Emi Klinec nov svetovni rekord, zmaga in lepa denarna nagrada

Smučarska skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko je v uvodni seriji zgodovinske prve ženske tekme na letalnici v Vikersundu navdušila s poletom do 226 metrov.
Fotografija: Ema Klinec je poletela do novega svetovnega rekorda. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Odpri galerijo
Ema Klinec je poletela do novega svetovnega rekorda. FOTO: Ina Fassbender/AFP

V Vikersundu so pod streho spravili zgodovinsko prvo žensko tekmo (za pokal FIS) v smučarskih poletih. V vsem sijaju je znova zablestela Ema Klinec, ki je v uvodni seriji poletela do novega svetovnega rekorda (226 m). V finalu je svojo premoč potrdila še s poletom, dolgim 223,5 metra.

Skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko se je tako v zgodovino vpisala kot prva zmagovalka ženske preizkušnje na letalnici.  Drugouvrščeno Norvežanko Silje Opseth (211 m in 207 m) je ugnala kar za 41 točk. Tretje mesto je osvojila Japonka Juki Ito (200,5 m in 190 m), ki je naknadno dobila dovoljenje za nastop na tekmi.

»Super zaključek dneva. Turneja je bila res dolga. Na koncu sem zelo vesela, da mi je uspelo postaviti tisti zadnji košček v sestavljanko oziroma v to zgodbo. Rada bi se zahvalila vsem za podporo, da lahko pokažemo svoje najboljše predstave. Gremo naprej po nove zmage!« je bila nasmejana Klinčeva.

S tem uspehom je potrdila tudi skupno zmago v seštevku norveške turneje, za katero je prejela ček za 40.000 evrov. Njenemu svetovnemu rekordu se je v finalu le na meter približala Kanadčanka Alexandria Loutitt (172,5 m in 225 m), ki je za četrtouvrščeno Nemko Katharino Althaus (194 m in 190 m) zasedla peto mesto.

Zelo zadovoljna tudi Nika Križnar

Naša druga letalka Nika Križnar je s poletoma, dolgima 193,5 in 187 metrov, pristala na sedmem mestu. »Menim, da nas je lahko vseh 15 deklet ponosnih, da smo imele to čast, da smo se preizkusile v poletih. Noro, koliko je bilo nekega navdušenja, podpore od vseh. Vidi se, kako smo podpirale druga drugo. To bo res šlo v zgodovino. Neizmerno sem tudi zadovoljna za Emo. Uspelo ji je narediti to, kar sem jaz lani. Mislim, da ne bo nikoli pozabila vseh teh poletov prek 200 metrov, rekorda letalnice in na koncu zmage na norveški turneji. Naj uživa v tem trenutku in naj se sprosti. Lahko smo zelo zadovoljni s celotnim izkupičkom. Vesela sem, ker nama je ekipa zaupala, naju podpirala, res je bilo lepo. Pri meni je malo zmanjkalo za kakšen meter več, a kaj si moram pustiti še za prihodnost. Vem, česa sem zmožna, vem, da skoki med sezono niso bili konstantni, da bi lahko tukaj pričakovala kaj več. Vseeno pa sem v zraku uživala. To je nepopisljiv občutek, res sem vesela, da sem bila ena od 15 deklet, ki so si priborile čast skočiti na velikanki,« se je razgovorila Križnarjeva.

Nika Križnar (levo) in Juki Ito (desno) sta se veselili z Emo Klinec. FOTO: Geir Olsen/AFP
Nika Križnar (levo) in Juki Ito (desno) sta se veselili z Emo Klinec. FOTO: Geir Olsen/AFP

Dobro razpoložen je bil tudi glavni trener slovenske ženske vrste Zoran Zupančič. »Norveška turneja je za nami. Res smo lahko veseli in ponosni na ta zaključek. V naših rokah je ostalo prav vse, tako svetovni rekord kot osvojitev najprestižnejše turneje v vsej sezoni. Polet čez 200 metrov. To so res mejniki. Ema Klinec je dokazala, da je najboljša letalka, kar nekaj poletov ji je uspelo čez 200 metrov. S tem se je kar dobro odlepila od tekmovalk. Super zaključek, končno je za nas posijalo sonce, imeli smo kar težko sezono. Zdaj gremo lahko bolj sproščeni in veseli na finale sezone v Lahti,« je povedal Zupančič.

Ema Klinec vodila že po uvodni seriji

Članica SSK Norica Žiri Ema Klinec je bila prepričljivo najboljša že v uvodni seriji. Za svoj rekorden nastop (226 m) je prejela 209,1 točke. Na drugem mestu je bila Norvežanka Silje Opseth (211 m), ki je zaostajala že za 17,5 točke, tretja pa je bila Nemka Katharina Althaus (194 m). Klinčeva je tako še povečala vodstvo v seštevku norveške turneje.

Do novega osebnega rekorda je poletela tudi Nika Križnar (193,5 m), ki je po prvem »polčasu« zasedala šesto mesto.

Zadnja tekma sezone za svetovni pokal za skakalke bo na sporedu v petek na veliki napravi v Lahtiju.

Preberite še:

Komentarji: