Lanišek dočakal krstno zmago v svetovnem pokalu

Domžalski skakalni as v svojo korist odločil drugo tekmo za svetovni pokal v Ruki.
Fotografija: Anže Lanišek je danes opravil z vso konkurenco v Ruki. FOTO: Heikki Saukkomaa/AFP
Odpri galerijo
Anže Lanišek je danes opravil z vso konkurenco v Ruki. FOTO: Heikki Saukkomaa/AFP

Domžalski skakalni as Anže Lanišek je po sedmih stopničkah dočakal premierno zmago v svetovnem pokalu, potem ko je v svojo korist odločil drugo tekmo v Ruki. V zahtevnih razmerah je ohranil mirno kri in skočil na vrh. S skokoma, dolgima 147 in 135 metrov, je za 1,6 točke ugnal drugouvrščenega Nemca Karla Geigerja (138 m in 142,5 m).

»Prvi skok je bil res super, fantastičen, užival sem maksimalno, kar se je dalo. V finalu pa smo videli – na vrhu smo čakali, malo me je zeblo v roke, vprašali so me, ali potrebujem oddejo, in sem rekel, da ne. Skušal sem ostati le čim bolj miren in skočiti tako, kot znam. Zmaga mi vliva samozavest, a že prej sem vedel, da sem v dobri formi, da znam skočiti. Zame večje spremembe ni, grem še vedno lepo mirno iz skoka v skok,« ni skrival veselja 25-letni Lanišek.

Na tretjem mestu je pristal Geigerjev rojak Markus Eisenbichler (145 m in 135,5 m). Zelo dobro sta se odrezala tudi brata Prevc – Cene (143 m in 136 m) in Peter (142 m in 134 m), ki sta si drug za drugim priskakala peto oziroma šesto mesto. Točke je od Slovencev osvojil tudi Timi Zajc (140,5 m in 120,5 m), ki je zasedel 20. mesto.

»Vesel sem, da se mi je v zadnjih dveh skokih uspelo spoprijateljiti s to skakalnico. Ko enkrat zadaneš mizo, res postane lepa!« je povedal Cene Prevc, medtem ko je Peter dodal: »Današnja tekma mi je uspela zelo dobro, uspel sem se zbrati takrat, ko to šteje. Dva zelo dobra skoka in vesel sem uvrstitve med šesterico.«

Zadovoljen je bil kjpak tudi glavni trener Robert Hrgota. »Najprej bi čestital vsem fantom, še posebno Anžetu, Petru in Cenetu za odlične skoke. Druga serija je bila zelo težka, vetrovno spremenljive razmere. Anže je moral imeti kar močne živce, da je zdržal ta pritisk in čakanje. Trenutno deluje zelo dobro, tako da ga tudi takšne stvari ne vržejo iz tira. Zdaj lahko res mirno in samozavestno nastopi na naslednjih tekmah. Se že veselim Visle!«

Lanišek vodil že po prvi seriji

Anže Lanišek je bil v najboljšem izhodišču že po uvodni seriji. S sijajnim nastopom se je 25-letni član SSK Mengeš zavihtel na vrh semaforja rezultatov, na katerem je imel kot vodilni 3,2 točke naskoka pred drugouvrščenim Nemcem Markusom Eisenbichlerjem.

Na pragu stopničk je bil tudi Cene Prevc, ki je držal tretje mesto, njegov najstarejši brat Peter Prevc je bil šesti, dve mesti pred Timijem Zajcem. Med najboljšo osmerico so bili tako kar štirje Slovenci.

Prekratka za finale sta bila Lovro Kos (125,5 m) in Tilen Bartol (117,5 m), ki sta pristala na 39. oziroma 46. mestu. Omeniti kaže še, da se norveški branilec velikega kristalnega globusa Halvor Egner Granerud znova ni prebil skozi kvalifikacije, japonski zvezdnik Rjoju Kobajaši pa je moral po včerajšnji zmagi izpustiti tokratno tekmo zaradi pozitivnega testa na covid-19.

Naslednji preizkušnji bosta konec tedna v Visli.

Preberite še:

Komentarji: