdrsa svoj čas izboljšala le za stotinko sekunde, Garnbretova pa je cilj dosegla v 9,44 sekunde in osvojila 14. mesto. Kramplova je bila 18. Daleč najboljša je bila Aleksandra Miroslaw, ki je s 6,97 za stotinko sekunde zaostala za svetovnim rekordom Julije Kapline iz Rusije.

Janja Garnbret (desno) se ni izkazala v hitrostnem plezanju in osvojila 14. mesto med 20 tekmovalkami. FOTO: Stoyan Nenov/Reuters
Janja Garnbret (desno) se ni izkazala v hitrostnem plezanju in osvojila 14. mesto med 20 tekmovalkami. FOTO: Stoyan Nenov/Reuters

 

Na balvanih Korošica blestela


Povsem drugačna slika je bila na balvanih, kjer je bila Garnbretova razred zase in je v prvem poskusu rešila vse štiri balvane, kar ni uspelo nobeni od tekmic. Zanesljivo je dobila tekmo in prevzela skupno vodstvo po dveh disciplinah. 

Kramplova se tudi na balvanih ni dobro znašla, osvojila ni niti enega, je pa na vsakem dosegla bonusni oprimek. Skupaj je bila po dveh disciplinah 19. s slabimi obeti za finale.

Janja Garnbret se je srečna spustila na tla, potem ko je osvojila še zadnji balvan. FOTO: Mohd Rasfan/AFP
Janja Garnbret se je srečna spustila na tla, potem ko je osvojila še zadnji balvan. FOTO: Mohd Rasfan/AFP


Kramplovi se v težavnosti, sicer njeni paradni disciplini, ni uspelo zavihteti med osmerico, saj je hitro končala nastop. Garnbretova je nastopila zadnja in ubranila vodstvo, čeprav je dosegla zgolj 30. oprimek in je v težavnosti zasedla četrto mesto. Najboljša je bila Chaehyun Seo (40+).

Garnbretova kot svetovna prvakinja v kombinaciji in svetovna prvakinja v težavnosti in balvanih je sicer glavna favoritinja za zlato kolajno na prizorišču športnega parka Aomi Urban.

Mia Krampl je obakrat zdrsnila in dosegla 18. čas. FOTO: Stoyan Nenov/Reuters
Mia Krampl je obakrat zdrsnila in dosegla 18. čas. FOTO: Stoyan Nenov/Reuters


V finalu se bodo poleg Garnbretove (56) za kolajne merile še Seojeva (J. Koreja, 85), Miho Nonaka (Jap, 96), Akijo Noguči (Jap, 162), Brooke Raboutou (ZDA, 192), Jessica Pilz (Avt, 198), Aleksandra Mirosław (Pol, 380) in Anouck Jaubert (Fra, 390). Kramplova je premagala dve tekmovalki in zasedla 18. mesto.

Preberite še:

Komentarji: