Ema Klinec skočila na stopničke v Rusiji, Japoncu kvalifikacije v Ruki

Smučarska skakalka iz Poljan odlična druga na uvodni tekmi za svetovni pokal v Nižnem Tagilu, razred zase Avstrijka Marita Kramer.
Fotografija: Ema Klinec je novo sezono svetovnega pokala odprla z odličnim drugim mestom. FOTO: Matevž Peršin/SZS
Odpri galerijo
Ema Klinec je novo sezono svetovnega pokala odprla z odličnim drugim mestom. FOTO: Matevž Peršin/SZS

Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec je odlično odprla olimpijsko sezono svetovnega pokala. Na uvodni tekmi v Nižnem Tagilu je s skokoma, dolgima 92 in 91 metrov, zaostala le za favorizirano Avstrijko Marito Kramer, ki jo je v prvi seriji odneslo do novega (ženskega) rekorda srednje naprave Štorklja (104,5 m), v drugi pa je prepričljivo zmago potrdila s 96 metri.

»Zelo sem vesela teh stopničk na prvi tekmi v sezoni, to mi ni uspelo še nikoli. Trdo smo delali celotno poletje in vesela sem, da smo tudi kot ekipa kljub vetrovni loteriji uspeli doseči zelo lepe uvrstitve. Imamo pa še ogromno za pokazati, že jutri je nova priložnost in gremo naprej,« je izjavila 23-letna Klinčeva, ki je na koncu za zmagovalko zaostala kar za 41,7 točke. Maritin podvig je s tretjim mestom dopolnila njena izkušena reprezentančna kolegica Daniela Iraschko-Stolz (90 m in 90 m).

Tik pod zmagovalnim odrom je pristala Urša Bogataj (88 m in 90,5 m), ki je bila zadovoljna s tekmo. »Naredila sem dva kar dobra skoka, pri enem sem bila morda malo zgodnja, a to je lep začetek sezone,« je omenila 26-letna skakalka iz Briš pri Polhovem Gradcu. Med elitno deseterico se je od naših tekmovalk prebila tudi osmouvrščena Nika Križnar (82 m in 87,5 m), ki s svojima poskusoma ni bila najbolj zadovoljna.

»V prvi seriji sem imela malce slabše razmere, vendar tudi skok ni bil najboljši. V finalu sem naredila soliden skok, a to ni to, kar sem v zadnjih dveh tednih kazala na treningu. Vem, da moram delati predvsem na sproščenosti, in uživati v skokih,« je povedala 21-letnica iz Delnic v Poljanski dolini.

Med dobitnice točk je ob ognjenem krstu v svetovnem pokalu skočila tudi Nika Prevc (74 m in 76,5 m), ki je zasedla 23. mesto, dve mesti zanjo pa je pristala Jerneja Brecl (83,5 m in 74,5 m).

Ema Klinec druga že po uvodni seriji

Skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko je za vodilno Kramerjevo že po prvi seriji zaostajala za 20,3 točke, pred tretjeuvrščeno Japonko Saro Takanaši (93 m) pa je imela 3,7 točke naskoka. Med deseterico je bila od Slovenk še Urša Bogataj na sedmem mestu.

Jerneja Brecl in Nika Križnar sta zasedali 12. oziroma 13. mesto, v finale pa se je s 25. mestom uvrstila tudi novinka Nika Prevc. Nastop pa se je povsem ponesrečil Špeli Rogelj, ki jo je na doskočišče posrkalo že pri 65 metrih, kar ni bilo dovolj za uvrstitev v finale. Tekmo je končala na predzadnjem 39. mestu.

Jutri bo v Nižnem Tagilu še druga tekma, ki se bo po kvalifikacijah začela ob 12. uri po našem času.

Na prvi tekmi na Finskem pet Slovencev

Moške kvalifikacije v Ruki (HS-142) je prepričljivo dobil japonski as Rjoju Kobajaši (147 m), za katerim sta se zvrstila Avstrijec Daniel Huber (141,5 m) in Nemec Pius Paschke (138,5 m). Najboljši Slovenec je bil na desetem mestu Timi Zajc (136,5 m).

Med petnajsterico sta se od naših prebila še Anže Lanišek (131 m/13.) in Peter Prevc (133 m/15.). Na prvo tekmo, ki se bo jutri začela ob 16.30, sta se zanesljivo uvrstila tudi Cene Prevc (129,5 m/22.) in Lovro Kos (131 m/27.), prekratek pa je bil Tilen Bartol (98 m/68.). Spodrsnilo je tudi norveškemu branilcu velikega kristalnega globusa Halvorju Egnerju Granerudu, ki je s 111,5 metra kvalifikacije končal šele na 53. mestu.

Za drugo preizkušnjo bodo finski prireditelji zeleno luč v nedeljo prižgali ob 16.15.

Preberite še:

Komentarji: