Jakov Fak za en strel ob kolajno na svetovnem prvenstvu

Martinu Fourcadu že 12. naslov svetovnega prvaka.
Fotografija: Tik pod stopničkami je končal najboljši slovenski tekmovalec Jakov Fak, ki je zgrešil enkrat. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Tik pod stopničkami je končal najboljši slovenski tekmovalec Jakov Fak, ki je zgrešil enkrat. FOTO: Matej Družnik/Delo

Ni veliko manjkalo, pa bi se pri slovenski biatlonski reprezentanci veselili nove kolajne na velikem tekmovanju. Nazadnje jo je, in sicer srebrno, Jakov Fak osvojil pred dvema letoma na olimpijskih igrah v Pjongčangu, takrat je bil 2. na 20-kilometrski tekmi. In prav na tej je včeraj poskrbel za doslej najboljši slovenski dosežek svetovnega prvenstva v Anterselvi. Zasedel je 4. mesto, naslova svetovnega prvaka se je veselil Francoz Martin Fourcade. 

Za francoskega asa je to že 12. lovorika, enajst jih je osvojil v posamičnih preizkušnjah. "Lepo je, ko si po treh letih spet svetovni prvak," se je Fourcade spomnil, da je bil na najvišji stopnički prvenstva pozimi 2017 v Hochfilznu na Tirolskem, nato je v Pjongčangu leto pozneje osvojil tri zlate olimpijske kolajne, presenetljivo pa se leto pozneje, torej na SP v Östersundu, niti enkrat ni uvrstil na stopničke za najboljše tri. Včeraj je bil nepremagljiv, tudi v primeru vseh zadetih tarč ga Fak ne bi ugnal, zasedel pa bi 2. mesto pred Norvežanom Johannesom Thingnesom Bøjem in Avstrijcem Dominikom Landertingerjem.

Francoski as Martin Fourcade se je veselil nove lovorike. FOTO: Reuters
Francoski as Martin Fourcade se je veselil nove lovorike. FOTO: Reuters


Po turbulentnih zadnjih tednih in zlasti povsem ponesrečenem uvodu na prvenstvu, ko je v šprintu vodilni slovenski adut ostal daleč za najboljšimi in imel tako tudi zelo slabo izhodišče za zasledovanje, je bilo precej ugibanj o njegovi konkurenčnosti na tej najdaljši posamični tekmi prvenstva. Toda kot pogosto v preteklosti se je za pomemben nastop na velikem tekmovanju ustrezno zbral, začel spodbudno, po zgrešenem strelu na drugem postanku v nadaljevanju vendarle ohranil mirnost in prestal "drugi strelski polčas" brez napake. Roka mu je malce zadrhtela prav pri zadnjem poskusu stoje, a vendarle je po nekajsekundnem premikanju umiril telo in zadel v polno.


Dobro, ne pa tudi odlično


Kot se je ob koncu izkazalo, mu je ta učinek ob zelo solidnem teku na koncu prinesel 4. mesto, s čimer je izenačil svojo najboljšo uvrstitev te sezone; četrti je bil namreč tudi na decembrski zasledovalni tekmi v Hochfilznu. "Nisem povsem zadovoljen, saj nisem zadel vseh tarč. A na strelišču sem garal podobno kot na progi. Bilo je težko, žal sem preveč izgubil v sklepnem delu. To je na koncu zadoščalo za dober izid, ne pa za odličnega," je bil v izjavil za STA odkrit naš najboljši biatlonec, o zgrešenem strelu pa še dodal: "Naboj je pristal pod tarčo, šlo je za mojo napako, prepozno sem sprožil." In četudi je s to predstavo krepko dvignil raven dosežkov z zadnjih preizkušenj pred prihodom v Anterselvo in obenem pokazal precej več kot ob bledem omenjenem uvodnem koncu tedna, ni bil pretirano nasmejan: "Ena lastovka še ne prinese pomladi! Ostajam realen, v tej sezoni nisem uresničil ciljev." 

Jakov Fak je boj za kolajno izgubil v zadnjem krogu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Jakov Fak je boj za kolajno izgubil v zadnjem krogu. FOTO: Matej Družnik/Delo


Ker uvrstitve na svetovnem prvenstvu v biatlonu prinašajo tudi točke za svetovni pokal, je bil ta dosežek za 32-letnega reprezentanta pomemben tako glede mesta v skupni razvrstitvi (zdaj je 15.) kot tudi izhodišča za prestižno nedeljsko tekmo s skupinskim štartom. To bo tudi za Faka zadnja posamična priložnost v Anterselvi za kolajno. Drugi trije Slovenci – Klemen Bauer, Rok Tršan in Miha Dovžan – so za vidnejši dosežek storili preveč napak. 

Na SP bo danes (15.15) tekma mešanih dvojic, slovenske barve bosta branila Alex Cisar in Nika Vindišar.  

Preberite še:

Komentarji: