Ilka Štuhec zaostala le za Sofio Goggia

Slovenska alpska smučarka je sijajno opravila s prvim smukom za svetovni pokal v Cortini d'Ampezzo.
Fotografija: Ilka Štuhec je odlično presmučala prvi smuk v Cortini d'Ampezzo. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je odlično presmučala prvi smuk v Cortini d'Ampezzo. FOTO: Tiziana Fabi/AFP

Vrhunska slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je odlično opravila s prvim smukom za svetovni pokal v Cortini d'Ampezzo. S časom 1:33,60 je za pičlih trinajst stotink sekunde zaostala zgolj za favorizirano domačo zvezdnico Sofio Goggia. Italijanska šampionka je progo presmučala v času 1:33,47, najhitreje med vsemi 52 tekmovalkami. Tako je dosegla četrto zmago v sezoni in skupno 21. med elitno druščino. Na tretjo stopnico se je povzpela Nemka Kira Weidle, ki je bila za 0,23 sekunde počasnejša od 32-letne Mariborčanke. Zvin gležnja, ki se je edini slovenski smučarki v ženskih hitrih disciplinah primeril pri padcu na prvem od dveh superveleslalomov v St. Antonu, je pozabljen. Sijajni nastop je v izteku proge proslavila s krikom navdušenja.

»Za današnji vrhunski rezultat mislim, da je bilo odlično predvsem to, da sem bila zelo sproščena. Ne glede na to, kaj se je dogajalo od sobote do danes in z gležnjem in potem s treningoma, ki nista bila ravno super, sem vseeno potem sestavila zadeve skupaj, ker vem, kaj znam in kako to potegniti iz sebe, in sem to danes tudi naredila,« je bila navdušena s svojo predstavo.

Mariborčanka se je z razlogom veselila. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Mariborčanka se je z razlogom veselila. FOTO: Tiziana Fabi/AFP

Ve, kje je izgubila čas

»Seveda sem zadovoljna z drugim mestom. To je vrhunski rezultat. Trinajst stotink zaostanka? Povsem vseeno je, ali je ena stotinka ali jih je 13 ali jih je ogromno več. Vem, kje sem izgubila čas, kje sem pustila dosti več kot 13 stotink. Se veselim, da je jutri še ena priložnost,« je napovedala napad na novo vrhunsko uvrstitev.

Slovenska šampionka je na progi Olympia delle Tofane še četrtič skočila na smukaške stopničke. Prvič s tretjim mestom na smuku 28. januarja 2017, ko je dan kasneje zmagala na superveleslalomu, in nato 18. in 19. januarja 2019, ko je bila najprej druga ter zatem tretja. To so 19. stopničke v svetovnem pokalu za dvakratno svetovno prvakinjo v kraljevski disciplini, 11. smukaške, s čimer se je Štuhec med Slovenkami z največ smukaških stopničk v svetovnem pokalu izenačila s Tino Maze. Štuhec je sicer s petimi smukaškimi zmagami najuspešnejša Slovenka.

Sofia Goggia je znova slavila. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Sofia Goggia je znova slavila. FOTO: Tiziana Fabi/AFP

Štuhec je poskrbela za še 13. slovenske stopničke na tekmah v Cortini, sedme smukaške. Mojca Suhadolc je bila tretja na smuku v Cortini leta 2000, Tina Maze je leta 2014 kot edina Slovenka zmagala na tem smuku, potem ko je bila leto pred tem druga.

Grd padec Suterjeve

Štuhec se je odločno pognala na progo s startno številko 11 ter je od starta do cilja prikazala vožnjo, ki jo je krasila v najboljših časih. Ob prvem merjenju vmesnega časa je bila 15 stotink sekunde hitrejša od vodilne, ob drugem je imela pet stotink prednosti, odlično je odpeljala tudi tehnično zahtevne zavoje in je ohranila štiri stotinke sekunde prednosti. V nadaljevanju je zaostala 37 stotink. V zadnjem sektorju pa je bila najhitrejša od vseh, kar je bilo odločilno za vrhunski dosežek.

Po nastopu Štuhec je tekmovalkam in navijačem zastal dih. Švicarka Corinne Suter, ki je leta 2021 na SP v Cortini osvojila naslov svetovne prvakinje, je grdo padla in obležala na progi. Smukaška olimpijska prvakinja iz Pekinga se je nato nekako pobrala in se sama na smučeh spustila do cilja.

Štuhčeva se je tako razveselila drugih stopničk v sezoni in skupno 19. v svetovnem pokalu. V smukaški razvrstitvi je pridobila eno mesto, tako da je zdaj druga. Na dosedanjih petih smukih je zbrala 272 točk. Več jih ima na svojem računu zgolj Goggia (480). Tik pod zmagovalnim odrom je pristala četrtouvrščena ameriška zvezdnica Mikaela Shiffrin (+ 0,50), peta pa je bila Švicarka Lara Gut-Behrami (+ 0,53).

Jutri bo v Cortini d'Ampezzo še en smuk, ki se bo začel ob 10. uri.

Preberite še:

Komentarji: