Zmagoslavje Graneruda, od Slovencev tokrat najboljši Jelar

Avstrijski skakalni šampion Stefan Kraft, ki je po uvodni seriji še vodil, je bil na koncu drugi. Od Slovencev med deseterico Žiga Jelar in Timi Zajc.
Fotografija: Žiga Jelar je v finalu izgubil štiri mesta. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Odpri galerijo
Žiga Jelar je v finalu izgubil štiri mesta. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Na tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih v Lillehammerju je zmagal Halvor Egner Granerud. S skokoma, dolgima 135 in 139,5 metra, je norveški zvezdnik za 2,3 točke ugnal Avstrijca Stefana Krafta (138,5 m in 132 m), ki je po prvem »polčasu« še vodil. Granerud, ki je prvič okusil slast zmage v domovini, je tako še malce povečal vodstvo v seštevku norveške turneje Raw Air.

Najvišje uvrščeni Slovenec je bil tokrat Žiga Jelar (132,5 m in 127,5 m), ki je bil sedmi. Toda glede na to, da je bil po uvodni seriji še tretji, verjetno ni bil zadovoljen z razpletom. Slabše razmere je imel v drugi seriji tudi svetovni prvak Timi Zajc (130 m in 126,5 m), ki je s šestega mesta zdrsnil na deseto.

»Sedmo mesto je zelo lep rezultat, a mogoče je malo grenkega priokusa. Vseeno menim, da sem danes prikazal dva zelo, zelo lepa skoka. A to je šport v naravi, včasih se pokrije, včasih ne. V četrtek nas čaka že nova tekma in zelo se veselim nadaljevanja turneje,« je dejal Jelar, medtem ko je Zajc dodal: »Spet sem zelo zadovoljen s svojima skokoma, rezultat je tudi soliden. Veselim se prihodnjih tekem.«

Anže Lanišek (121 m in 135 m) je v finalu pokazal zobe in s 27. mesta napredoval na končno 18. mesto. V drugi seriji sta nekaj mest pridobila tudi Domen Prevc (123,5 m in 125,5 m) in mladinec Rok Masle (120 m in 131,5 m), ki sta drug za drugim pristala na 21. oziroma 22. mestu. Prekratek je bil spet Lovro Kos (95 m), ki je tekmo končal na 46. mestu.

»Za nami je dobra tekma. V finalu nam je zmanjkalo malo sreče, da bi bila Žiga in Timi v igri za stopničke. Sicer pa je predvsem Žiga danes odskakal zelo lepo, Timi solidno. Mogoče to še ni ta raven, ki si jo želimo. Malo smole pri Anžetu v prvi seriji, v drugi pa je naredil popravek in pokazal, da je v dobri formi. Čestitke seveda tudi Roku za odlično 22. mesto, za nabiranje točk in izkušenj. Gremo naprej, jutri so kvalifikacije, skušali bomo popraviti te napake,« je pod tekmo potegnil črto glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota.

Norvežan Halvor Egner Granerud je slavil novo zmago, prvo na domačem snegu. FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP
Norvežan Halvor Egner Granerud je slavil novo zmago, prvo na domačem snegu. FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP

Po prvem »polčasu« je bil na vrhu Kraft 

Po uvodni seriji je najbolje kazalo Stefanu Kraftu. Avstrijski šampion je poletel 138,5 metra daleč. Za svoj skok je zbral 130,1 točke, 8,8 več kot drugouvrščeni Norvežan Halvor Egner Granerud (135 m).  

Odličen nastop je prikazal Žiga Jelar (132,5 m), ki je držal izvrstno tretje mesto, v zelo dobrem položaju pa je bil tudi Timi Zajc (130 m), ki je bil šesti. Na žalost pa prvi skok ni najbolje uspel našemu najboljšemu reprezentantu Anžetu Lanišku, ki je pristal pri 121 metrih, kar je bilo v uvodni seriji dovolj za 27. mesto.

V finale sta se uvrstila tudi Domen Prevc (123,5 m) in Rok Masle (120 m), ki sta zasedala 23. oziroma 27. mesto.

Ema Klinec druga v kvalifikacijah

V Lillehammerju bodo jutri po ženski preizkušnji (16.30) moške kvalifikacije (19.15) za še drugo tekmo skakalcev, ki se bo v četrtek začela ob 16.30. V današnjih kvalifikacijah je vrhunsko pripravljenost potrdila Ema Klinec (131,5 m), ki je zaostala le za kanadsko mladinsko in člansko svetovno prvakinjo Alexandrio Loutitt (138,5 m).

Med deseterico se je prebila tudi Nika Križnar (117 m/7.), na današnjo preizkušnjo pa so se uvrstile tudi preostale tri slovenske reprezentantke Nika Prevc (116 m/18.), Katra Komar (112 m/30.) in Maja Vtič (112,5 m/33.).

Preberite še:

Komentarji: