Ilka misli usmerila v svoj svet in odletela po zlato

Peta v zgodovini, ki je ubranila naslov v smuku. Do vrha z istimi smučmi kot v St. Moritzu 2017.
Fotografija: kolajne samostojna
Odpri galerijo
kolajne samostojna

»Rekla sem si, da vse, kar se je zgodilo prej, lani, pred dvema sezonama ali včeraj, ni pomembno. To je bila nova priložnost,« je sedmi sili v Åreju Ilka Štuhec razlagala, kako se je pripravljala za svoj nastop, ki jo je popeljal do drugega naslova svetovne prvakinje v smuku. Postala je peta smučarka v zgodovini, ki ga je ubranila v kraljevski disciplini. Uprizorila je skorajda popolno predstavo. Zanimivo, zmagala je z istimi smučmi, s katerimi si je pred dvema sezonama zagotovila prvi naslov v St. Moritzu.


Veliko čustev je bilo v zraku po zmagi Štuhčeve v Åreju. Njen trener Grega Koštomaj je dejal, da mu je v veselje, da lahko dela s takšno mojstrico, kot je Mariborčanka, njena mama Darja Črnko je ponosno povedala, da jo občuduje, ker »tega ne znajo vsi«, kineziologinja Anja Šešum, ki je največ časa preživela z njo, ko se je vračala po poškodbi, med novinarskim vprašanjem ni mogla zadržati solz ... Kurenti, ki so Štuhčevo spremljali že na SP v St. Moritzu in se odpravili tudi na olimpijske igre, čeprav tam ni bilo njihove poškodovane junakinje, so na tribuni skakali od veselja, v ciljni areni ji je rože izročil legendarni Ingemar Stenmark ...


V drži: »Jaz hočem!«


Štuhčeva je SP začela z osmim mestom na superveleslalomu. Čeprav si po tekmi ni gnala k srcu, je, kot je pozneje povedala, vse prišlo za njo. Na kombinacijskem smuku je pokazala, kaj zares zna in zmore v kraljevski disciplini, dobila je potrditev, ki jo je potrebovala, kombinacijo pa končala pod pričakovanji. Vendar je nič ni potrlo, vseskozi je delovala umirjeno. »Po kombinaciji sem se zanašala na prikazano v smuku. Rekla sem si: Smuk je bil v redu, pusti slalom. Pred smukaško tekmo pa sem bila daleč od mirnosti. Zjutraj morda še, potem pa me je zajela prijetna živčnost. Reševala sem sudoku, poslušala glasbo, odmislila vse ostalo in se zbrala nase, da eksplodiram takrat, ko je treba!« je govorila o pripravi na štart.

Čeprav si je želela na progo pognati z vrha smučišča, je znižan štart ni zmotil. »Proti vremenu ne moremo ničesar, že na nižjem štartu je močno pihalo, bilo pa je za vse enako,« je dejala. Takoj, ko se je pognala po terenu, je že vedela, da se je dobro lotila nastopa. »Vedela sem, da je mogoče linije ponekod še krajšati, pridobivati metre in da nimam razloga za varčevanje z močmi,« je dejala. Številko devet si je izbrala glede na vremensko napoved. »Če bi štartala med prvimi, ne bi bilo dobro zaradi novozapadlega snega, pozneje pa bi se lahko okrepil veter. Za vse je bilo na koncu približno enako, ključno pa je bilo, da sem bila pripravljena,« je razmišljala.

Zlila se je s progo, po kateri je v zgornjem delu drvela z najvišjo hitrostjo v konkurenci (105,07 km/h), izbrala je idealno linijo in se izognila tudi najmanjši napaki. Stoodstotno je bila osredotočena na nalogo. Pred srebrno Corinne Suter je imela v cilju 23 stotink prednosti, pred bronasto Lindsey Vonn skorajda pol sekunde. »Nisem si mislila, da lahko nekdo naredi tako veliko razliko na tako kratki razdalji,« je dejala njena mama Darja, navdušena nad hčerino zbranostjo. »Misli je usmerila v svoj svet in odletela. Videla sem tisto njeno pravo držo: 'Jaz hočem!' Iz sebe zna potegniti vse takrat, ko je treba,« je bila ganjena.


Prva po Marii Walliser


Drugi naslov svetovne prvakinje v smuku je bil težje dosežen kot prvi: »Po vseh krizah v zadnjem letu je to velik dosežek. Vrnila se je, delala je za to kot žival,« je poudarila Črnkova, Štuhčeva pa je dodala, da je ta kolajna večje presenečenje od prve, saj je bila v svoji sanjski sezoni polna samozaupanja, tokrat pa je morala prehoditi strmo in zahtevno pot, da se je vrnila tja, kjer je že bila.

Tudi dosežek, da je prva tekmovalka po Marii Walliser (1987 in 1989), ki je ubranila smukaški naslov, ji veliko pomeni. »Obe zmagi mi pomenita veliko, vmes se je zgodila vrsta stvari, ki so šle v skrajnost. Je pa lepo vedeti in slišati, da pišemo zgodovino,« je poudarila presrečna Štuhčeva, ki je osvojila sedmi naslov za slovensko smučanje. Najprej se je nagradila s kosilom, po podelitvi v središču Åreja pa je nazdravila z ekipo, vodstvom smučarske zveze, mediji in s sponzorji.

Komentarji: