Hadalin s tretjim mestom postavil še en mejnik

Svetovni podprvak je v Banskem kot prvi slovenski smučar v svetovnem pokalu stopil na zmagovalni oder v alpski kombinaciji. Boljša le Pinturault in Hirscher.
Fotografija: Štefan Hadalin si je 3. mesto prismučal z 8. časom superveleslaloma in 5. časom slaloma. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP
Odpri galerijo
Štefan Hadalin si je 3. mesto prismučal z 8. časom superveleslaloma in 5. časom slaloma. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP

Svetovni pokal v alpskem smučanju se po svetovnem prvenstvu na Švedskem nadaljuje v pospešenem ritmu. Po torkovi paralelni tekmi v Stockholmu se je moška smučarska karavana preselila v Bolgarijo, kjer je Bansko najprej gostil alpsko kombinacijo, tudi s svetovnim podprvakom iz Åreja Štefanom Hadalinom. Vrhničan je potrdil izjemno formo. Zasedel je tretje mesto in se prvič na oder za zmagovalce uvrstil tudi v svetovnem pokalu ter postavil nov mejnik slovenskega moškega smučanja. Na zmagovalnem odru v alpski kombinaciji doslej še ni stal Slovenec. Zelo soliden 19. je bil Miha Hrobat, ki je izboljšal svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu za eno mesto. Po superveleslalomu je Kranjčan zasedal 29. mesto.

Štefan Hadalin (desno) je potrdil, da kolajna na svetovnem prvenstvu ni bila naključje. V Banskem sta ga prehitela le Alexis Pinturault (v sredini) in Marcel Hirscher (levo). FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP
Štefan Hadalin (desno) je potrdil, da kolajna na svetovnem prvenstvu ni bila naključje. V Banskem sta ga prehitela le Alexis Pinturault (v sredini) in Marcel Hirscher (levo). FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP


»Občutki so super, vrhunski. Ponosen sem, vesel, da mi je tudi v svetovnem pokalu uspelo narediti to. Zdaj gremo naprej, optimistično. Na štartnem seznamu je bilo še več tkemovalcev, kot na SP, tako da sem vesel, da sem izpeljal takšni tekmi in rezultat,« ni skrival navdušenja Hadalin.

Glavni trener hitrih disciplin Peter Pen je prav tako z zadovoljstvom ocenil današnjo tekmo. »Hadalin je izpeljal najboljši, vrhunski superveleslalom. Zavestno smo se odločili za zgodnjo številko, kar je na tako težkem superveleslalomu lahko tvegano. A tekmovalec, ki je v formi, si lahko malo več privošči. Praktično brez oprijemljive informacije je odpeljal superveleslalom. Težko pa se je zbrati za tako enostaven slalom. Po mojih izkušnjah se je na kombinaciji težje zbrati in smučati dva vrhunska teka. Slalom je smučal odlično, na stopničkah pa sta še dva najboljša vsestranska smučarja.«Superveleslalom za alpsko kombinacijo je imel izredno tehnično postavljeno progo, ki je presenetila marsikoga. Prva dva nastopajoča Luca Aerni in Matthias Mayer sta zgrešila vrata v zapleteni kombinaciji pred ciljem. Slovenski adut Hadalin je s številko 3 odlično opravil superveleslalomsko preizkušnjo in za vodilnim Švicarjem Maurom Caviezelijem na 8. mestu zaostajal natanko sekundo.

Slalom tehnično ni bil posebno zahteven, a dovolj velik izziv, da specialisti za hitre discipline niso mogli na vrh. Razplet na prvih dveh mestih je bil skorajda enak kot na svetovnem prvenstvu. Prepričljivo prvi je bil svetovni prvak Alexis Pinturault, to pot pa je Hadalina od drugega mesta ločila le stotinka sekunde. Za toliko ga je z najboljšim časom slaloma prehitel Marcel Hirscher.

Francoz Alexis Pinturault si je že v superveleslalomu pripravil odlično izhodišče za naskok na zmago. FOTO: AFP
Francoz Alexis Pinturault si je že v superveleslalomu pripravil odlično izhodišče za naskok na zmago. FOTO: AFP


V živo izide lahko spremljate tukaj.

 


Končni vrstni red (super-G + slalom):

1. Pinturault (Fra) 1:55,55
2. Hirscher (Avt) +0,68
3. Hadalin (Slo) 0,69
4. Tonetti (Ita) 1,11
5. Philp (Kan) 1,15
6. Caviezel (švi)I 1,17
7. Windingstad (Nor) 1,26
8. Zubčić (Hrv) 1,38
9. Strasser (Nem) 1,81
10. Meillard (Fra) 1,90
...
19. Hrobat 2,95
32. Debelak 6,28
34. Kosi (vsi Slo) 6,36Vrstni red po SVSL:


1. Caviezel 1:09,08
2. Kriechmayr (Avt) +0,06
3. Pinturault 0,16
4. Baumann (Avt) 0,85
5. Tonetti 0,88
6. Windingstad 0,96
7. Cochran-siegle (ZDA) 0,99
8. Hadalin 1,00
9. Rogentin (Švi) 1,16
10. Schwartz (Avt) 1,23
...
20. Hirscher 1,83
29. Hrobat 2,36
39. Kosi 3,07
43. Debelako 3,26


Odstop: Aerni, Mayer, Kline.

Komentarji: