V Tokiu so se uradno začele paralimpijske igre

V Tokiu se je v torek začel drugi del olimpijskega športnega poletja. V japonski prestolnici so slovesno odprli še paralimpijske igre.
Fotografija: Prizor z otvoritvene slovesnosti. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Prizor z otvoritvene slovesnosti. FOTO: Reuters

Potem ko je v začetku avgusta ugasnil olimpijski ogenj, je na olimpijskem stadionu v japonski prestolnici v torek zagorel še paralimpijski. Najboljši športniki invalidi na svetu bodo v Tokiu na paralimpjskih igrah tekmovali do 5. septembra. V Tokiu še vedno veljajo izredne razmere, tako da bodo tudi paralimpijske igre potekale brez udeležbe gledalcev. Izjema bodo le otroci, ki bodo v okviru različnih šolskih programov lahko v omejenem številu prišli na tribune, današnje slavnostno odprtje pa je, tako kot na OI, potekalo pred praznimi tribunami.

A športniki kljub posebnim razmeram, ki jih narekuje pandemija covida-19 in z njo povezani ukrepi, že težko pričakujejo igre, prestavljene za eno leto. Torek je bil v Tokiu dan za slavnostno odprtje iger. Na stadionu, kjer so 8. avgusta končali olimpijske igre, so danes nadaljevali športni festival, saj so paralimpijske igre v zadnjih desetletjih postale neločljiv del olimpijskega dogajanja.

Podobno kot za olimpijske igre so prireditelji tudi za paralimpijske pripravili večurno slovesnost ob začetku iger, z vsemi obveznimi dejanji, kot so dvig paralimpijske zastave, prisege športnikov in sodnikov in seveda najpomembnejša, uradno odprtje iger. To je storil japonski cesar Naruhito, ki je ob 22.08 po lokalnem času razglasil igre za uradno odprte, sledila pa sta še dvig paralimpijske zastave in na koncu prižiganje paralimpijskega ognja; plamenica je v zadnjih dneh potovala po Tokiu, pred tem pa so ogenj gostili tudi v drugih japonskih prefekturah.

Domačini Japonci na olimpijskem štadionu v Tokiu. FOTO: Reuters
Domačini Japonci na olimpijskem štadionu v Tokiu. FOTO: Reuters

 

Zastava v rokah lokostrelca Dejana Fabčiča


Že pred tem zaključnim delom uvodnega dejanja iger je umetniškemu programu, s katerim so prireditelji predstavili tudi pomen enakovrednosti v družbi in sprejemanja drugačnosti, sledil osrednji dogodek večera za udeležence: mimohod ekip udeleženk. Slovensko zastavo je imel v rokah lokostrelec Dejan Fabčič. Igre v Tokiu bodo naslednjih 12 dni združevale športnike iz 22 različnih panog. Med njimi sta novi badminton in taekwondo, skupno bo različnih kategorij po disciplinah, v katerih bodo delili kolajne, 539.

»Iz vsega srca vas pozdravljam v Tokiu. Zelo smo si prizadevali, da bi lahko izvedli te igre. Tudi zaradi navdiha, ki ga lahko prinesete vsem nam. Upam, da bo Tokio 2020 pustil vsem nam nekaj posebnega in da si ga ne bomo zapomnili samo zaradi koronskih ukrepov,« je na slovesnosti športnikom dejala predsednica organizacijskega komiteja iger Seiko Hašimoto.

»Dobrodošli v Tokiu na paralimpijskih igrah. Ne morem verjeti, da smo končno tukaj. Naredili smo nemogoče, a eden najpomembnejših športnih dogodkov se bo začel. Vsi skupaj smo si močno prizadevali za te igre, prepričani smo, da se bodo naša pričakovanja izpolnila. Te igre bodo znanilec sprememb ne le v tej državi, ampak po vsem svetu. Vsak med nami lahko vsak dan prispeva k spremembam v družbi. Športniki nikoli niso izgubili upanja, danes pa smo na tem stadionu in to dokazuje našo moč,« pa je v nagovoru udeležencem dejal predsednik Mednarodnega paralimpijskega komiteja Andrew Parsons.
 

Napad na odličja v polni postavi


V japonski prestolnici pričakujejo približno 4400 športnikov. Natančnega števila prireditelji dan pred začetkom tekmovanj še niso imeli, saj nekatere države zaradi logističnih oziroma karantenskih razlogov svojih športnikov niso ali pa ne bodo mogle poslati v Tokio.

Slovenci so v Tokiu in so tudi v popolni postavi. Letos na igrah sodeluje sedem športnikov, ki bodo nastopali v šestih športnih panogah. V slovenski ekipi, ki je mešanica izkušenih »veteranov« in mladih novincev pred prvim nastopom na tako velikem tekmovanju, so bili pred igrami zadržano optimistični. Kolajne niso napovedovali naglas, predvsem za novince v Tokiu pa velja, da bodo letošnji nastopi bolj nabiranje izkušenj za naslednje igre v Parizu 2024, kjer bi se že lahko resno vključili v boje za najvišja mesta.

Med novinci so v ekipi namiznoteniški igralec Luka Trtnik, kolesar Anej Doplihar ter plavalec Tim Žnidaršič Svenšek. Veliko izkušenj pa imajo strelca Franc Pinter, ki ga čaka že osmi nastop na igrah, ter Franček Gorazd Tiršek in Fabčič, ki bo tretjič nastopil na igrah, a tokrat že v tretji športni panogi, lokostrelstvu. Med izkušene je mogoče šteti tudi atleta Henrika Planka, ki je na igrah že nastopal v letih 2008 in 2012.

Tekmovalno se bo dogajanje v Tokiu začelo v sredo. Za Slovence z namiznoteniškim nastopom Trtnika, ki ga v predtekmovanju v njegovi kategoriji 7 čaka kitajski nasprotnik.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Brez protestov tudi tokrat ni šlo. FOTO: Issei Kato/Reuters
Brez protestov tudi tokrat ni šlo. FOTO: Issei Kato/Reuters

FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters

FOTO: Issei Kato/Reuters
FOTO: Issei Kato/Reuters

Preberite še:

Komentarji: