Drugi Parisov dvojček zmag v sezoni

Do točk sta se v superveleslalomu v Kvitfjellu dokopala tudi Boštjan Kline (16. mesto) in Miha Hrobat (25.).
Fotografija: Dominik Paris je ponovil podvig iz Bormia. FOTO: Erik Johansen/AFP
Odpri galerijo
Dominik Paris je ponovil podvig iz Bormia. FOTO: Erik Johansen/AFP

Kvitfjell – Italijanski alpski smučar Dominik Paris, superveleslalomski svetovni prvak iz februarskega Åreja, je tik pred koncem tekmovalne zime očitno v vrhunski formi. Včeraj si je v norveškem Kvitfjellu pokoril vso smukaško konkurenco, danes pa podvig ponovil še na predzadnjem superveleslalomu za svetovni pokal in se tako razveselil drugega dvojčka zmag v sezoni (in karieri). Podobno dominanten je bil že ob prazničnem koncu minulega koledarskega leta pred domačim avditorijem v Bormiu.


Jansrud spodaj ob zmago


Prekaljeni 29-letni hrust je v svojo statistiko vpisal že štirinajsto zmago (šele tretjo superveleslalomsko), tretjo v Kvitfjellu, in jubilejno trideseto uvrstitev na stopničke svetovnega pokala. Po vsej progi je kopičil prednost pred izzivalci, edini mu je smučarske hlače nekoliko zatresel domači adut Kjetil Jansrud, ki je bil še pri zadnjem merjenju vmesnega časa devet stotink hitrejši, nato pa zgrešil idealno linijo in s kar 5,5 km/h slabšo hitrostjo v cilju za Italijanom zaostal precej, skoraj pol sekunde.


Na odru še Feuz


Po včerajšnjem osmem mestu v smuku je bil smukaški svetovni prvak Jansrud vseeno lahko zadovoljen z danes doseženim na progi Olympiabakken, na kateri že pregovorno niza vrhunske dosežke. Od 22 zmag v svetovnem pokalu jih je namreč kar sedem, tudi prve tri v karieri, vpisal ravno v Kvitfjellu, kjer le v eni od zadnjih osmih sezon (2012/13) ni stal na zmagovalnem odru. V najboljši trojici je poleg obeh šampionov iz Åreja končal še izkušeni Švicar Beat Feuz, ki je zaostal šest desetink.

Kjetil Jansrud bi brez napake morda zmagal. FOTO: Erik Johansen/Reuters
Kjetil Jansrud bi brez napake morda zmagal. FOTO: Erik Johansen/Reuters


Kline najbolje po decembru 2017


Do točk sta se, ob odsotnosti poškodovanega Martina Čatra, dokopala tudi dva od štirih slovenskih zastopnikov. Boštjan Kline je na prizorišču svoje edine (resda smukaške) zmage zasedel 16. mesto, kar je njegov najboljši dosežek po superveleslalomu predlanskega decembra v Val Gardeni. Tokrat je za zmagovalcem zaostal sekundo in tri četrt, še pol sekunde več pa Miha Hrobat, ki je s 25. mestom ujel četrte točke v karieri, druge veleslalomske. Klemen Kosi (37.) in Tilen Debelak (47.) sta bila prepočasna.


Štart prestavljen za pol ure

 

Norveški prireditelji so imeli danes zaradi nepredvidljivega vremena sicer nemalo težav z izvedbo superveleslaloma, ki naj bi se po prvotni napovedi začel ob 11. uri, a so bili prisiljeni štart prestaviti za pol ure, torej na 11.30. Razlog za tovrstno potezo je bila otežena vidljivost zaradi sneženja, vendar pa so vremenski obeti napovedovali izboljšanje. In res so imeli tekmovalci dokaj enakovredne razmere na progi, ki so dopuščale boj za točke tudi smučarjem z višjimi štartnimi številkami.

Boštjan Kline se je vrnil na prizporišče svoje edine zmage za svetovni pokal. FOTO: Tadej Regent/Delo
Boštjan Kline se je vrnil na prizporišče svoje edine zmage za svetovni pokal. FOTO: Tadej Regent/Delo

Preberite še:

Komentarji: