Anamarija Lampič: Poleti sem večkrat skrivaj že streljala

Anamarija Lampič bo športno pot nadaljevala v biatlonu, verjetno bo nastopila tudi na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici v smučarskem teku.
Fotografija: Anamarija Lampič je pojasnila ozadje svoje odločitve o selitvi v biatlon. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Anamarija Lampič je pojasnila ozadje svoje odločitve o selitvi v biatlon. FOTO: Blažž Samec/Delo

Anamarija Lampič bo športno pot nadaljevala v biatlonu, kjer si prav tako želi v svetovni vrh, bo pa prihodnje leto zelo verjetno nastopila tudi na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici v smučarskem teku, ki ga resda zapušča, je povedala na Smučarski zvezi Slovenije (SZS).

Tam je direktor SZS Uroš Zupan potrdil, da si tudi najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak želi nastopiti na SP 2023 v Planici, a si bo moral pridobiti potrebne mednarodne točke za tekaški svetovni pokal, »bo pa to odvisno od poteka dogodkov in tudi njegovega zdravja«.

V smučarskem teku sem naredila vse, kar sem si zadala

Lampičeva je uvodoma prebrala svojo izjavo o prestopu v biatlon, ki je bil njena želja od mladosti. »Po končani sezoni sem veliko premišljevala, kaj narediti. V smučarskem teku sem naredila zelo veliko, vse, kar sem si zadala. Razen na letošnjih olimpijskih igrah v Pekingu, kjer mi je tudi veliko uspelo, ampak ne tisto, kar bi lahko,« je pojasnila na novinarski konferenci.

Zaveda se, da bo morala še napredovati v prosti tehniki, ki je edina v biatlonu, saj je bila sama boljša v klasični, še večji izziv pa bo streljanje. Njen fant Boštjan Klavžar, nekdanji smučarski tekač, za zdaj tako kot v teku ostaja v njeni ekipi. Prihaja iz Loške doline, od koder je bilo veliko zelo uspešnih slovenskih biatloncev.

Lampičeva je bila uspešna v smučarskem teku, kako bo v biatlonu? FOTO: Adam Ihse/AFP
Lampičeva je bila uspešna v smučarskem teku, kako bo v biatlonu? FOTO: Adam Ihse/AFP

V biatlonu bo morala začeti dobesedno z ničle

»V Loški dolini sem tudi poskusila streljati, nekajkrat poleti, sedemkrat, osemkrat lani, bolj na skrivaj. Ne vidim težave v teku, v zadnjih sezonah sem napredovala v prosti tehniki, bom pa videla, kako se bom prilagodila na streljanje. To tudi mene najbolj zanima, ne le druge. Ko sem bila majhna, sem nekajkrat tekmovala v biatlonu, a tedaj z zračno puško, zdaj bo malokalibrska. A sem tehnični tip in se lahko hitro prilagodim,« je poudarila Lampičeva.

V biatlonu bo morala začeti dobesedno z ničle, na tekmah pokala IBU, preden si bo izborila pravico do tekem svetovnega pokala. Ocenjuje, da to ne bo vplivalo na njeno psihično stanje, čeprav je vajena boja za najvišja mesta in svetovnega vrha. Tja želi priti tudi v svoji drugi disciplini, »za katero sem se odločila v zadnjem možnem trenutku športne kariere«.

»Teku na smučeh sem dala vse, kar sem lahko. Vsakdo se znajde pred točko, kjer je treba sprejeti odločitev. Prevladal je biatlon in želja, da tam postanem ena najboljših. Grem naprej in ne bom pogrevala stvari za nazaj, na dogajanja v smučarskem teku. Miselnost panoge tudi ni vplivala na to, da bi se odločila drugače. Vem, da ne bom takoj na stopničkah, da bo šlo po korakih. Zato se ne bom obremenjevala z rezultati. Tudi če mi ne bi uspelo, mi ne bo žal te odločitve. To hočem in vem, da sem sposobna dobrih dosežkov. Če ne bi bilo tako, se za to ne bi odločila. Bila pa je povsem moja odločitev,« je zatrdila.

Trener Stefano Saracco je Lampičevi dejal, da je nora, ko je slišal za prestop v drug šport. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Trener Stefano Saracco je Lampičevi dejal, da je nora, ko je slišal za prestop v drug šport. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Za Italijana norost

Zaveda se, da ji ne bo lahko, že pri streljanju je sama med omenjenimi poskusi videla, da tedaj ni bila pozorna niti na to, kako se je postavila pred strelom. »Tu je še veliko drugih dejavnikov, veter pa pravilno dihanje, kako priti na strelišče, kako preveriti puško. Veliko se bom morala naučiti. Sem pa vajena garanja in komaj čakam na izziv.« Z nekdanjim trenerjem, Italijanom Stefanom Saraccom, sta se že pred OI v Južni Koreji dogovorila, da bo olimpijska sezona z vrhuncem v Pekingu njuna zadnja. »Veliko me je naučil, pokazal, kako in koliko moram trenirati za uspeh. Ostala sva v stikih, slišiva se vsak teden. Dejal je, da sem nora, ko je slišal za prestop v drug šport. Morebiti se še srečava v biatlonu.«

Na čelo slovenske biatlonske vrste prihaja Nemec Ricco Gross, zdaj trener in eden najboljših nekdanjih biatloncev s štirimi zlatimi medaljami na OI in devetimi na SP. »Z njim sem se le nekajkrat pogovarjala. Danes odhajam na prve priprave, da se z njim seznanim. Mislim, da bo podoben Saraccu, da bo živahen, dovzeten za spremembe in da se lahko z njim pogovoriš.« Uroš Zupan je dejal, da so spoštovali željo Lampičeve, a da so jo pred tem poskušali prepričati, da bi ostala vsaj še sezono v smučarskem teku.

Ni zaprla vrat Planici

»Vemo, da imamo v Planici SP. Pripravljeni smo bili narediti vse, da bi imela tudi v teku na smučeh pogoje za vrhunski rezultat, zdaj pa bo tako v biatlonu, da bo kar najbolje pripravljena za SP ter da nato tudi na OI poseže po medalji, kar ji v teku ni uspelo. Ni pa zaprla vrat za tekaški nastop v Planici 2023, to je tudi naša velika želja,« je poudaril Zupan. Tudi Lampičeva je povedala, da ni zaprla vrat za SP pod Poncami. »To bo odvisno od poteka priprav in sezone, bi pa morala za to pred tem tekmovati tudi na najmanj dveh sprintih svetovnega pokala v smučarskem teku. Zato bo treba narediti podroben načrt. Zdaj pa se želim čim bolj posvetiti biatlonu,« je končala Lampičeva.

Preberite še:

Komentarji: