Ljubljančanka Živa Dvoršak končala igre na sedmem mestu

Slovenska strelka Živa Dvoršak je v Tokiu osvojila sedmo mesto v disciplini malokalibrska puška trojni položaj na 50 metrov.
Fotografija: Živa Dvoršak med svojim strelskim nastopom. FOTO: Ann Wang/Reuters
Odpri galerijo
Živa Dvoršak med svojim strelskim nastopom. FOTO: Ann Wang/Reuters

Slovenska strelka Živa Dvoršak je na olimpijskih igrah v Tokiu osvojila sedmo mesto v disciplini malokalibrska puška trojni položaj na 50 metrov. Ljubljančanka (30) je v finalu osmih najboljših strelk iz kvalifikacijskega dela zadela 406,2 kroga. Odličje najbolj žlahtnega leska je s 463,9 kroga osvojila Švicarka Nina Christen. Srebrno kolajno je v kraljevski strelski disciplini osvojila Rusinja Julija Zikova (461,9), bronasto pa njena rojakinja Julija Karimova (450,3).

Dvoršakova se je na svojih tretjih olimpijskih igrah prvič prebila v veliki finale, najbolj zahtevno strelsko preizkušnjo pa je končala na sedmem mestu. Uvodni strelski nastop v klečečem položaju je s 151,6 kroga končala na osmem mestu s krogom zaostanka za Srbkinjo Andreo Arsović. V uvodnih štirih strelih v ležečem položaju je nanizala sijajno serijo - po dvakrat je zadela 10,8 in 10,7 kroga - ter se prebila na drugo mesto, po petnajstih strelih v ležečem položaju pa se je s 155,5 kroga končala na sedmem mestu.


Po treh strelih je napredovala na peto mesto


Ljubljančanka v stoječem položaju ni zmogla nadoknaditi zaostanka. Začela je spodbudno, po treh strelih napredovala na peto mesto, nato pa v četrtem, petem in šestem strelu zadela zgolj 9,5, 9,2 in 9,7 kroga ter znova zdrsnila na sedmo mesto. V zadnjih devetih strelih se je borila kot lev, velikega zaostanka pa ni zmogla nadoknaditi in je skupaj z Arsovićevo prva zapustila finalno prizorišče.

Želela bi si še kakšen odličen strel več. FOTO: Ann Wang/Reuters
Želela bi si še kakšen odličen strel več. FOTO: Ann Wang/Reuters


»Res sem zadovoljna s finalom, tam sem odgarala, a ni zagrabilo kot bi bilo treba. Uvrstitev je lepa, ni pa za menoj najbolj žlahten dan. Sem pa vesela, da sem izkusila še to in imam v zbirki tudi to finale in lahko rečem, da sem v strelstvu vse izkusila. Rajmond Debevec je vedno govoril, da je finale olimpijskih iger nekaj drugega, da ti puška iz rok pade. Tudi zato sem vesela, da sem psihično zdržala, saj tega na opisan način nisem čutila,« je povedala prva slovenska ženska finalistka OI v strelstvu.
 

Spogledovanje s kolajno


Cilji v finalu so bili še višji od končnega sedmega mesta. »Ko si enkrat v finalu, želje zrastejo. Ob tem sem v zadnjih dveh, treh sezona nizala vrhunske izide z malim kalibrom. Seveda sem se zato spogledovala tudi s kolajno. V finalu je bilo osem vrhunskih strelk in vedela sem, da bo treba od začetka do konca oddelati brez večjih napak. Jaz sem jih žal nekaj imela. Čestitam vsem dobitnicam kolajn. Danes bi se jim bilo težko približati. Sama večjih napak sicer nisem storila, bilo pa je nekaj slabših strelov, ki jih nisem zaznala. Bilo je tudi nekaj odličnih, želela pa bi si še kakšnega več,« je še dodala 30-letna strelka.

Dvoršakova je na letošnjih igrah v Tokiu dosegla svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev. Pred devetimi leti v Londonu in letos na Japonskem je v disciplini zračna puška na 10 metrov obakrat zasedla 11. mesto, pred petimi leti v Londonu pa je tekmo končala na 17. mestu. V disciplini malokalibrska puška trojni položaj je v Braziliji zasedla 30., v Londonu pa 36. mesto.

Živa Dvoršak in Švicarka Nina Christen. FOTO: Ann Wang/Reuters
Živa Dvoršak in Švicarka Nina Christen. FOTO: Ann Wang/Reuters


Varovanka trenerke Polone Sladič je v tej sezoni v strelskem maratonu v New Delhiju dosegla prvo zmago na tekmah za svetovni pokal, zablestela pa je tudi na letošnji preizkušnji v Osijeku, kjer je v generalki za olimpijske igre v Tokiu v zračni puški zasedla drugo mesto.


V kvalifikacijah zadela 1173 krogov


Dvoršakova se je na evropskih prvenstvih petkrat prebila tudi v veliki finale v disciplini zračna puška 10 metrov. Najboljša je bila na letošnjem evropskem prvenstvu v Osijeku, kjer je osvojila srebrno odličje, v Odenseju 2013 pa je bila bronasta. V Vierumäkiju 2012 je zasedla sedmo, v Moskvi 2014 in Györu 2016 pa osmo mesto.

Dvoršakova je v kvalifikacijah na olimpijskem strelišču Asaka zadela 1173 krogov, od tega 390 v klečečem, 398 v ležečem in 385 v stoječem položaju, kar je bil sedmi najboljši dosežek. V prvem delu tekmovanja je bila najboljša Rusinja Julija Zikova s 1182 krogi, za njo so se uvrstile Američanka Sagen Maddalena, Nemka Jolyn Beer (obe 1178), Rusinja Julija Karimova (1177), Srbkinja Andrea Arsović (1175), Švicarka Nina Christen (1174) in Norvežanka Jaennete Hegg Duestad (1171).

Preberite še:

Komentarji: