Kako okrevajo poškodovani slovenski smučarji?

Ilka Štuhec spet v smučarskih čevljih, Meta Hrovat naj bi se na sneg vrnila konec maja.
Fotografija: Martin Čater se je poškodoval februarja na smukaškem treningu na svetovnem prvenstvu na Švedskem. Pravi, da je na poškodbo pozabil, ukvarja se z rehabilitacijo, saj bi se rad vrnil na sneg v optimalnem stanju. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Martin Čater se je poškodoval februarja na smukaškem treningu na svetovnem prvenstvu na Švedskem. Pravi, da je na poškodbo pozabil, ukvarja se z rehabilitacijo, saj bi se rad vrnil na sneg v optimalnem stanju. FOTO: Reuters

Kar pet slovenskih alpskih smučarjev okreva po poškodbah. Ilka Štuhec, ki si je pri padcu na smuku v Crans Montani konec februarja močno raztegnila zadnjo križno vez, si je snela opornico s kolena in si že nadela smučarske čevlje, a zgolj na suhem.



Od poškodbe Ane Drev (strgana sprednja križna vez, počena oba meniskusa, natrgana stranska) so minili trije meseci in pol, vse gre po načrtu, pravi 33-letna tekmovalka iz Šmartnega ob Paki: "Zdaj lahko delam že precej več stvari." Kdaj se bo lahko spet postavila na smuči, je še prezgodja ocenjevati, po napovedih vsaj še tri mesece ne.

Njena mlajša reprezentančna kolegica Tina Robnik okreva po artroskopiji kolena, pri kateri je dobila odgovore na vprašanja, zakaj je pred posegom imela močne bolečine, ki so se ji vlekle po lanski operaciji strgane sprednje križne vezi. Lepo napreduje Meta Hrovat, ki so ji po koncu sezone operirali boleči gleženj: "Ker je šlo za poseg mehkega tkiva, sem morala biti v začetnih tednih zelo previdna, zdaj pa počasi dodajam aktivnosti." Če ne bo zapletov, se bo na sneg vrnila konec maja: "Vendar je zelo pomembno da sem potrpežljiva in ne hitim," se zaveda 21-letnica.


 

Za Čatra je poškodba že preteklost


Z osnovno vadbo v fitnesu je po 14-dnevni rehabilitaciji v Čatežu začel Martin Čater. "Če preveč obremenjujem koleno, se odzove, sicer pa težav nimam, na poškodbo sem že pozabil," je razkril svoje stanje in poudaril, da ne bo prehiteval dogodkov, temveč se temeljito pripravil za vrnitev. Pri tem mu pomaga reprezentančni fizioterapevt in kondicijski trener Dani Ošep.



Na sneg naj bi se celjski smukač vrnil avgusta, ko se bo ekipa za hitre discipline odpravila na priprave v Čile. V pripravljalno obdobje vrsta Petra Pena vstopa trenersko okrepljena, saj se ji je pridružil nekdanji trener Štuhčeve Grega Koštomaj. Po prvomajskih praznikih morata njegovo vlogo potrditi le še alpski odbor in zbor pri Smučarski zvezi Slovenije.
 

Komentarji: