Stefan Kraft svetovni prvak, Timiju Zajcu na koncu bronasta kolajna

Svetovno prvenstvo v smučarskih poletih se je na koncu razpletlo po avstrijskih željah. Slovenski as kljub odličju kar nekaj časa ni mogel skriti razočaranja.
Fotografija: Timi Zajc (desno) je na koncu zaostal le za Stefanom Kraftom (na sredini) in Andreasom Wellingerjem (levo). FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Timi Zajc (desno) je na koncu zaostal le za Stefanom Kraftom (na sredini) in Andreasom Wellingerjem (levo). FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Posamična tekma na 28. svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih se je s tretjo, zadnjo serijo danes nadaljevala ob 16. uri. Vendar dolgo ni kazalo, da bi ju lahko avstrijski prireditelji spravili pod streho. Na Kulmu je namreč še do pred kratkim močno pihalo – približno tako kot v četrtek, ko so odpovedali kvalifikacije.

Toda organizatorji so se kljub vsemu zanašali na vremensko napoved, po kateri naj bi se ozračje popoldne vendarle umirilo. Današnjo poskusno serijo so sicer že odpovedali, začetek tretje pa večkrat preložili – nazadnje na 16. uro (čeprav naj bi bil zadnji možni termin za štart ob 15.45), ko se je preizkušnja vendarle nadaljevala. Jasno je bilo, da bo tretja serija tudi zadnja.

Timi Zajc je vedel, da tretji polet ni povsem uspel. FOTO: Georg Hochmuth/AFP
Timi Zajc je vedel, da tretji polet ni povsem uspel. FOTO: Georg Hochmuth/AFP

Timi Zajc (642,7 točke) je na koncu v slabših razmerah osvojil bronasto kolajno. Po uvodnih dveh serijah je imel 12,3 točke naskoka pred svetovnim rekorderjem, Avstrijcem Stefanom Kraftom, v tretji pa je imel smolo. Boljši veter je s pridom izkoristil Kraft (647,4), ki si je tako pred domačimi navijači priletel prvo lovoriko na SP v poletih. Srebrno odličje je osvojil Nemec Andreas Wellinger, ki je na zmagovalni oder napredoval s četrtega mesta po prvem dnevu, Zajc pa je zdrsnil na tretje mesto in za zmagovalcem zaostal le za 4,7 točke.

Po zadnjem poletu, dolgem 209,5 metra, je bil 23-letni as iz Hramš v občini Žalec zelo razočaran, čeprav je osvojil že svojo deveto kolajno na velikih tekmovanjih. »Zagotovo je bronasta kolajna uspeh, toda kazalo je bolje. Žal moramo biti zadovoljni s tretjim. Ne vem, ali sem pri poletu storil kakšno napako, to bo moral povedati trener, a dejstvo je, da je bila tekma nepoštena. Šli so z glavo skozi zid. Veter je bil na strani Avstrijca. Ko so razmere poštene, ga tukaj ni junaka, ki bi me lahko premagal. Za jutri verjamem, da lahko osvojimo zlato lovoriko,« je jutrišnjo ekipno preizkušnjo, ki se bo začela ob 14. uri, samozavestno napovedal Zajc.

Kraft ponovil uspeh Schlierenzauerja

V Bad Mitterndorfu pa je veselo rajalo 18.500 gledalcev, ki so vztrajali ob letalnici kljub številnim zamikom začetka tretje serije. Kraft je sicer postal prvi avstrijski svetovni prvak v poletih po Gregorju Schlierenzauerju (leta 2008 v Oberstdorfu). Zanj je to tretja posamična kolajna na tem tekmovanju po tretjih mestih na Kulmu leta 2016 in v Vikersundu leta 2022. »To je nekaj najlepšega, kar sem doslej doživel. Bil sem zelo živčen in na srečo se mi je izšlo, kot sem si zamislil. Zmaga na domačem prvenstvu je čudovita,« se je veselil Kraft.

Stefan Kraft je takole letel proti zlati lovoriki. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Stefan Kraft je takole letel proti zlati lovoriki. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Sredi avstrijske veselice je bil odlično razpoložen tudi olimpijski prvak Wellinger, ki se je danes prebil na stopničke. »Zelo sem vesel, da se je tako izteklo. Neverjetno sem ponosen, da sem prikazal še en takšen polet,« je dejal 28-letni Nemec.

V igri za kolajne v kraljevski disciplini smučarskih skokov je bil še en Slovenec. Lovro Kos (221 m/628,6) je na koncu ostal na petem mestu. »Super, to je bilo zame prvo svetovno prvenstvo, na katerem sem tekmoval. Zasedel sem peto mesto, uspeli pa so mi trije zelo lepi poleti in komaj čakam naslednje,« je bil zadovoljen 24-letni Ilirijan, za katerega dolgo čakanje ni bilo mučno. »Ko sem videl Petrov poskus (132 m), sem si rekel, da je šel očitno na vse ali nič. Takrat sem dobil malo potne roke, bil sem zelo živčen, vendar sem se na srečo umiril,« je priznal Kos.

Čakal je na zračno podporo

Domen Prevc (203,5 m/580,8) je pridobil eno mesto (14.), njegovemu bratu Petru Prevcu (481,0), ki je bil po dveh serijah 16., pa se je tretji povsem ponesrečil (132 m), tako da je zdrsnil na končno 26. mesto. »Rezultatsko je bila tekma zame dokaj neuspešna, a se mi je danes prikazal vsaj utrinek tehničnega napredka, kar me veseli pred jutrišnjo ekipno preizkušnjo,« je dejal Domen in glede tretjega nastopa pripomnil, da je čakal na zračno podporo, vendar je ni dočakal. »Vetrovna izravnava resda prikaže določen približek razmer v zraku, vendar so odbitki in pribitki nemalokrat daleč od dejanskega stanja,« je pribil (naj)mlajši od bratov Prevc.

Lovro Kos je tekmovanje je sklenil na zelo dobrem 5. mestu. FOTO: Erwin Scheriau/AFP
Lovro Kos je tekmovanje je sklenil na zelo dobrem 5. mestu. FOTO: Erwin Scheriau/AFP

Smolo z razmerami je imel tudi Peter: »Po dolgem čakanju smo komaj dobili zeleno luč za nastop. Od petka sem želel malo presekati, malo preveč sem se odrinil in pri tem – kakor v petek Manuel Fettner – po mojem zadel s smučmi. Poleg tega so bile zastavice čez hrbtišče precej obrnjene navzdol, iz treh minusov pa nastane en velik minus. Ne, nastop se mi dejansko ni izšel najbolje. Imel sem malo težav s tehniko, slab veter, tako da sem bil danes bolj smukač.«

»Ostaja malo grenkega priokusa, ampak tretje mesto je odlično. Morda je zmanjkalo malo sreče, da bi Zajc postal svetovni prvak. Menim pa, da smo lahko zadovoljni tako s Timijevim tretjim mestom kot z Lovrovim petim. Jutri je nov dan, fantje so pripravljeni dobro in lahko se veselimo tekme,« je povedal glavni trener slovenske skakalne vrste Robert Hrgota.

Jutri (14.00) bo sledila še moštvena tekma, na kateri bodo Slovenci branili zlato lovoriko iz Vikersunda 2022. »Na ekipni preizkušnji je možno prav vse, veliko smo doslej že tudi doživeli,« je še pristavil kapetan slovenske »eskadrilje« Peter Prevc.

Domen Prevc je pristal na končnem 14. mestu. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Domen Prevc je pristal na končnem 14. mestu. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Hrgota v petek ne bi podpisal odpovedi

Po uvodnem tekmovalnem dnevu Hrgota kajpak ni skrival zadovoljstva. »Vesel sem, da je Timi Zajc, ki je že na treningih kazal vrhunske skoke, pravi čas prišel v pravo formo. Marsikaj se lahko še zgodi, pomembno pa je, da zdaj deluje dobro,« je povedal 35-letni Velenjčan in na vprašanje, ali bi podpisal, če bi mu kdo ponudil odpoved 3. in 4. serije, odkimal z glavo: »Še zmeraj je v igri za kolajno tudi petouvrščeni Lovro Kos. Če bi bil med prvimi tremi, pa bi o tem razmislil,« je pristavil v smehu. Za brata Domna (15.) in Petra Prevca (16.) je pojasnil, da potrebujeta malce več sproščenosti.

Vnaprej opozoril na Slovence

Svetovni rekorder Stefan Kraft (253,5 m iz Vikersunda '17), ki so mu mnogi že vnaprej okrog vratu obesili zlato kolajno na Kulmu, je že pred začetkom svetovnega prvenstva za tukajšnje medije napovedal, da bodo slovenski asi med njegovimi najhujšimi tekmeci. A med njimi ni nikogar izpostavil poimensko. Resno je sicer računal tudi z Nemcem Andreasom Wellingerjem (4. po prvem dnevu) in Japoncem Rjojujem Kobajašijem (13.).

Petru Prevcu se je tretji polet povsem ponesrečil. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Petru Prevcu se je tretji polet povsem ponesrečil. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

»Če bo Timi spet letel tako kot v petek, ga bo težko premagati. Če pa si bo privoščil kakšno napako, je mogoče takšen zaostanek (12,3 točke) na letalnici hitro nadomestiti,« je pred tretjo serijo razmišljal 30-letni šampion iz Schwarzacha v Pongauu. Kot velik ljubitelj nogometa in zapriseženi navijač münchenskega Bayerna je sicer za polete dejal: »To je liga prvakov smučarskih skokov!«

Preberite še:

Komentarji: