Fak vedno rad na Tirolskem, razen na prvenstvu leta 2017

Karavana se je preselila s Pokljuke v Hochfilzen
Fotografija: Lea Einfalt kot biatlonka še ni nastopila v Hochfilznu.
FOTO Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Lea Einfalt kot biatlonka še ni nastopila v Hochfilznu. FOTO Matej Družnik/Delo

Biatlonci so razburljiv pokljuški uvod v sezono že pospravili v predal, zdaj je pred njimi nov izziv v avstrijskem središču te panoge. Hochfilznu, kraju z nekaj več kot tisoč prebivalci tik ob meji Tirolske s Solnograško, že vrsto let pripada druga postaja sezone svetovnega pokala, tako je tudi zdaj. Naš uradni adut Jakov Fak pa vnovič upa, da bo v Avstriji uspešen.

Prav na Tirolskem je 31-letni slovenski reprezentant dosegel eno od svojih osmih zmag doslej med svetovno elito, in sicer decembra 2012 v zasledovanju. Pravzaprav se je v tem kraju vedno imenitno počutil. Razen seveda na svetovnem prvenstvu marca 2017, ko je moral zaradi zdravstvenih težav izpustiti domala celo sezono. V Avstrijo je zavoljo obveznosti do pokroviteljev pripotoval le za en dan. Vse prej kot lahko mu je bilo takrat govoriti s številni sotekmovalci, poročevalci, privrženci biatlona, pokrovitelji. Precej raje bi bil namreč na štartni črti kot pa v razkošnem šotoru za ugledne goste ...


Bauerjev popravni izpit


Toda tako kot marsikaj na svoji zapleteni športni poti je prestal tudi te zdravstvene težave (mučile so ga dve zimi zapored), se za sezono 2017/18 vrnil k nekdanjemu trenerju Urošu Velepcu in jo kronal s srebrno olimpijsko kolajno. Zdaj z njim dela v slovenski reprezentanci, saj je priznani strokovnjak po treh sezonah v Ukrajini spet glavni trener izbrane biatlonske vrste v domovini. Velepec pa si je bil na jasnem, da ga z njo čaka ogromno dela. Kajti če je Fak že od prvega nastopa v sezoni vnovič napovedal, da bo napadal najvišja mesta, so očitno vsi drugi, tako v moški kot tudi ženski ekipi, od teh zelo oddaljeni.

Za najzvestejše domače obiskovalce na Pokljuki je bilo boleče spoznanje, da nikogar med slovenskimi reprezentanti z izjemo odličnega biatlonca ni bilo v krogu dobitnikov točk, na ženski tekmi ni bilo niti ene domače tekmovalke! Pri reprezentančnem vodstvu verjamejo, da bo krivulja šla navzgor že v teh avstrijskih dneh, več kot na premieri gre predvsem pričakovati od izkušenega Klemna Bauerja, a jasno je, da se strateško odgovorni morajo zelo resno lotiti slovenske biatlonske zgodbe, saj bi se kazalo na pokljuškem svetovnem prvenstvu predstaviti v precej lepši luči kot pred dnevi.

Četa Uroša Velepca je v torek opravila še trening še doma, nakar se je odpravila na Tirolsko in podobno kot vsi drugi, ki so prispeli na to drugo postajo, presenečeno ugotavlja, kako je v hipu prizorišče postalo zasneženo. Pred dnevi je bilo namreč zaznati že preplah zaradi pomanjkanja snega, prireditelji so razmišljali celo o prestavitvi današnjega ženskega šprinta v petkov spored, a nato so se znašli v povsem drugačnih težavah. V enem dnevu je namreč zapadlo prek pol metra novega snega, to pa je seveda zahtevalo temeljito pripravo proge. In tako bo pravzaprav kot skoraj vedno doslej prizorišče v lepem okolju Kitzbühlskih Alp ponudilo podobo prave zimske pravljice. Lepo bi bilo, ko bi svoj delež k tej prispeval tudi kdo od slovenskih reprezentantov. Prvi kandidat je seveda Jakov Fak.

Spored v Hochfilznu – danes: šprint ženske (14.15); jutri: šprint moški (14.15); sobota: zasledovanje ženske (11.30), moški (14.45); nedelja: štafeta ženske (11.15), moški (14).
 

Preberite še:

Komentarji: