Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tokio 2020

Primorski piratki pred regato za kolajne ohranili možnosti za stopničke

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta po petem, predzadnjem dnevu tekmovanj razreda 470 na olimpijskih igrah v Tokiu na skupnem četrtem mestu.
Slovenski predstavnici Tina Mrak in Veronika Macarol (obe na fotografiji) med nedeljskim nastopom v Enošimi. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters
Slovenski predstavnici Tina Mrak in Veronika Macarol (obe na fotografiji) med nedeljskim nastopom v Enošimi. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters
STA
3. 8. 2021 | 06:52
3. 8. 2021 | 09:37
6:16
Tina Mrak in Veronika Macarol imata 55 točk in pred sredino regato za kolajne devet točk zaostajata za tretjim mestom. V deveti regati sta zasedli drugo mesto, v deseti pa sta bili sedmi. V vodstvu sta ostali Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre (37 točk); Millsova je z drugo flokistko pred petimi leti v Riu de Janeiru osvojila zlato. Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz, dvakratni zaporedni evropski prvakinji, sta napredovali na drugo mesto in imata 42 točk.

Na tretje mesto sta nazadovali Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Jolanta Ogar (31). Svetovni prvakinji iz leta 2017 imata 46 točk. Četrtouvrščeni članici portoroškega Pirata imata tako še nekaj možnosti za odličje, saj zadnja regata najboljše deseterice šteje dvojno. Po prisilnem dnevu premora, v ponedeljek v Enošimi ni bilo jadranja zaradi prešibkega vetra, so v torek na regatnem polju Zushi nadaljevali s tekmovanji.

Mrakova in Macarolova sta v deveti, uvodni regati dneva zasedli drugo mesto ter s petega napredovali na skupno četrto mesto. Pred desetim plovom sta za tretjim mestom, ki ga je imela tedaj v rokah francoska posadka, zaostajali deset točk. Argentinska jadrnica, ki je sicer prva prečkala ciljno črto, je bila diskvalificirana. Zmagali sta letošnji svetovni prvakinji, Španki Silvia Mas Depares in Patricia Cantero Reina. Slovenki sta sicer začeli nekoliko v ozadju, z osmega in sedmega mesta na prvih obratih sta napredovali na peto in tretje ter bili potem drugi na zadnjem merjenju, v cilj pa sta prišli le štiri sekunde za Špankama.
 

Spet napadli iz ozadja


Tudi desete regate Slovenki nista začeli v ospredju. Deveti sta bili na prvih dveh bojah, pri tretjem merjenju pa sta bili že peti, 38 sekund za vodilno brazilsko posadko. Tedaj sta izbrali svojo stran regatnega polja, pridobili štiri mesta in prehiteli Francozinji. A sta posadki že na naslednjem merjenju časa zamenjali mesti. Francozinji sta do predzadnjega obrata napredovali na četrto mesto, Slovenki pa sta padli na sedmo in tam ostali do ciljne črte, od francoskih tekmic na četrtem mestu ju je ločilo le 14 sekund. Zmagali sta Brazilki Fernanda Oliviera in Ana Barbachan z 59 sekundami prednosti pred Slovenkama.

Zelo slab dan pa je za poljsko navezo Skrzypulec-Ogar. Poljakinji sta bili v obeh regatah na 15. mestu, ena izmed teh dveh uvrstitev se jima kot najslabša sicer črta iz skupnega seštevka, a sta s tem zapravili lepo prednost, ki sta jo imeli pred tem. Od prve do sedme regate sta bili na skupnem prvem mestu, potem pa padli najprej na drugo, zdaj pa še na tretje mesto.
Prav nasprotno pa sta jadrali Slovenki. V prvi regati sta bili osmi, uvodni dan pa končali na 14. mestu. Naslednji tekmovalni dan sta pridobili štiri mesta, po šestih regatah sta bili sedmi, po četrtem dnevu pa peti.

V sredo je ob 8.33 po slovenskem času v Enošimi na programu zadnji plov za odličja, ki šteje dvojno.



Giles Scott ubranil zlato v finnu na OI


Giles Scott iz Velike Britanije je na olimpijskih igrah v Tokiu ubranil zlato v razredu finn. Po prvem mestu v Riu de Janeiru 2016 je tokrat s 36 točkami za tri točke ugnal Madžara Zsomborja Berecza, z velikim zaostankom je bil tretji Španec Joan Cardona Mendez (51 točk). Berecz je zmagal v regati za odličja, kar pa je bilo premalo za zlato, saj je zadnji plov Scott, petkratni svetovni prvak, zaključil na četrtem mestu.

Berecz je uspešno zamenjal razred in osvojil prvo odličje na velikih tekmovanjih. V laserju se mu na dveh OI pred tem ni uspelo uvrstiti niti med dvajseterico, tudi ne leta 2008 v Pekingu, kjer je eno od svojih dveh srebrnih odličij osvojil Vasilij Žbogar, ki ima tudi še eno bronasto olimpijsko kolajno.
 

Nacra 17 v italijanskih barvah


Italijana Ruggero Tita in Caterina Banti sta osvojila zlato kolajno v jadralnem razred nacra 17 med mešanimi posadkami. V Enošimi sta bila druga svetovna prvaka John Gimson in Anna Burnet iz Velike Britanije s 45 točkami.

Bron sta osvojila Nemca Paul Kohlhoff in Alica Stuhlemmer s 63 točkami.
 

Britanca zlata v razredu 49er


Dylan Fletcher in Stuart Bithell iz Velike Britanije sta osvojila zlato kolajno v razredu 49er. Zbrala sta 58 točk, kot tudi Novozelandca Peter Burling in Blair Tuke. Slednja sta zlato izgubila prav v regati najboljše deseterice za kolajne, ki sta jo končala na tretjem mestu, Britanca pa sta zmagala.

Tretja sta bila tako kot na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016 Nemca Erik Heil in Thomas Plössel, ki pa se s 70 točkami kljub drugemu mestu v zadnjem plovu nista vmešala v boj za zlato in srebro.

Britanca sta dosegla največji uspeh doslej, leta 2017 sta bila svetovna prvaka. Presenetila sta branilca olimpijskega naslova Burlinga in Tukeja, ki sta tudi dvakratna zaporedna svetovna prvaka. Burling ima skupaj devet zlatih odličij s svetovnih prvenstev, tudi na olimpijskih igrah v Londonu pa je bil leta 2012 srebrn.
 

Brazilki ponovili uspeh iz Ria


Martine Soffiatti Grael in Kahena Kunze sta na olimpijskih igrah ubranili zlato v razredu 49er fx, ki sta si ga priborili pred petimi leti v domačem Riu de Janeiru. Brazilki sta osvojili 76 točk in bili tretji v regati za odličja. Drugi sta bili Nemki Tina Lutz in Susann Beucke (83 točk), tretji pa Nizozemki Annemiek Bekkering in Annette Duetz (88).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine