Federici Brignone kombinacija v Crans Montani

Edina Slovenka Maruša Ferk je bila diskvalificirana po smukaškem delu.
Fotografija: Federica Brignone je najbolje opravila s smukaškim delom kombinacije, nato pa prednost ubranila tudi v slalomu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Federica Brignone je najbolje opravila s smukaškim delom kombinacije, nato pa prednost ubranila tudi v slalomu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Crans Montana – Federica Brignone je zmagovalka kombinacijske tekme svetovnega pokala alpskih smučark v Crans Montani. Italijanka je vodila že po smukaškem delu, v slalomu pa nato ubranila napad tekmic, tudi dvakratne svetovne prvakinje v tej disciplini Wendy Holdener. Švicarka je osvojila končno 3. mesto, druga je bila Kanadčanka Roni Remme.


Ferkova diskvalificirana


Prvi del današnje kombinacije, smukaški, se je razpletel z nekoliko nepričakovanim vodstvom Italijanke Federice Brignone, ki ni ravno specialistka za hitre discipline, a je prvo zasledovalko, domačo adutinjo Prisko Nufer, pustila za seboj za 37 stotink, še enajst več pa jih je nabrala favorizirana Norvežanka Ragnhild Mowinckel. Prva favoritinja, še ena Švicarka Wendy Holdener, je imela pred slalomskim delom enajsto izhodišče, toda kar izdaten zaostanek skoraj sekunde in pol. Edina slovenska zastopnica Maruša Ferk je z dvesekundno zamudo po smuku zasedala 19. mesto, a so jo naknadno diskvalificirali in zato v slalomu ni nastopila. 

Vzrok je bila nepravilna oprema. »Smučka je bila previsoka za dve desetinki milimetra, se pravi skupna debelina smučke in podložne plošče. To je narejeno na limit, vendar se je med nastopom vijak rahlo odvil in med smučko ter ploščo je nastal prostor, ravno toliko, da ni šlo čez. Težko je za to koga kriviti. Proizvajalec ima to narejeno brez tolerance, če bi bil vijak do konca zavit, bi bilo vse v redu. Dve desetinki milimetra ne pomenita nič, a pravila so pravila,« je pojasnil glavni trener Denis Šteharnik.


Brez Mikaele Shiffrin


Včerajšnji specialni smuk za svetovni pokal alpskih smučark v Crans Montani se je slabo končal za Ilko štuhec, ki si je pri padcu poškodovala obe koleni in morala predčasno zapečatiti sezono, v kateri se je uspešno vrnila v tekmovalni pogon in ubranila naslov smukaške svetovne prvakinje. Brez Mariborčanke se je tako zima nadaljevala z današnjo prvo kombinacijo v sezoni, na kateri pa prav tako ni nastopila vodilna v skupni razvrstitvi, Američanka Mikaela Shiffrin, ki se je odločila švicarsko postajo izpustiti, ravno tako je ne bo prihodnji teden v Sočiju.



IZIDI


1. Federica Brignone (Ita) 2:15,20
2. Roni Remme (Kan) +0,38
3. Wendy Holdener (Švi) +1,04
4. Rahel Kopp (Švi) +1,54
5. Patrizia Dorsch (Nem) +1,81
6. Christina Ager (Avs) +1,83
7. Romane Miradoli (Fra) +1,93
8. Priska Nufer (Švi) +1,94
9. Marta Bassino (Ita) +2,01
10. Ragnhild Mowinckel (Nor) +2,02
Maruša Ferk (Slo) diskvalificirana

 

Preberite še:

Komentarji: