Kubacki z rekordom do zmage, naš najboljši spet Lanišek

Po uvodni seriji tekme za svetovni pokal v Garmisch-Partenkirchnu je vodil Norvežan Halvor Egner Granerud.
Fotografija: Anžeta Laniška je slabši doskok stal nove vrhunske uvrstitve. FOTO: Christof Stache/AFP
Odpri galerijo
Anžeta Laniška je slabši doskok stal nove vrhunske uvrstitve. FOTO: Christof Stache/AFP

Na tekmi smučarskih skakalcev za svetovni pokal v Garmisch-Partenkirchnu se je zmage veselil Poljak Dawid Kubacki (139 m in 144 m), ki je v finalu poletel do novega rekorda skakalnice. S 144 metri je za pol metra preskočil prejšnjo najboljšo znamko, ki sta jo imela na tej napravi Švicar Simon Ammann in Norvežan Marius Lindvik.

»Za menoj je zelo dobra tekma, zelo dobro sem skakal. Po prvi seriji sem imel le točko zaostanka za vodilnim, kar potrjuje, da mi je že takrat uspel dober skok. V finalu sem se res dobro počutil v zraku, morda sem imel nekoliko boljše vetrovne razmere in naredil sem dober pristanek do novega rekorda skakalnice. To je res neverjetno,« je bil navdušen 30-letni Kubacki.


Drugo mesto je osvojil Norvežan Halvor Egner Granerud (137 m in 136 m), ki je prevzel vodstvo v točkovanju 69. novoletne turneje. Tretji je bil Kubackijev rojak Piotr Zyla (129,5 m in 137 m). Izjemen poljski dan je s četrtim mestom zaokrožil Kamil Stoch (135 m in 132 m), peti pa je bil Nemec Karl Geiger (131 m in 138 m).
Dawid Kubacki je poletel do novega rekorda skakalnice v Garmisch-Partenkirchnu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Dawid Kubacki je poletel do novega rekorda skakalnice v Garmisch-Partenkirchnu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters


Najboljši Slovenec je bil znova Anže Lanišek (138,5 m in 135 m), ki je po smoli v uvodni seriji, ko je po drugem najdaljšem skoku z rokami podrsal po snegu, s 17. mesta napredoval na končno dvanajsto. Tik za njim je pristal Peter Prevc (129,5 m in 139 m). Točke od naših je osvojil le še Cene Prevc (122 m in 123,5 m), ki je zasedel 29. mesto.
image_alt
Je padla kakšna stava med brati? »Ne, ker so stavnice zaprte«


»Skakal sem vrhunsko, žal sem v prvi seriji naredil res veliko napako pri doskoku, ki me je stala zelo visoke uvrstitve,« je izjavil Lanišek, najstarejši od bratov Prevc pa je dejal: »Z rezultatom sem kar zadovoljen. To je moj najboljši dosežek v tej sezoni in obenem tudi v tem letu. Drugi skok je bil tisti, ki daje veliko samozavesti. Takšne imamo radi.«

Glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota je bil kritičen. »Prav preveč zadovoljni ne moremo biti, lahko smo s skoki Petra in Anžeta, a se pri obeh ni izšlo pri doskokih, zaradi česar rezultati niso mogli biti vrhunski. Drugi fantje pa bodo morali iz tretje prestave premakniti v peto in malo pritisniti na plin,« je povedal 32-letni Velenjčan.


Po prvem »polčasu« je vodil Granerud


Po uvodni seriji je bil v najboljšem položaju Halvor Egner Granerud (137 m), ki je imel vsega točko naskoka pred Dawidom Kubackim (139 m), tretji pa je bil Dawidov reprezentančni kolega Kamil Stoch (135 m). Od Slovencev je bil najvišje uvrščen Peter Prevc (129,5 m), ki zaseda 16. mesto.
image_alt
Branilec zlatega orla med tekmo prvič postal očka


Le mesto za njim je bil Anže Lanišek, ki je po imenitnem skoku, dolgem 138,5 metra, na žalost podrsal z rokami po snegu. Zaradi tega je prejel zelo nizke ocene za slog (med 13,0 in 14,5) in namesto v vrhu prvi »polčas« končal na 17. mestu. Od naše šesterice si je nastop v finalu zagotovil le še Cene Prevc (122 m/28. mesto).
image_alt
Naj se »Goldiju« pozlati drzna napoved glede Anžeta




Prekratki za drugo serijo so bili Domen Prevc (122 m), Žiga Jelar (122 m) in Bor Pavlovčič (118 m), ki so se od druge tekme 69. novoletne turneje poslovili na 37., 40. oziroma 44. mestu.
Halvor Egner Granerud je prevzel vodstvo v seštevku 69. novoletne turneje. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Halvor Egner Granerud je prevzel vodstvo v seštevku 69. novoletne turneje. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters


Lanišek med najdaljšimi že v poskusni seriji


Anže Lanišek je sicer vrhunsko pripravljenost potrdil že v poskusni seriji. S 136,5 metra je imel četrti dosežek za Halvorjem Egnerjem Granerudom (137 m) ter Poljakoma Piotrom Zylo (141 m) in Kamilom Stochom (139 m).
image_alt
Primož Peterka: V zakonu je šlo, dokler je šlo, zdaj pa ne gre več




image_alt
Granerudova mati zaradi sinove rumene majice z rumenimi lasmi


Zelo dobro sta se na ogrevanju odrezala tudi Cene Prevc (129 m) in Peter Prevc (135 m), ki sta imela deveto oziroma 14. oceno, štiri mesta za svojim najstarejšim bratom pa je bil Domen Prevc (128 m). Slabše sta skočila Žiga Jelar (120 m) in Bor Pavlovčič (121,5 m), ki sta imela 39. oziroma 42. dosežek.

Skakalna karavana se bo zdaj preselila v Innsbruck, kjer bodo že jutri (z začetkom ob 13.30) na sporedu kvalifikacije za nedeljsko tekmo (13.30).

Komentarji: