Kranjec čaka na analizo, Odermatt in De Alipradini razred zase

Tretja veleslalomska zmaga v sezoni za Švicarja Marca Odermatta, Žan Kranjec je nekoč že srečno Alto Badio zapustil s 13. in 12. mestom.
Fotografija: Luca De Aliprandini (desno) je navdušil rojake, sploh ko si nadene sončna očala pa naj bi bil zelo podoben slovitemu Američanu. Z njim nazdravljata Odermatt (levo) in Schmid. Foto Alessandro Garofalo/Reuters
Odpri galerijo
Luca De Aliprandini (desno) je navdušil rojake, sploh ko si nadene sončna očala pa naj bi bil zelo podoben slovitemu Američanu. Z njim nazdravljata Odermatt (levo) in Schmid. Foto Alessandro Garofalo/Reuters

Italijanski navijači so v ponedeljek v Alti Badii proslavljali drugo mesto Luce De Alipradinija, ki je v veleslalomu zaostal le za neulovljivim Marcom Odermattom in se prvič v karieri povzpel na oder za zmagovalce v svetovnem pokalu. Na prizorišču, kjer je pred skoraj točno štirimi leti tudi sam prvič stal na stopničkah, je Žan Kranjec nedeljskemu 13. mestu dan kasneje dodal le za malenkost boljšo uvrstitev.

image_alt
Kranjec: Na drugi progi sem poskusil opraviti več

Tokrat je bil po prvi vožnji bližje najboljšim – kot bi želel dokazati, da še vedno spada v elitno sedmerico veleslalomistov (prvič po januarju 2018 je tekmo začel z višjo štartno številko, 9), je pred finalom zasedel šesto mesto z 1,37 sekunde zaostanka za vodilnim Odermattom.

Petnajsti po prvi vožnji Avstrijec Manuel Feller, na koncu je bil peti, je v finalu nastopil odlično, medtem ko so se ostali stežka borili z načeto progo. Tudi Kranjcu druga vožnja ni uspela in v cilj je prišel z enakim časom kot sedmi Hrvat Filip Zubčić, s katerim še iščeta pravo formo v olimpijski zimi. Nedeljski zmagovalec Norvežan Henrik Kristoffersen je sicer kot prvi uspel prehiteti Fellerja, a mu tokrat ni uspel še en velik preboj iz ozadja, saj so tretji Nemec Alexander Schmid, drugi De Alipradini in Odermatt ubranili uvrstitve iz prve vožnje. Švicar v finalu ni grešil in z mojstrsko vožnjo slavil že tretjo zmago v sezoni s kar 1,01 sekunde prednosti pred De Alipradinijem, ki je zdržal pritisk za prve italijanske stopničke v veleslalomu po kar petih letih.

Zmago si je resnično želel

»Smučal sem z glavo, to pa je moja nagrada,« je dejal De Alipradini, ki je glasno vriskal v cilju. Pri časniku La Gazzetta dello Sport so ga nedavno predstavili kot Toma Cruisa belih strmin, ki je zdaj vendarle dokončal svojo misijo nemogoče in se povzpel na stopničke. »Danes sem si res želel zmagati, naredil sem vse, kar sem lahko – pritiskal sem in pritiskal ...« je bil zadovoljen Odermatt, ki v veleslalomskem seštevku prepričljivo vodi s 380 točkami, drugi je Kristoffersen (167), Kranjec pa šesti (128). Švicar je v skupnem seštevku svetovnega pokala s 633 točkami še pobegnil Avstrijcu Matthiasu Mayerju (405).

»Odločale so tudi (štartne) številke. Ni dvoma, da sem si želel več, ampak jutri je nov dan. Treba je dobro analizirati, kaj je šlo narobe,« je dejal Kranjec, trener Klemen Bergant pa je opozoril, da mehkejša podlaga varovancu enostavno ne ustreza. »Čaka nas še polovica tekem v svetovnem pokalu, kot tudi tista najpomembnejša v februarju. Pred nami je še veliko priložnosti,« je dejal Bergant. Po zadnjem veleslalomu letošnjega leta sledi selitev na zahod, v Trentino, kjer bo že v sredo Madonna di Campiglio gostila slalom pod žarometi.

Preberite še:

Komentarji: