Kline hitrost s treningov prenesel tudi na tekmo, zmagal Bennett

Slovenski alpski smučar Boštjan Kline je na smuku v Val Gardeni zasedel 11. mesto, prvič v karieri je zmagal Američan Bryce Bennett.
Fotografija: Američan Bryce Bennett proslavlja v cilju smuka v Val Gardeni. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Američan Bryce Bennett proslavlja v cilju smuka v Val Gardeni. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Bryce Bennett je zmagovalec smuka alpskih smučarjev v Val Gardeni. Američan je pri 29 letih vpisal svoje prve stopničke in krstno zmago v svetovnem pokalu. Slovenec Boštjan Kline je bil po smuku v Lake Louisu še drugič 11. Točke je osvojil tudi Martin Čater z 22. mestom. Na zmagovalnem odru sta Bennettu delala družbo Avstrijec Otmar Striedinger, njegov zaostanek je znašal 14 stotink sekunde, in Švicar Niels Hintermann (+0,32) na tretjem mestu. Hintermann ima tudi slovenski potni list, saj je njegova mama Sonja Hladnik Slovenka.

Bennett je že bil blizu stopničkam. Pred letošnjo preizkušnjo v italijanskih Dolomitih je bil trikrat četrti, nazadnje pred 12 meseci, ko je smuk na progi Saslong končal na četrtem mestu. V Val Gardeni je bil četrti tudi leta 2018, ko je bil istega leta četrti tudi v Bormiu. Prvi favorit Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki je zmagal na superveleslalomu, je po napaki in odstopu ostal brez dvojčka zmag v Val Gardeni.

S številko 26 na štartu se je zelo dobro znašel Mariborčan Kline, ki je spodbudne vožnje kazal že na uradnih preizkusih proge. Ob prihodu v cilj je za Američanom zaostal 85 stotink sekunde za osmi čas. A to mesto ni obveljalo. V soboto najboljšega Slovenca so prehiteli še trije tekmovalci s številkami 34, 51 in 33, Italijan Mattia Casse (+ 0,61) ter Nemca Simon Jocher (+ 0,74) in Josef Ferstel (+ 0,75), sin slovitega smukača Seppa Ferstla. Kline je bil tako še drugič enajsti v tej sezoni, mesto pa si je razdelil z Nemcem Andreasom Sanderjem, ki je štartal kot tretji.

Kline: Mehkoba in sproščenost tu zelo pomembna

Štartno številko 2 je nosil Martin Čater, ki je navdušil v petek z 12. mestom na superveleslalomu. Celjan ob prihodu v cilj ni prehitel Striedingerja, ki je kot prvi postavil letvico zelo visoko, zmago pa mu je vzel šele tekmovalec s številko 10 Bennett. Čater je bil z zaostankom 1,53 sekunde 22. Tretji Slovenec Miha Hrobat (+ 1,95) je vsaj točko na 34. mestu zgrešil za 18 stotink.

»Delno oziroma po večini mi je uspela zelo dobra vožnja. Na tistih dosti ključnih delih na vrhu sem izgubil dosti časa sicer, ampak dobro. Popolnosti ni, skušaš oddelati najboljše in mislim, da mi je to dobro uspelo,« je dejal Kline, ki je postavil tretji najboljši slovenski dosežek na moških smukih v Val Gardeni, Rok Perko je bil leta 2012 drugi na skrajšani progi, Andrej Jerman je bil leta 2007 sedmi. Ilka Štuhec je leta 2018 v Val Gardeni zmagala na smuku in superveleslalomu.

»Zgoraj enostavno ni bilo najboljše, potem dalje pa sem se malce sprostil. Mehkoba in sproščenost sta tukaj zelo pomembna. Ne zgolj za vse grbine in skoke, ampak tudi za zavoje. Sneg je dosti agresiven in moraš res mehko odpeljati, ne smeš pretiravati in iti preveč na grobo. Meni je to, mislim da dobro uspelo,« dodaja Kline.

Čater je bil v soboto 12. na superveleslalomu: »Ta Gardena je kar ravna za nas in enostavno, če že od vrha ne razviješ top hitrosti, se je težko boriti za tista res najvišja mesta. Trenutno se počutim veliko bolj suvereno kot prejšnja leta. To mi je pomagal tudi trening poleti s skakalnimi smučmi, da sem sedaj morda bolj domač tudi na skokih.«

Švicar Marco Odermatt (453 točk), ki je tekmo izpustil, ostaja še naprej na mestu vodilnega, Avstrijec Matthias Mayer, tokrat je bil 16., na drugem mestu zaostaja 48 točk. Mayer (195 točk) vodi v smukaškem seštevku pred Švicarjem Beatom Feuzom (165), ki je smuk v Val Gardeni končal na petem mestu.

Karavana ostaja v Dolomitih. V nedeljo in v ponedeljek bosta v Alta Badii na sporedu dva veleslaloma s prvim slovenskim adutom Žanom Kranjcem na štartu. Kranjec je trenutno tretji veleslalomist sezone.

Preberite še:

Komentarji: