Gostitelji zdrseli s četrtega mesta, gostiteljicam rep dvajseterice

Norveška zlata v obeh štafetnih preizkušnjah biatlonskega SP, Slovenci pristali na 8., Slovenke na 19. mestu.
Fotografija: Jakov Fak, v sredini, je v drugi predaji Slovenijo povzdignil na četrto mesto. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Jakov Fak, v sredini, je v drugi predaji Slovenijo povzdignil na četrto mesto. FOTO: Matej Družnik

Norveška je zanesljivo osvojila zlato moško štafetno medaljo na svetovnem prvenstvu v biatlonu na Pokljuki. Norvežani so na 4x7,5 km s časom 1:12:27,4 in osmimi popravami za 33,1 sekunde premagali Švede (7), tretji so bili Rusi (+50,9; 5). Slovenija v postavi Miha Dovžan, Jakov Fak, Rok Tršan in Alex Cisar je bila osma (+1:44,3; 8).

Norvežani Sturla Holm Lægreid, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø in Vetle Sjåstad Christiansen so potrdili status favoritov za zlato in ga na koncu tudi prepričljivo osvojili. Bolj razburljivo je bilo v boju za preostali kolajni, kjer so Švedi pred koncem prehiteli Ruse, četrti Francozi pa so priložnost za medalje zapravili s slabim nastopom na strelišču (1 kazenski krog in 11 poprav).

Zmagovita norveška štafeta na zlatem posvetu po tekmi. FOTO: Matej Družnik
Zmagovita norveška štafeta na zlatem posvetu po tekmi. FOTO: Matej Družnik


Dovžan je kot prvi v slovenski štafeti moral na strelišču štirikrat popravljati, predal je kot deveti. Za njim je Fak strelsko opravil odlično, v dveh streljanjih imel le eno popravo in predal kot četrti. Tršan je bil kot tretji v slovenski četverici podobno zanesljiv, popravljal le enkrat in zadnjemu članu predal kot sedmi. Cisar je začel z minuto in 18 sekundami zaostanka za vodilno Norveško, na koncu pa je po dobrem strelskem nastopu z dvema popravama tekaško popustil tik pred ciljem ter predse spustil še nemškega tekmeca, tako da je Slovenija končala na osmem mestu.

Tiril Eckhoff je s kolegicami Norveški pribojevala štafetno zlato odličje. FOTO: Matej Družnik
Tiril Eckhoff je s kolegicami Norveški pribojevala štafetno zlato odličje. FOTO: Matej Družnik

 

Prve tudi norveške Vikinginje


Norveška v postavi Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Ida Lien in Marte Olsbu Røiseland je zmagala tudi v ženski štafeti 4 x 6 kilometrov. Slovenke Polona Klemenčič, Lena Repinc, Živa Klemenčič in Lea Einfalt so bile 19.

Slovenke so na tekmi, na kateri je nastopilo 23 štafet, s tremi kazenskimi krogi in 12 popravami zaostale 6:59,3 minute. »Tokrat sem zelo zadovoljna s streljanjem. Na prvem sem imela še eno težavo, ker mi je odletel magazin, a so mi ga na drugem streljanju podali in se je vse dobro izšlo. Vzdušje na tekmah je popolnoma drugačno in uživam, ko tekmujem. Saj to na vsaki tekmi, a tukaj je res nekaj posebnega,"« je povedala debitantka na SP Repinčeva.

Lena Repinc je uživala tekmovati na domačem SP. FOTO: Matej Družnik
Lena Repinc je uživala tekmovati na domačem SP. FOTO: Matej Družnik


Na vrhu so Norvežanke (0+11) za 8,8 sekunde ugnale Nemčijo (0+5) ter za 9,2 sekunde Ukrajino (0+7). Prvenstvo na Pokljuki se bo končalo v nedeljo z zadnjima tekmama, biatlonke se bodo na preizkušnji s skupinskim startom pomerile ob 12.30, biatlonci pa ob 15.15.

Komentarji: